Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tabák - světový zabiják

18. 02. 2011 | Péče o tělo

Na světě kouření zabije víc než pět milionů lidí za rok a až polovina současných kuřáků zemře na nemoci zaviněné právě tabákem. V Česku kouří asi třetina populace a v důsledku kouření u nás umírá 18 000 lidí ročně. Je smutné, že začíná přibývat mladistvých kuřáků, ve věku mezi 15 až 18 lety kouří téměř polovina mladých lidí.


Nikdo, včetně kuřáků, zřejmě nepochybuje o tom, že kouření je nezdravé. Mezi několika tisíci chemikáliemi tabákového kouře je skoro stovka těch, které můžou vyvolat rakovinu. Například oxid uhelnatý, který vzniká přímo při nedokonalém spalování tabáku, vytěsňuje kyslík z vazby na červené krvinky, takže znemožňuje jeho přenos do tělesných tkání. Kyslík se tak v dostatečném množství nedostává do životně důležitých orgánů. Kuřák za svůj život nashromáždí v plicích až 3,5 kilogramu dehtu, který obsahuje spoustu jedovatých látek, z nichž řada vyvolává rakovinu.


Cigarety mohou být kontaminovány velkým množstvím různých druhů bakterií, z nichž některé jsou považovány za patogenní a způsobují  infekce dýchacího ústrojí a zažívacího traktu. Kouření také způsobuje vylučování stresových hormonů, takže kuřáci mají prokazatelně vyšší hladinu stresu a hůř stres prožívají. Dlouhodobé kouření může vést až depresím. Bylo zjištěno, že až 60 % pacientů s depresí jsou kuřáci, schizofreniků kouří téměř 80 procent. Z toho vyplývá, že neexistuje část lidského těla, žádný systém, který by zůstal kouřením neovlivněn.


Přitom přestat s kouřením chce 70 až 80 % lidí. Ti, kteří vyhledají odbornou pomoc, mají asi 30 % šanci, že se jim to podaří, bez podpory specialisty se to podaří asi jen třem procentům kuřáků. Pomocnou ruku podají odborná centra léčby závislosti, kterých je u nás téměř třicet. 

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Raději s kouřením vůbec nezačínat.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles