Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svátek Svatého Huberta na zámku Loučeň

2. 11. 2018 | Svátky
První listopadovou sobotu  tedy 3. listopadu, oslaví na zámku Loučeň společně s časopisem Myslivost a Českomoravskou mysliveckou jednotou svátek svatého Huberta, patrona a ochránce myslivců.  Ten bývá na obrazech zpodobňován po boku jelena se zlatým křížem. Jeho památce a na počest myslivosti jsou věnovány Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň.

Zámečtí pánové byli od nepaměti známí svou vášní k honům. S nimi byla ale spjata i láska k přírodě a její ochrana. To vše mohou návštěvníci slavností myslivosti zažít. A také jako pocta Františku Antonínovi hraběti Šporkovi, zakladateli české myslivosti. Do Čech také přivezl poprvé hudební nástroj lesní roh, který ho uchvátil krásou svého tónu. Na Svatohubertských slavnostech nebudou chybět ani oblíbení sokolníci, koncert barokní hudby, ukázka práce loveckých psů, vábení zvěře. Letos poprvé se na zámku Loučeň sejdou  zástupci kroužků mladých myslivců, aby předvedli svoji práci.

Svatohubertské slavnostiPro nejmenší návštěvníky bude připraven edukativně zábavný program v zámecké oranžerii a v nejbližším okolí zámku. Labužníci budou moct ochutnat něco ze zvěřinových hodů v zámecké Vtipné kaši. V rámci Svatohubertských slavností pořádá zámek Loučeň výstavu obrazů Václava Nasvětila. Jednoho z nejznámějších malířů přírody a mysliveckých tradic Evropy. Český rodák v současnosti působí především v Německu.

„Tradice české myslivosti u nás je jedna z nejdelších v Evropě a pouze čeština má jiný výraz pro lovce a jiný pro myslivce. Lov a hony jsou spjaty s každým zámeckým panstvím. Neznamená to ale jen jednu stránku mince. Lovecká vášeň souvisí s ochranou přírody a láskou k ní,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Na Loučeni chceme ukázat obě tyto stránky tradice honů. Na návštěvníky čeká setkání se sokolníky, ale především s jejich opeřenými svěřenci, a představení práce s nimi. Především děti ocení možnost si na dravce sáhnout, vyfotit se s nimi a dozvědět se něco o jejich životě a o práci sokolníka. Dalším nenahraditelným pomocníkem v práci myslivce je lovecký pes. Staří myslivci říkali, že mladý myslivec má mít nejdříve psa, potom dalekohled a až naposled pušku. Vůdcové a psi předvedou něco ze své činnosti. Ukáží, jak je práce baví, a co vše dovedou. V průběhu dne budou návštěvníci Svatohubertských slavností seznámeni s tím, co to znamená být myslivcem,“ dodává Kateřina Šrámková.

Program:

10: 15   Slavnostní zahájení
10:15 -10:30 – Lovecká hudba – Klub trubačů ČMMJ
10:30 – 11:00 – Lovečtí psi
11:00  - 11:30 Sokolnictví – Klub sokolníků ČMMJ
12:00 - 13:00 Myslivecký průvod, členové ČMMJ, Řádu sv. Huberta, myslivecké tradice, pasování
13:00 -14:00 Program dětských mysliveckých kroužků
13:00  - Komentovaná návštěva Jabkenické obory
14:00 -14:30  Barokní hudebně dramatický program v kostele
14:00 - 14:45 Klub vábičů ČMMJ – vábení zvěře
14:45 - 15:00 Klub trubačů – Koncert lovecké hudby¨
15:00 - 15:30 kynologie- lovečtí psi
15:50 -16:00 Sokolnictví
16:00 -17:00 Svatohubertská mše

Svatohubertské slavnosti
Spolupořadateli akce je Českomoravská myslivecká jednota a zájmový a odborný časopis Myslivost. Jak ČMMJ tak časopis myslivost slaví v letošním roce 95 let od svého založení. Vyvrcholením programu bude Svatohubertská troubená mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Po celý den bude probíhat edukativně zábavný program pro děti, herna v oranžerii, promítání filmu pro děti S Hubertem do lesa, prohlídky zámku. Návštěvníci budou moci navštívit stánky se zbožím pro myslivce a milovníky přírody.

Zdroj, foto: Zámek Loučeň


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !