Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svatý Martin - 11. listopadu

5. 11. 2008 | Svátky
 Za pár dní  má "přijet" Martin na bílém koni. Co to znamená, víme všichni - tento den má začít sněžit - začíná jím zima. Víme jistě i to, že k tomuto dni se vztahuje hodování na "martinské huse" a je posvícení. Ale kdo to opravdu Martin byl, proč se stal svatým a co všechno se ke dni jeho svátku vztahuje asi nevíme.
 
Martin
     Martin pocházel z Horní Panonie (dnešní Maďarsko). Narodil se počátkem 4. století. Původně byl vojákem - již těsně po svých 20 letech byl důstojníkem carského jezdectva. Při jedné cestě do Amiens potkal chudáka, chtěl jej podarovat, ale neměl čím. Proto rozťal svůj plášť a půlku podaroval pocestnému. Následující noc se mu zjevil Ježíš zahalený v darované polovině pláště. To rozhodlo, že se nechal pokřtít a stal se poustevníkem a zabydlel se ve Francii. Roku 371 byl zvolen biskupem.v Tours. Kolem jeho kostela vyrostla osada mnichů, později povznesena na opatství Marmoutier.

Svatý Martin     Již za svého života byl pro svou zbožnost, skromnost a cit velmi oblíbeným. Zemřel ve věku 81 let. Dostal přízvisko Martin z Tours a byl uznán za průkopníka mnišského života.

    Jako svarořečený se stal ochráncem franckých králů a franckého národa - přezdívalo se mu apoštol Galie. Dále je patronem vojáků, především jízdních (dragouni, husaři) a ochráncem koní a tím i podkovářů, zbrojířů, koželuhů, krejčích, rukavičkářů, kloboučníků a dalších. Podle lidových pověstí byl ochráncem domácího zvířectva a také paradoxně i hus.
 

Martinská husa

   Podle lidové legendy se Martin nechtěl stát biskupem a před hodnostáři, kteří jej měli na stolici dosadit se ukrýval. Jedním z úkrytů byl i husí chlívek. Jen díky splašenému kejhání hus byl Martin odhalen a na biskupa jmenován.

   Podle jiných pramenů tento zvyk - předkládat husu při martisnkém obědě - vznikl kolem 15. století. Z té doby se dochovaly žákovské zpěvy tento zvyk opěvující.
    Husa se při obědě dělila přesně podle stanoveného předpisu a z obraných kostí se pak věštilo počasí
    
 

Martinská koleda

    Ve 14. století bylo chození po koledě velmi rozšířené a patřilo dokonce ke společenským povinnostem. Koledovali městští zaměstnanci, kat a dokonce i vážení zástupci církve a cechů. Tento zvyk ukončili až husitští kněží, kteří jej zavrhovali a koledovat pak směli jen žáci s vlastními českými a latinskými písněmi. Ze 14. století je dochována jedna z nejstarších martinských koled.
 
Martinkuje - Martinci

    Den svatého Martina byl také tradičním dnem uzavírání smluv s obecními zaměstnanci a dnem, kdy čeleď odcházela k novému hospodáři a v neposlední řadě dnem výplat za práci v uplynulém roce.
    Po těchto aktech se započaly Martinkuje - oslavy velmi nevázané a bujaré. Jsou dochovány různé zápisy o hýření chasníků - Martinků - a snahách toto řádění zastavit z dob Rudolfa II. V roce 1590 dokonce napadli Martinci rytíře Davida Boryně a vyplenili několik tvrzí v okolí Prahy.
 

Bejkova svatba na Moravě

a Svatomartinská sýpka v Čechách


    Dva různé názvy pro stejný zvyk - označují typicky venkovskou oslavu pořádanou při uzavírání smluv mezi obcí a jejími zaměstnanci (obecní pastýř, ovčák, učitel, ponocný a kovář). Oslavu měli za povinnost vystrojit právě zaměstnanci obce, kteří tento den také obdrželi svou mzdu za uplynulý rok práce.
     Obecní zaměstnanci měli povoleno o Martinu koledovat, aby si přilepšili.
 
 

Svatomartinské pečivo


     Typickým pečivem tohoto dne byly rohlíky, rohy či podkovy s náplní a také buchty, kterými hospodyně podarovánaly čeleď, která od nich odcházela - těm se říkalo vandrovnice.
     Později, kdy se mezi Svatomartinské obyčeje zařadilo také posvícení s taneční zábavou a hostinami, přibyly mezi tradiční pečivo i martinské koláče.



JanaOssend - čtenářka
ChytráŽena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já ty své dva Martiny doma zamknu, aby je nenapadlo vyjet na koni.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Budu moc ráda,když se Martin na své kobyle zatoulá někam na severní pol.Hlavně,ať se nám vyhne.Zimu prostě nemám ráda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ten se tentokrát vyhne velkým obloukem. U nás bylo dnes 21 ve stínu.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos asi na bílém koni nedojede...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles