Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ta správná péče o Vaše muškáty

2. 07. 2007 | Zahrádka

Od kvetoucích balkónových rostlin se vyžaduje rychlý nárůst za poměrně krátkou dobu a následně i hojnost květů, proto je třeba důsledně dodržovat některé zásady, díky nimž dosáhneme onoho kýženého výsledku.


Prvním krokem je správný výběr nádoby a substrátu, do nichž rostliny vysadíme. Neméně důležité je správné přihnojování (výběr hnojiva, četnost, intervaly), aby měla rostlina dostatek živin. Balkónové rostliny a především muškáty vyžadují mnoho slunce a tepla, proto je vhodné instalovat je směrem k jihu. Jsou však i výjimky, kterým celodenní přímý sluneční svit nevyhovuje, jako například begonie. Informujme se tedy při nákupu rostlin (nebo ještě před nákupem rostlin v odborné literatuře) na to, které místo a péče té které rostlině nejlépe vyhovuje a podle toho se o ni starejme.


Posledně jmenované věci ovlivnit nemůžeme, výběr nádoby, substrátu a hnojiva však ano. Pro své rostliny na balkóně můžeme ale udělat ještě něco navíc ……..


Při nákupu samozavlažovacích truhlíků dbejte na to, aby truhlík splňoval jak nároky rostlin, tak nároky pěstitelů.


Předností samozavlažovacích truhlíků jsou např.:

  • jednoduchá a přitom účelná konstrukce: vložka i nalévací část tvoří jeden celek, tudíž nehrozí ztráta jednotlivých dílů truhlíku během skladování před příští sezónou, nalévací otvor je v rohu truhlíku
  • zabudovaný přepad vody je 5 mm od vložky pro případ přelití. Přítomnost vzduchu mezi hladinou vody a substrátem zabraňuje zahnívání kořenového balu
  • hladinoměr vody poskytuje pěstiteli informace o množství vody v rezervoáru vody, a během dolévání nedochází k nechtěnému vytékání vody přepady mimo truhlík
  • dostatečný rezervoár vody zajišťuje optimální poměr zeminy k vodě
  • vyrovnávací nožičky – vyrovnávají nerovnosti parapetů a jiných šikmých ploch na které truhlíky umisťujeme
  • truhlík by měl být dostatečně široký, abyste měla zajištěnou jeho stabilitu

  • samozavlažovací truhlík

    Druhým krokem je výběr substrátu – i zde je nabídka výrobců neobyčejně široká. Pro výsadbu muškátů můžete použít např. FLORIA® Substrát pro muškáty, který obsahuje vybrané základní suroviny: rašelinu a středně hrubý, kvalitně zpracovaný kůrový humus. Navíc je obohacen o snadno přijatelné živiny pro optimální podmínky růstu, dlouhodobě působícím hnojivem. Kromě toho obsahuje tři speciální složky: hydratační složku Aqua Cell®, jílovou složku bentonit a hnojivo Guano. Bentonit poutá živiny a později je podle potřeb rostlin uvolňuje. Hydratační složka Aqua Cell® ulehčuje práci při zalévaní, vodu absorbuje a postupně uvolňuje. Drobné částice Aqua Cell® do sebe po zálivce pojmou živiny a vodu, která by jinak protekla nebo se vypařila a následně ji rozvádějí po celém objemu pěstební nádoby. Díky tomu se snižuje potřeba vody i četnost zálivky a jsou vytvořeny dobré podmínky pro zdravou strukturu celého kořenového balu. Hnojivo Guano pocházející z exkrementů mořských ptáků dodává rostlině živiny a aktivuje půdní mikroorganismy.


    Převratnou novinkou je FLORIA Substrát do samozavlažovacích truhlíků, který zcela nabourává tradiční představy o správném substrátu, který má být tmavý, jemný, na omak příjemný, dobře přijímá vodu, je nový substrát koncipován jinak: aby více vyhovoval potřebám rostlin, přestože zákazníkům se z počátku možná tolik líbit nebude. Zatímco u normálních truhlíků (ne samozavlažovacích typů) dochází k přeschnutí substrátu a rostliny často trpí stresem v důsledku vláhového deficitu, u samozavlažovacích nádob je substrát prakticky stále nasycen vodou na plnou kapilární kapacitu. Protože rostlina dýchá i kořeny, je zapotřebí zajistit výměnu vzduchu v substrátu. Toho je možné docílit rozumnou zálivkou, kdy se po vysátí vody ze zásobní misky nechá substrát mírně vyschnout. Dojde tak k větší cirkulaci vzduchu v substrátu. Protože se hodně pěstitelů mylně domnívá, že zásobní miska musí být neustále doplňována vodou, je dýchání kořenů rostlin omezeno. Kvůli lepší výměně vzduchu v kořenové zóně byl tedy navržen a úspěšně odzkoušen tento nový substrát s výrazně hrubou strukturou. Upozornění: hrubá vlákna rašeliny a hrubší kousky kůrového humusu se ze substrátu při výsadbě nevybírají, ale naopak zajišťují zvýšený obsah tzv. nekapilárních pórů a tedy lepší výměnu vzduchu v substrátu. To má za následek zdravější kořeny, lepší a bujnější růst.


    samozavlažovací truhlík

    Oba výše uvedené substráty jsou vhodné pro pěstování nejen muškátů, ale i jiných kvetoucích rostlin na balkónech a terasách. Vytvářejí rostlinám ideální prostředí pro rozvoj kořenů a tím zajišťují předpoklad pro celkový zdravý růst rostliny. Při výsadbě rostlin postupujeme následovně: Na dno truhlíku nasypeme substrát do takové výšky, že horní okraj kořenového balu dosáhne 1-2 cm pod okraj pěstební nádoby. Vložíme rostlinu do nádoby, dosypeme okolo ní rovnoměrně nový substrát a lehce jej i původní rostlinný bal přitlačíme. Řádně zalijeme, aby se původní bal a nový substrát spojil. Vyvarujeme se však přemokření! Substráty jsou připraveny pro přímé přesazení již zakořeněných rostlin a nedoporučuje se je míchat s jinými příměsi, aby nedocházelo k narušení připravené směsi.


    Hnojení:

    Přestože je dlouhodoběpůsobící hnojivo Multicote 6M součástí truhlíku, není toto množství zcela dostačující – zejména pro balkónové květiny, které živin potřebují skutečně mnoho. Očekává se od nich maximální nárůst zelené hmoty a bohaté květy za velmi krátkou vegetační dobu - proto se doporučuje v průběhu růstu ještě přihnojovat. Použijeme např. Kapalné hnojivo Floria, které obsahuje Agua Cell, mikroprvky atd., krystalické hnojivo snadno rozpustné ve vodě.

    Třešinkou na dortu je potom použití FLORIA Květového stimulátoru, který rostlinám napomáhá zvyšovat kvetení. Použití květového stimulátoru je vhodné na všechny druhy letniček a hrnkových kvetoucích rostlin. Jde o postřikový přípravek, který působí na rostliny jako zpomalovač růstu zelené hmoty rostlin a napomáhá k jejich zvýšenému kvetení.


    ZUZI
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    jsou krásné,ale já nemám kam bych je dala Smajlík
    Obrázek uživatelky
    profil
    je snima dost práce,ale jsou krásné !!!!!!!!!
    Obrázek uživatelky
    profil
    se muškátům tolika nedaří.Všechny muškáty mám celou zimu v chladnu.Citronový už mám hodně let.
    Obrázek uživatelky
    profil
    Prosí o radu jak nejlépe zazimovat citronový muškát.nevím jestli ho dát do sklepa a nebo nechat v bytě.Také mám prvním rokem muškát anglický a nevím co by mu nejlépe vyhovovalo.Děkuji za radu.
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles