Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Svatební oznámení

26. 11. 2010 | Svatba

Svatba je velmi důležitým okamžikem v životě každého člověka. Oficiální způsob, jak dát o svatbě vědět příbuzným, kamarádům a dalším lidem, je předat či zaslat svatební oznámení.

Svatební oznámení je první věc, kterou hosté dostanou do ruky. Je ideální, pokud se podaří sladit styl svatby s oznámením, např. pro svatbu na hradě či zámku se hodí oznámení se vzhledem pergamenu, třeba i s ruční pečetí s motivem erbu.
            Dříve naprosto převažovala tradiční, romantická svatební oznámení. Byla na bílém papíře se zubatým či vlnitým okrajem, psaná převážně zlatým, případně stříbrným písmem. Oznámení byla ozdobena zejména prstýnky, srdíčky, kytičkami či ornamenty a  kresbou nevěsty se ženichem.

Dnes se fantazii meze nekladou a kromě  tradičních oznámení si můžeme vybrat z oznámení moderních, luxusních, kreslených, humorných, s fotografií páru či si můžeme vytvořit jiné, vlastní oznámení šité přímo na míru. Takové oznámení si můžeme buď navrhnout sami v některém z kreslících programů, nebo sdělit naše požadavky grafikovi, případně dodat obrázek, či fotografii. Grafik potom udělá návrh(y) oznámení a zašle ke konzultaci. Snoubenci jej buď odsouhlasí nebo požádají o nějaké úpravy.

Svatební oznámení má většinou tvar obdélníku nebo čtverce. Může jít o jednoduchou kartičku, nebo kartičku zasazenou na podklad s výsekem. Častá jsou také otevírací a rozkládací oznámení.

Některá oznámení bývají převázána rozličnými mašličkami, stužkami, jutovými či jinými provázky, ozdobena různými výseky, lepenými srdíčky, prstýnky, nebo koláží z květin, či posypaná třpytkami. Někdy však méně znamená více, takže pokud se ke snoubencům a stylu jejich svatby takové ozdoby nehodí, nemusí ničeho litovat. Minimalistický, moderní styl bez zbytečných ozdob mnohdy působí vkusně, elegantně a výstižně a je to mnohem lepší, než mít oznámení přeplácané různými motivy a ozdůbkami.

Svatební oznámení se dnes kromě tradičních tiskařských technik, jako jsou ražba, laserová technologie nebo termotisk vyrábí i méně tradičními metodami, mezi které patří například slepotisk či termografie. Kromě bílých papírů se tisknou oznámení i na papíry berevné či metalické. Kdo však chce mít svatební oznámení naprosto originální a nezapomenutelné, může si jej nechat vypálit laserem na dřevěnou tabulku.  

Svatební oznámení nabízejí zejména půjčovny svatebních šatů, svatební salóny, kopírovací centra, tiskařské firmy, ale můžeme hledat i na internetu, kde je spousta webů, které mají nepřeberné množství rozmanitých svatebních oznámení ve svém sortimentu.

A co by mělo svatební oznámení obsahovat? Především jména a příjmení snoubenců, datum, čas a místo konání svatebního obřadu. Také by neměly chybět adresy. Většina oznámení obsahuje i nějaké motto, citát či oblíbený veršík.

Oznámení se rozesílá či roznáší svatebčanům a ostatním, kterým chceme dát oficiálně o svatbě vědět, většinou 2 – 3 měsíce před svatbou. Je dobré si nechat několik oznámení vytisknout navíc, protože snoubenci občas na někoho zapomenou, nebo se o oznámení přihlásí někdo, s kým původně nepočítali a dodatečné objednávky potom vyjdou dráž. Vzdálenějším kamarádům nebo třeba spolužákům můžeme poslat oznámení i e-mailem. Proto je dobré mít oznámení i v elektronické podobě.

Pokud o svatbě nechceme předem informovat, nebo chceme jen malý obřad pouze se svědky a nejbližší rodinou, máme možnost nechat si udělat svatební oznámení v minulém čase, které oznamuje, že snoubenci byli oddáni.

Většina firem nabízí zhotovení oznámení do 14 dnů, ale například některé weby nabízejí službu zhotovení svatebního oznámení i do 24 hodin.

Ceny svatebních oznámení se velmi liší, začínají již na cca 5 Kč za kus, ale není problém objednat si oznámení i za 60 Kč. Tady už jen záleží na požadavcích a finančních možnostech snoubenců. Obálky ke svatebním oznámením často už bývají zahrnuty v ceně. Většina firem požaduje minimální odběr alespoň 25 kusů.

 

Pavlice - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak to jsi břídil,já 41 SmajlíkSmajlíktaky pa
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktak já mám lásku už 30 let pa
Obrázek uživatelky
profil
různých svatebních oznámeních mám docela dost, protože je sbírám, podmínkou je, že alespoň jednoho ze snoubenců znám
Obrázek uživatelky
profil
Nejorriginálnější svatební oznámení jsem dostala v čase minulém a bylo pojato jako Podací lístek na doporučený dopis. Koukala jsem sice jako výr, ale nutno přiznat, že novomanželé si dali práci, aby byli skutečně jiní, což se jim opravdu povedlo.
Obrázek uživatelky
profil
my jsme taky žádné svatební oznámení neměli,byla to naše druhá svatba,pojali jsme to telefonicky a návštěvami,kde jsme to rodině i kamarádům oznámili,v den D,jsme na naše vchodové dveře vytiskli oznámení a že se všem sousedům omlouváme,za menší hluk(v domě máme 8 bytů,takže pohodička),svatební hostinu i celou svatbu jsme pojali po domácku,a ty dva dny-brali jsme se v pátekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles