Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den kojení

30. 04. 2012 | Kojení
Světový den kojení se slaví každoročně 30. 9, a to ve více než 120 zemích světa. Světový den si dává za cíl vyzývat ke kojení a utužování zdravotního stavu kojenců po celém světě. Připomíná také deklaraci Innocenti vytvořenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Dětským fondem OSN (UNICEF) v srpnu roku 1990, záměrem je ochrana, propagace a podpora kojení.

Světový den kojení - Kojení je ten nejlepší způsob, jak vašemu děťátku zajistíte tu správnou výživu, kterou potřebuje. Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit výlučně až do 6tého měsíce života dítěte a poté kojení doplňovat další kojeneckou stravou až do dvou a více let života dítěte. 

Světový den kojení - Dokud kojíte své dítě, poskytujete mu přirozenou cestou tu nejlepší a ničím nenahraditelnou výživu. Mateřské mléko děťátko ochrání obsahem protilátek před většinou infekcí, snižuje mu výskyt alergií a svým stále se měnícím složením se přizpůsobuje jeho potřebám. Mateřské mléko je pro vašeho drobečka potravou a zároveň i lékem. Kojení přináší výhody jak dítěti tak i matce. Organismus matky se po porodu rychleji zotavuje, navíc kojící žena je méně ohrožena rakovinou vaječníků a prsu. 

Světový den kojení - Výhody kojení pro dítě

Ochrana dítěte proti infekcím dýchacích cest, zánětu středouší, dále kojení snižuje riziko cukrovky, alergie, obezity, anémie, také zajišťuje vývoj duševních schopností, méně často vyžaduje hospitalizaci a zajišťuje v dospělosti a stáří silnější kosti.

Světový den kojení - Výhody kojení pro matku

Děloha se matce po porodu rychleji vrátí do původního stavu, poporodní ztráty krve budou menší, matky které kojí méně trpí chudokrevností, ochrání matku před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou, budete mít rychlejší návrat postavy ke stavu před těhotenstvím, kojení má také antikoncepční účinek, pokud budete často kojit, bude to jako podpora citové vazby matka - dítě, pleny děťátka tolik nepáchnou, a v neposlední řadě je kojení levnější než umělá výživa.

V dnešní době koluje, že kojení delší než 1 rok vede k závislosti dítěte na matce, což je velký omyl. Naopak v  dřívějších dobách bylo běžné kojit dítě do 3 - 4 let a někdy i déle. Pouze posledních asi100 let se kojení považuje za něco, co je nutné omezit, ale je dokázáno, že dítě, které je kojeno dlouhodobě, není později závislé, ale naopak se cítí na světě bezpečněji a proto je v dospělosti nezávislejší. Proto se pokuste kojit vašeho drobečka co nejdéle!


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
synka jsem kojila 9 měsícu,druhého rok a ted budu kojit co to nejdéle pujde.Myslim si,že bych kojila ty první dva synky taky dýl,jenže jsem vždycky otěhotněla a klukum přestalo mléko chutnat.Takže vlastně kluci to věděli první,že čekáme mimčo.Tak všem maminkám přeji at kojí co nejdéle tto pujde.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjá jsu taky pro kojení.Je to to nejkrásnější na světě.Ted zrovna kojím svého třetího synka,jsou mu čtyři měsíce a jsu za to moc štastná.Taky jsem měla bolavá prsa,bolelo to tak moc,že už jsem chtěla přestat,ale pak jsem se podívala na malého a hned jsem věděla,že budu pokračovat a že to vydržím.
Obrázek uživatelky
profil
že do kdy je to mamince i dítěti příjemné.Znám paní,která kojí kluka a jsou mu čtyři.Příjde mi to ale divné,když příjde za mamkou s nanukem a chce se napít.Všeho s mírou.Já přestala,když malá měla zuby a kosla mě.Já děsně vyjekla,bradavka rozkouslá a od té doby jsme nějak obě cítili,že to není ono.Pak už ani pít nechtěla.
Obrázek uživatelky
profil
zaujímalo by ma, či existuje aj maximalna doba dokedy kojiť
Obrázek uživatelky
profil
že některé maminky se vymlouvají.Nám v porodnici přesně řekli,jak kojit.Dokonce i tehdy,když je dítě odstaveno i na delší dobu,tak ta mamina je schopna laktaci obnovit.Jde to,ale opravdu to chce vůli.Mám odkojeny tři děti,tak vím o čem mluvím a neodradilo mě ani to,že jsem měla x krát zarudlá prsa a kojení sakra bolelo.Tvaroh a vykurýrovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles