Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svátek zamilovaných sv. Valentýn v ČR i ve světě

13. 02. 2015 | Svátky
V České republice, na Moravě i ve Slezsku se od pradávna považuje svátkem zamilovaných 1. květen. Je to tradiční svátek, i když jeho kořeny je možno odvodit z keltské či germánské kultury, kdy byla první noc z dubna na květen oslavována jako čas plodnosti. V den prvního máje musela být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní, aby v následujícím roce neuschla a zůstala jí její krása. Tento prvomájový polibek mezi milenci znamenal, že se chýlí ke svatbě.

Stavění májek, ozdobených pentlemi a věncem  pochází zřejmě z Anglie - v Irsku a Skotsku je to součástí keltského svátku, který se slaví dodnes. Májku postavil mládenec pod okny své milé a hlídal ji, aby mu ji případný jiný nápadník nevyměnil za svou.
Májky, postavené na návsích vesnic, se dle tradice kradou, což je možno pouze v noci z     1. na 2. května - znamená to však velkou potupu, proto bývá májka pečlivě hlídána.
V dnešní době polibek na 1. května nemusí značit brzký sňatek a stačí již políbit se pod jakýmkoliv rozkvetlým stromem.

svátek Svatý ValentýnSvátek sv. Valentýna - 14. února -  má původ v anglosaských zemích, kdy si partneři vyměňují drobné dárky, nejčastěji stylizovány do tvaru srdce. Je to svátek lásky mezi nejbližšími, muži nejčastěji obdarovávají partnerky květinou /nebo drobnou krabičkou (?)     - vše je dovoleno/. Dárečky se dávají i maminkám a babičkám na znamení lásky a úcty!
Tento svátek je zřejmě odvozen od svátku Lupercalia ze starého Říma, kdy do „urny lásky“ byly v  předvečer tohoto dne vloženy lístečky se jmény dívek a mládenci po vylosování lístku se jménem dívky, tuto považovali za svou milou v příštím roce.
Svátek sv. Valentýna je připomenutím mučednické smrti křesťanského kněze Valentýna, který za vlády císaře Claudia II. nelegálně oddával vojáky - tito pak nemuseli do války. Byl však zatčen a jeho poprava byla stanovena na den 14. února. 
Kněz měl nárok na napsání jednoho dopisu, napsal tedy dopis plný lásky své ženě - byl to vlastně předchůdce dnešních „Valentýnek“.

O obnovení a rozšíření tohoto svátku se postaral počátkem 20. století jeden americký podnikatel, jenž díky výrobě dárků a přáníček k tomuto svátku zabránil krachu své firmy - následně se svátek sv. Valentýna rozšířil i do západní Evropy, později do celé kontinentální Evropy.

Jistě však každou dívku i ženu potěší, pokud si její partner na ni vzpomene i celoročně hezkou kytičkou nebo drobným dárkem a nejen v tyto dva dny!!!

MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

....těm zkomercializovaným svátkům taky nefandím - nejvíce na tom vydělají obchodníci. Všude v obchodech předražené orchideje, srdíčka, cukrovinky ap. - jen mne zajímal původ a vznik tohoto svátku. Zde ve Španělsku jsou v kalendáři po celý rok jen jména svatých /mnohá se shodují se svátkem v ČR/ a téměř ke každému se vztahuje nějaká báje či historická událost.
Mnohé české zvyky a obyčeje, převzaté ještě z dob pohanských - jako kupř. oslavy Slunovratu a spousta dalších, jsou taky velmi zajímavé, ale oproti dnešku bývaly prostší a lidovější. Dnes za vším je mamon a komerce - je to škoda !!!
Obrázek uživatelky
profil
asi v posledním odstavci. Květinu dát je možné kdykoliv a každáz nás ji ráda přijme.
Obrázek uživatelky
profil
nelíbí se mi že ho lidé berou jako povinnost kdy věnovat své drahé polovičce nějakou drobnost, kdy říct miluji tě apod. To přece mohu udělat jaký koliv jiný den v roce a ještě líp - mělo by se to dělat vícekrát za rok. Od manžela v tento den dostávám pravidelně kytičku, ale víc mě potěší obyč. natrhaný šeřík v květnu, protože vím že ho do toho ni a nikdo nenutí, že mi prostě on chtěl udělat radost...
Obrázek uživatelky
profil
My neslavíme sv. Valentýna, ale 1. máj.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
neslavíme
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles