Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatba a kdo co platí

19. 12. 2008 | Užitečné rady

Svatba je událost nejen velice slavnostní, očekávaná a nezapomenutelná, ale také dosti nákladná...Pojďme se podívat kdo by měl podle tradic co zaplatit.


Na vesnicích se dříve musela svatba vypravit se vším všudy, zejména pokud rodiče vdávali dceru. I dnes se zejména na venkově bere svatba jako velice prestižní událost, která ovšem něco stojí.


Abyste věděli, s čím máte počítat, je vhodné (ne-li nutné) udělat si předběžný rozpočet a domluvit se, kdo co bude platit.

Zde je seznam pravděpodobných výdajů, které vás očekávají:


- poplatky za obřad (zejména pokud se rozhodnete říci ANO jinde než v obřadní síni na měststkém úřadě)
- šaty pro nevěstu a ženicha
- snubní prsteny
- svatební kytice
- svatební hostina
- svatební dort
- pozvánky, oznámení
- fotograf, video


Další alternativní výdaje:

- pronájem prostor, např. na hostinu

- svatební vůz (kočár s koňmi, veterán)
- dekorace
- pronájem altánu, gardenparty (zahradní letní slavnost)
- hudební doprovod
- ubytování hostů
- spropitné
- ostatní


Dřívější zásada, že rodiče nevěsty museli zaplatit převážnou většinu veškerých výdajů, už dlouho neplatí. Dnes se zpravidla budoucí novomanželé a jejich rodiče společně složí, občas přidají něco i prarodiče.

Důležité je, aby se včas a předem rozhodlo, kdo bude co financovat, aby nedošlo později k rozladění, které by vztahy mezi rodinami již předem pokazilo. Jestliže snoubenci ještě studují nebo pracují jen krátkou dobu, a jejich finanční situace proto není zrovna nejlepší, je pochopitelné, zaplatí-li oslavu rodiče nebo prarodiče. Rodiče by pak ale měli (pokud svatbu financují) jasně a bez ostychu stanovit finanční limit.


Abyste si udělali představu o výdajích na svatbu, navštivte společně svatební agenturu nebo větší svatební salon nabízející širokou paletu služeb a nechte si udělat orientační rozpočet, co která služba může stát. Podle vašich finančních možností se poté můžete rozhodnout, kterou službu využijete a kterou ne, na které službě nebudete šetřit a na které vám až zase tolik nezáleží.


Vyplatí se také předběžný plán pro hostinu: dohodněte se, kolik pozvete přibližně hostů. To bude pravděpodobně největší položka z rozpočtu na Vaši svatbu, většinou spolyká přes 35% celkových výdajů na svatbu. V případě, že máte k dispozici limitovaný finanční obnos, budete se muset zřejmě rozhodovat, zda zvolíte bohatší pohoštění na úkor počtu hostů, nebo uspořádáte skromnější oslavu, aby s Vámi mohli sdílet radost všichni, koho máte rádi. V tomto okamžiku byste se však ještě neměli dostat na hranici stanoveného limitu. V souvislosti s průběhem oslav se mohou vyskytnout další vedlejší výdaje. Proto je třeba nechat si pro ně rezervu ve Vašem rozpočtu.


Výdaje spojené se svatbou velmi záleží na kraji, kde se budete brát, jinou cenu dozajista zaplatíte ne venkově a jinou v Praze.

Zdroj: Svatba.cz


DanielkaZ

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ptát se na věno hned po seznámení je pěkný hnus...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
alebo kto má naviac
Obrázek uživatelky
profil
platí každý svoje?..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tchyně se mě hned první den, kdy jsme se poznaly zeptala, jaké dostanu od našich věno. samozřejmě že nechci nic a svatbu si raději zaplatím sama, ale těch řečí, co okolo toho nadělala - a to tehdy nebyla o svatbě ani řeč, prostě mě jen představil... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak já to vidím na to, že vše stejně budeme muset hradit samiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles