Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatby dneska nefrčí! A děti nemají dobré vzory, říká psycholožka

9. 05. 2014 | Svatba
Také s partnerem žijete pouze „na hromádce“, i když vztah myslíte vážně? Jak ukazují statistiky, nejste vůbec výjimkou! Důvodů, proč se nehrnout do vdavek je mnoho. Preference svobody ale může vést až k odmítání odpovědnosti a z toho plynoucích problémů.  

Nejdříve je třeba rozkrýt pozadí toho, proč množství sezdaných párů kleslo téměř na polovinu od roku 1918. Naše společnost se za posledních sto let totiž změnila jako nikdy předtím. Může za to především technická revoluce, která umožnila věci, o kterých se našim předkům ani nesnilo. Ženy mají volební právo, mohou dělat kvalifikovanou práci stejně jako muži a dostala se jim do rukou velká „zbraň“ v podobě hormonální antikoncepce.

Dřívější role žen spočívala výhradně v péči o rodinu. Politika, rodinné finance i velká rozhodnutí ležely na bedrech mužů. Žena, která muže neměla, se pohybovala na okraji společnosti. Sociální jistoty svobodným ženám ani matkám stát neposkytoval. Byly zcela závislé na podpoře muže, případně rodiny.

Svatby dneska nefrčí! A děti nemají dobré vzory, říká psycholožkaDnešní žena je emancipovaná, tedy nezávislá. Studuje, buduje si kariéru a užívá si. Sama dělá velká rozhodnutí včetně toho, kdy bude mít děti. A také to nejdůležitější, je finančně soběstačná.  Ženy se ve světě financí pohybují stejně obratně jako muži. Nedávný průzkum ukázal, že v 50 % domácností učiní rozhodnutí o hypotéce právě žena.

Přestože samostatnost žen nebyla nikdy v historii tak vysoká, manželství poskytuje stále mnoho výsad. Novomanželským půjčkám už sice odzvonilo, ale stát a jeho zákony stále manžele zvýhodňují. Na společném jmění manželů „vydělá“ především žena. Pokud je doma a stará se o děti, přesto má ze zákona nárok na půlku toho, co za trvání manželství její milovaný vydělá. Pokud si tedy nevezme gamblera, který naseká dluhy. To by se pak dělili i o ně. Ani dědický zákon na nesezdané partnery nemyslí a v první linii upřednostňuje děti a rodiče. Ohledně zjišťování zdravotního stavu bude partner opět bit a zdravotní stav své polovičky se nedozví.

Proč se stejně stále méně lidí žení a vdává, když existuje stále dost dobrých důvodů k tomu, být „svoji“ i v občance? Velký podíl na poklesu uzavírání manželských sňatků má také vzrůstající procento mladých lidí, kteří vyrůstali v neúplné rodině a neosvojili si tak klasický model rodiny,“ potvrzuje ze své terapeutické praxe psycholožka Tamara Svrčková a dodává: „Naše společnost také nežije podle křesťanských hodnot, je velice tolerantní k promiskuitě a i nemanželské děti jsou vnímány zcela jinak než dříve.“  K manželství pak zbývá jediný důvod a tím je láska, což je ovšem emoce, která se v čase mění.

České ženy jsou stále více ekonomicky soběstačné a osobní svoboda je pro ně důležitější než manželská finanční jistota. Trendem je také upřednostňování úspěšné kariéry před mateřskou, potažmo rodičovskou rolí. Společnost je mnohem tolerantnější, a to nejen k takovým soužitím, ale i k dětem, jejichž rodiče nejsou manželé.

Překvapivým problémem je také samotná svatba. Její finanční náročnost je překážkou manželství pro mnoho trvalých párů. Tradiční představa svatebního obřadu však v našich myslích přetrvává, a proto převládá názor – než nemít pořádnou svatbu, jak se patří, tak se raději nevezmeme vůbec. Páry tak svatbu stále odkládají, až dospějí k pocitu, že „papír“ na nic nepotřebují.  

Nezbývá, než doufat, že se tento sestupný trend zastaví v rozumných mezích. Děti vyrůstající v  nemanželských rodinách totiž nemají úplně nejlepší příklad pro své vlastní budoucí svazky a chybí jim důvod a motivace, proč vstupovat do manželství. Preference svobody tak může leckdy vést až k odmítání odpovědnosti a z toho plynoucích problémů.  

7 důvodů, proč klesá počet manželství

Děti vyrůstají v neúplných rodinách – neosvojí si klasický model rodiny
Manželská smlouva (závazek) se nebere moc vážně
Chybí potřeba vzájemné hmotné podpory, zbývá jen důvod „z lásky“, což je emoce, která se mění…
Vysoká tolerance k promiskuitě a pozitivní společenské přijímání nemanželských dětí
Preferuje se kariéra, rodičovská role je vnímána jako vedlejší
Vysoké náklady na svatbu
Obava ze ztráty svobody a nezávislosti


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles