Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Syndrom CAN - týrané, zneužívané a zanedbávané dítě II.

2. 12. 2010 | Výchova

Jak jej poznat a jak pomoci?


Jak vlastně syndrom CAN vzniká? Způsobů může být více – aktivní (například útok, násilí v jakékoliv formě, nevhodná manipulace s dítětem, jeho uvádění do nezvyklých situací), a pasivní (zanedbávání péče, izolace, nesprávná a nedostatečná výživa, nedostatek zdravotní a výchovné péče, nedostatečné bydlení, ...)

Co všechno můžeme za syndrom CAN považovat?

Tělesné týrání (způsobované bitím, kopáním, škrcením, popálením…), zanedbávání (nepečování o dítě), psychické a emocionální týrání (vede k nadměrnému strachu dítěte, jedná se o jeho ponižování, nadávání, izolaci, ...), sexuální zneužívání dítěte (formy dotykové i nedotykové – např. fotografování), komerční zneužívání (prodej, únosy, ...).
Jak pomoci? Existují v zásadě tři typy terapie. Zaprvé akutní = krizová pomoc, která řeší ihned a přímo na místě dané ohrožení či poškození dítěte. Jde o první diagnostiku, zajištující velikost, závažnost, místo zasažení i nebezpečnost, a hlavně zajistí dítěti bezpečí, tedy nezopakování situace. Zadruhé střednědobá intervence, při níž se dokončuje definitivní diagnóza a plánuje se další postup. A konečně zatřetí dlouhodobá intervence zahrnuje komplexní interdisciplinární aktivity (fyzickou, psychickou i sociální pomoc). Dlouhodobá intervence často trvá i několik desetiletí.

Jak můžeme syndromu CAN předcházet?

Důležitá je harmonická rodina, na kterou se dítě může s důvěrou spolehnout. Důležitým prvkem je nepřenášení konfliktů rodičů na děti, posilování dobrého rodičovského vztahu, založeného na poznání, respektování dítěte a porozumění mu, na odpovědnosti k lásce k němu a jeho ochraně. To zní samozřejmě, ale pro řadu dětí je taková rodina pouze snem. Dále je důležitá sekundární prevence, tedy systematická snaha o odhalení a prokázání již existujícího týrání, zneužívání či zanedbávání dítěte. Zde se zaměřuje především dětský lékař na detekci tohoto jevu a to hlavně u rizikových rodin (rodin velmi mladých, sociálně slabých, emocionálně nevyrovnaných,...), ale nejen u nich. Terciální prevencí pak rozumíme vlastní terapii a rehabilitaci dětí (při potřebě dlouhodobé intervence následně i dospělých) zasažených syndromem CAN.

 

Agrant  - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale aktuální téma... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles