Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Syndrom karpálního tunelu – nemoc přetěžovaného zápěstí

24. 04. 2014 | Nemoci
Trávíte většinu pracovní doby u počítače? Dáváte si pozor na správné sezení, aby vás nebolela záda? Zapomínat byste ale neměli ani na svoje ruce, především na zápěstí. Nesprávnou polohou ruky na klávesnici a myši dochází k poškození cév a nervů, které může vést až k syndromu karpálního tunelu. Ten může při zanedbání příznaků skončit i operací a následnou dlouhou rekonvalescencí. Příznaky bychom tedy neměli podceňovat a začít bychom měli konzervativní terapií, podpořenou speciálním typem vitamínu B – benfotiaminem, který dokáže snížit otok zápěstí.

„Tento problém se ale netýká jenom těch, co pracují s počítačem, ale také profesionálních muzikantů a všech, co pracují s vibracemi a otřesy. Pokud jste v práci vystaveni jednostrannému a opakujícímu se pohybu, následky mohou být vážné a léčba dlouhodobá. Jedná se totiž o útlak středového nervu (nervus medianus) v oblasti zápěstí, způsobený přetěžováním zápěstí nebo úrazem,“
vysvětluje neuroložka MUDr. Lenka Hronzová.

Syndrom karpálního tunelu se projevuje především pálením, brněním, bolestí a slabostí v prstech. Problém začíná ztuhlostí, které po protažení či protřepání zmizí. Bolesti a brnění se objevuje především v noci. Postupně se ale obtíže mohou zhoršovat a jednoho dne zjistíte, že protažení nepomáhá a vy ztrácíte citlivost v prstech a zhoršuje se vám jemná motorika. Pokud budete čekat na samovolný ústup obtíží, přivodíte si velké zdravotní problémy, které mohou vyústit až do ztráty hybnosti prstů a bude je nutno řešit operativně.

Syndrom karpálního tunelu „Syndromu se lze vyhnout správným držením ruky – zápěstí by mělo být převážně narovnané. Toho docílíme používáním ochranných pomůcek na zápěstí (podložka pod myš nebo ortéza),“ doporučuje MUDr. Hronzová.

Zda trpíte syndromem karpálního tunelu, se dá také zjistit tzv. Phalenovým testem. Spojíte hřbety rukou před sebe, lokty jsou vodorovně se zemí a po dobu jedné minuty hřbety tlačíte k sobě. Pokud se během této doby objeví nějaký z příznaků, jako jsou mravenčení, brnění, bolest, mohlo by se jednat o příznak syndromu karpálního tunelu.

 Pokud máte toto podezření, jako první pomoc poslouží ledový obklad. Velmi důležité je však vyloučení zátěže. Rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře, obvodního nebo specialistu, nejlépe neurologa. „Nutná je přesná diagnostika, kterou nelze provést bez elektromyografického vyšetření. Dle stupně postižení nervu se pak volí léčba. Ta je buď operační, nebo konzervativní,“ vysvětluje lékařka a doplňuje: „Při konzervativní léčbě se volí rehabilitace, léky snižující otok zápěstí a vhodná je také vitaminoterapie ve formě léku Milgamma N, která přispívá k regeneraci postiženého nervu a funguje také po operacích k urychlení regenerace.“  Milgamma N obsahuje speciální formu vitaminu B tzv. benfotiamin, který zmírňuje bolesti a brnění v končetinách a tím i zvyšuje pohyblivost končetin.  Navíc je rozpustný v tucích, tudíž je pro tělo lépe stravitelný.

Pokud se přistoupí k operaci, která probíhá v lokální anestezii, protne se vaz, který naléhá na příslušný nerv a tím se nerv uvolní. Úleva je okamžitá, 10. den se odstraní stehy a následuje pooperační rehabilitace. Pracovní neschopnost je od 6 týdnů do 3 měsíců podle typu operace a také práce, kterou vykonáváte. Z toho důvodu je určitě lepší nepodceňovat příznaky. Čím dříve navštívíte lékaře, tím je pravděpodobnější, že vám bude stačit konzervativní léčba kombinovaná s vitaminoterapií.


Zdroj: Milgamma N


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jo přetěžování čehokoliv je problém,taky jsem to zažila....změnou práce,braní léku a ultrazvuk to prozatím utlumily
Obrázek uživatelky
profil
operace a pak dlouhá rehabilitace a může se stát.,že operace i nepomůže a vrátí se to zpět
Obrázek uživatelky
profil
minulý týden jsem byla na vyšetření,bohužel za nějaký čas se operaci nevyhnu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles