Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světlo skrz krásná nová okna

1. 09. 2011 | Rekonstrukce
Okna jsou naším spojením se světem, jsou to oči našeho domu, kterými vidíme ven a kolemjdoucí zase k nám. Neměli bychom tedy právě o naše okna pečovat? Nejsou vizitkou toho, jak žijeme? Působením povětrnostních vlivů – deště, mrazu, větru, slunečního žáru – se časem poškodí i ten nejkvalitnější nátěr. Pouhým vyleštěním skleněných tabulí a novým nátěrem okenních rámů prokoukne celý váš dům. Stojí to za to!

Nátěry


Dopřát svým oknům nový nátěr je mnohdy výhodnější než se trápit s koupí oken zcela nových. Stará okna jsou s největší pravděpodobností spjatá s celkovým vzhledem fasády a nezřídka jsou daleko estetičtější než moderní modely. Váš dům nebo byt si tak zachová své osobité kouzlo. Na co nezapomenout při nátěru oken a jak docílit nejen estetického dojmu, ale především dlouhé životnosti všech materiálů?

nátěr okenOkna jako ze škatulky krok za krokem - nákupní seznam


•    Odbarvovač
•    Základní impregnační nátěr
•    Nátěrová hmota (lak, lazura apod.)
•    Tmel na dřevo
•    Brusný papír (2 hrubosti)
•    Malířská páska
•    Ochranná fólie   
•    Opalovačka
•    Špachtle
•    Plochý štětec/štětec na odbarvovač
•    Drátěný kartáč nebo brusná houbička
•    Vibrační bruska
•    Plochý štětec (na finální nátěr)
•    Kulatý štětec
•    Lakýrnický váleček a štětec
•    Lakýrnická vanička s mřížkou na otírání
•    Rouška proti jemnému prachu
•    Rukavice

1. Ochrana skla
Okna, jimž se chystáte dát nový kabát, před natíráním vysaďte. Díly, s nimiž nebudete pracovat, odmontujte, skleněné části polepte ochrannou fólií a malířskou maskovací páskou. Pracujte venku, bude se prášit a chemikálie zapáchají. Doporučujeme také použít roušku proti jemnému prachu, který se dá snadno vdechnout.

2. Broušení
Starý nátěr se musí odstranit. Pokud byste staré nátěry neodstranili, začal by se ve velmi krátkém čase loupat i nový povrch. Plochy bez silné vrstvy starého nátěru, který je hladký a dobře drží, obruste smirkovým papírem s hrubostí 240 a očistěte štětkou nebo smetáčkem, pokud se jedná o větší množství oken, doporučujeme použít vibrační brusku. Hrubší papír používejte na staré a silné nátěry.

Tip odborníka:rekonstrukce oken
Silné, několikavrstvé staré nátěry sundejte speciálním odstraňovačem nátěrů. Nanášejte ho širokým štětcem. Po nanesení nátěru počkejte cca 20 minut, až se na povrchu vytvoří puchýře, a uvolněné vrstvy barvy odstraňte špachtlí. Pozor ale, abyste neudělali vrypy do dřeva! U povrchů, které jdou hůře dolů, postupujte opatrněji a několikrát nátěr opakujte.

3. Opalovací pistole
K odstranění starých povrchů můžete použít i opalovací pistoli. Poslední zbytky staré barvy pak sundáte brusnou houbičkou, čímž současně uvolníte dřevěné póry pro nový nátěr. Na profilované povrchy je vhodná zakulacená škrabka, jemný drátěný kartáč nebo brusná houbička, nakonec se používá brusný papír.

4. Tmelení
Malé vrypy a jamky vyplňte tmelem na dřevo a po zaschnutí znovu přebruste. Tmely běžně pořídíte v barvě dřeva. Jestliže jsou vaše okna stará a tmel je již popraskaný, odstraňte ho, očištěné plochy pak napusťte fermeží a znovu zakytujte.

5. Základní nátěr
Jako první naneste širokým štětcem bílý základní impregnační nátěr na dřevo. Natírejte vždy ve směru struktury dřeva. Pracujte kratšími táhlými pohyby tam a zpátky s tím, že se při tom po dřevě posouváte. Kromě štětce je možné použít také lakýrnický váleček. U křídla nejprve natírejte příčky, potom rám.

6. Přebroušení základního nátěru
Druhý nátěr a přebroušení lze provést nejdříve po 24 hodinách, kdy je barva dokonale zaschlá. Po zaschnutí plochu přebruste jemným brusným papírem a opět očistěte. Přebrušuje se pouze první nátěr, a to kvůli případným nedostatkům a nerovnostem.

štětec7. Konečný nátěr
Při konečném nátěru postupujte stejně jako u základního nátěru. Okna namontujte, až když jsou nátěry zaschlé. Pro nejlepší výsledek použijte speciální barvy na okna – jsou odolnější, pevnější a mají větší pružnost v rozích.

TIP! Nemíchejte spolu žádné produkty obsahující rozpouštědlo s nátěrovými prostředky rozpustnými ve vodě.

8. Na závěr
Po ukončení práce důkladně očistěte použité pomůcky od zbytků barev. Jedině tak budou použitelné i při dalším natírání.U vodou ředitelných barev dejte pozor, ať není namočená kovová část štětce - mívá tendenci rezavět a pak by vytékající voda mohla znečistit barvu při dalším natírání.

Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, ta okna jsou nádherná. Mně ještě buší srdce u té fasády. Chtěla bych vědět jakou barvu na ni používají, aby vydržela.
Obrázek uživatelky
profil
Ta modrá dřevěná na fotce, s těmi okenicemi Smajlík, no nádhera, vím že nejsou praktická, spousta údržby, ale nemůžu si pomoct, nádhera SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
okná sú skoro súčastou nábytku...
Obrázek uživatelky
profil
máme plast a spokojenost zatímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsme natírali...pak se rozhodlo,že dáme plastová... no doufám,že vydrží...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles