Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Světový trend v léčbě pacientů s hemofilií

17. 04. 2011 | Nemoci

Rozvoj  genetického inženýrství  umožňuje výrobu srážecích krevních faktorů se stejnou účinností, dokonce za stejnou cenu, avšak bez použití krevní plazmy. To znamená jednoznačný posun v přístupu k léčbě hemofilie, především vyloučení rizika přenosu infekce. V České republice se však touto moderní, dostupnou a hlavně bezpečnou metodou zatím léčí jen 5 procent hemofiliků.


Světová federace hemofilie (World Federation of Hemophilia) každoročně vyhlašuje 17. duben Světovým dnem hemofilie. Cílem je především zvýšení povědomí o tomto onemocnění, o současných možnostech léčby a v neposlední řadě také o každodenních starostech lidí, kteří touto poruchou srážlivosti krve trpí. Díky moderním léčebným metodám jsou však i oni schopni žít plnohodnotný a kvalitní život.


injekceV České republice je v současnosti přibližně 830 lidí, kteří trpí některou z forem hemofilie – poruchou srážlivosti krve a zvýšenou krvácivostí do měkkých tkání, kloubů a svalů. Z tohoto počtu je asi 230 dětí ve věku do 18 let. Léčba spočívá  především v podávání přípravků, nahrazujících chybějící koagulační (= srážecí) faktor. Jeho hladina se tím zvýší a přiblíží se normální srážlivosti. 


Léky – koagulační faktory - se tradičně vyrábějí z krevní plazmy. Avšak situace v 80. a 90. létech výrazně narostl počet  hemofilků nakažených HIV a  hepatitidou B nebo C. Byl to důsledek  používání nedostatečně protivirově ošetřených přípravků vyrobených z lidské plazmy. Obavy z virové nákazy vedly k vývoji nové a bezpečnější rekombinantní technologie  na záklaě genetického inženýrství.


Při výrobě rekombinantních koagulačních faktorů se nevyužívá krevní plazma od dárců, čímž se prakticky vylučuje riziko přenosu infekčního onemocnění. Z těchto důvodů se většina hemofiliků, například ve Velké Británii nebo v Irsku, dnes léčí koagulačními přípravky vyrobenými právě  rekombinantní genovou technologií.


V současné době je riziko  přenosu infekce přípravkem na bázi krevní plazmy sice velmi malé, ale stále existuje. V České republice se léky připravené z krevní plazmy ještě používají u 95 %  nemocných hemofilií, a to i přesto, že rekombinantní přípravky jsou již běžně dostupné. „Nejde pouze o AIDS nebo hepatitidu. Normy pro výrobu plazmatických derivátů jsou dnes mimořádně přísné a zaručují, že dosud známé viry se do nich nedostanou. Existuje ale možnost nákazy takovými viry, které lidstvo dosud neidentifikovalo,“ říká PhDr. Vladimír Dolejš.


Přelom v léčbě v 90. létech


nemocná ženaLéky, které dodávají chybějící srážecí faktor do krevního oběhu, se od 50. let vyrábějí z krevní plazmy, což ale v 80. letech 20. století přineslo dramatický nárůst onemocnění AIDS a hepatitidou B a C přenesenými právě přípravky vyráběnými z krevní plazmy. Celosvětový problém AIDS i dalších virových onemocnění během posledních dvou desetiletí minulého století  ukázal nutnost zpřísnit kritéria na výrobu přípravků z lidské plazmy a hledat řešení, které by riziko přenosu infekce minimalizovalo.


Opatření, která byla při výrobě léků přijata, jsou mimořádně přísná. Přesto riziko přenosu virové nákazy stále existuje. Tato situace urychlila nástup přípravků vyráběných rekombinantní technologií – pomocí genetického inženýrství je do tkáňové kultury křeččích buněk vpraven gen pro výrobu chybějícího koagulačního faktoru.  Nespornou výhodou této technologie je nezávislost na plazmě od  dárců a především minimalizace rizika přenosu infekčních onemocnění plazmou při zachování vysoké účinnosti takto získaných přípravků.


Bezpečnější technologie výroby léků


Dramatický nárůst  počtu hemofilků nakažených HIV nebo hepatitidou B nebo C  používáním nedostatečně ošetřených přípravků vyrobených z lidské plazmy, vedl  v řadě západních zemí k soudním sporům.  Především v Irsku a Velké Británii přešla  drtivá většin postižených hemofilií  z plazmatických přípravků na  koncentráty koagulačních faktorů vyráběné  bezpečnější rekombinantní technologií.


Světový den hemofilie je stanoven na neděli 17. 4.


Během Světového dne hemofilie se lidé  solidarizující s hemofiliky, oblékají červenou barvu, která je symbolem právě pro toto krevní onemocnění.


Zdroj: Hemofilici.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !