Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světlušky neboli svatojánské mušky

25. 07. 2011 | Zvířátka
Světlušky neboli svatojánské mušky jsou krásnými zvěstovateli léta přicházejícího do našich končin. Jejich světélkující tělíčka můžeme vidět při soumraku okolo svátku svatého Jana (24.6.), odtud také pochází jejich další lidové pojmenování - janíčci.

Světlušek existuje více druhů, jsou to vlastně brouci z čeledi světluškovitých, pro které je typická bioluminiscence - schopnost vytvářet světlo. Konkrétně u světlušek se jedná o chemický proces, při němž se látka luciferin odbourává enzymem luciferázou a při tom vzniká světelná energie. Nevytváří se žádná tepelná energie jako například u svitu žárovky. Světlušek žije mnoho druhů a u nich se také liší intenzita svitu. Naše středoevropské světlušky vytváří poměrně slabé světlo, ale některé tropické druhy svítí tak intenzivně, že si při jejich svitu skutečně můžete číst. Za tímto účelem se někdy chytají do sklenic. Nicméně světlušky dokáží produkci světla samy regulovat, takže krátce po odchycení obvykle zhasnou. To si můžete vyzkoušet i sami, když chytnete Janíčka do dlaně (není to nijak těžké, létají pomalu).

Světlušky patří k broukům, u kterých se samec od samičky výrazně odlišuje. Samec naší středoevropské světlušky je dlouhý 10 až 12 mm, samička dorůstá až 2 cm. Sameček má ploché tělo zbarvené do hněda, pouze na okrajích žluté. Hlavu kryje tělní plášť. Na sedmém kroužku na břiše má sameček světelnou skvrnu. Samičky naproti tomu nemají žádné krovky, takže připomínají larvy. Svítí mnohem intenzivněji, světelná políčka mají na šestém a sedmém kroužku trupu, a na osmém najdeme ještě dodatečné světelné skvrny. Na rozdíl od samečků nelétají.

Světlušky patří mezi živočichy aktivní v noci. Samci létají se slabým svitem a hledají si samičky, které leží v trávě a svítí velmi výrazně. Ty dokáží nepřetržitě svítit i 3 hodiny a prozrazují tím nejen svou polohu, ale také to, že jsou připraveny k páření. Páření a kladení vajíček probíhá tedy na zemi. Oba partneři umřou do několika dnů po páření, proto je můžeme vidět pouze po relativně krátkou část roku.

Jako děti vás světlušky určitě okouzlovaly svým nevšedním večerním představením. Ve výhodě jsou samozřejmě obyvatelé vesnice, kteří mají větší šanci tyto nevšední tvory pozorovat. Světlušky patří mezi jedny z nejzajímavějších obyvatel naší přírody a proto, bydlíte-li ve městě, naplánujte si alespoň jeden večer romantickou výpravu za soumraku. Budete-li mít jen trochu štěstí, určitě na ně narazíte.


Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a už víme o světluškách toho víc...jsou to zajímavé tvořy..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dříve jsme každé léto večer světlušky viděli, letos ani jednu!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles