Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tábory jsou v plném proudu

29. 07. 2009 | Praktické rady
Mnohé děti si prázdniny bez pobytu na táboře neumějí představit. Výběr je vždy na rodičích, aby zvolili takový, který děti bude bavit a hlavně rozvine jejich dovednosti. Tábory dnes pořádají různé organizace, vybrat si můžete jazykové pobyty u nás a nebo v zahraničí, ale i klasické rekreace v lese u vody. Na tábor mohou jet děti ještě i v druhé části prázdnin, některé termíny jsou ještě volné.

Dětské tábory jsou jak v České republice, tak i v zahraničí nejčastější formou vyplnění volného času dětí přes prázdniny, cenově jsou však velmi odlišné. Podle mezinárodní ankety tuzemské banky rodiče v zahraničí za týden pobytu svého potomka na táboře v jejich rodné zemi nejčastěji utratí mezi 5400 až 8100 Kč. Ve Španělsku například týdenní sportovní soustředění rodiče přijde průměrně na 8100 Kč. Dražší tábory ale nejsou výjimkou. Například ve Francii stojí týden, který dítě stráví s trenérem koní přibližně 12 tisíc korun. Pro srovnání, v České republice vyjde týden tábora průměrně na 3 tisíce korun, když se rodiče rozhodnou pro zahraniční tábor, částka vystoupá na dvojnásobek.

Rozdíly panují také v přístupu rodičů ke kapesnému, které svým dětem dávají na organizované tábory. Například v Británii rodiče své děti vybaví jen Tábory jsou v plném proudu„drobnými“. Počítají totiž s tím, že o děti je po všech stránkách postaráno a většina aktivit je v ceně tábora. Španělé také svým dětem na tábor nedávají žádné závratné sumy peněz. Naproti tomu nejštědřejšími rodiči jsou Japonci, Irové a Thajci. Ti dětem dávají často mezi 2700 - 5400 korunami na celý pobyt a Irové dokonce na jeden týden. Do evropského průměru spadají Němci, Nizozemci nebo Slovinci. V těchto zemích je zvykem dítě na tábor vyslat s částkou mezi 650 až 2000 korunami v peněžence. Otázkou také je, zdali dítě vybavit na tábor mobilem, někteří organizátoři táborů telefony zakazují.

Samotní organizátoři tábora musí dodržovat mnoho hygienických zákonem daných podmínek. Veškerá tato pravidla jsou nastavena tak, aby děti byly především ochráněny před nejrůznějšími riziky či je snaha tato rizika alespoň eliminovat. Mnohdy se však stává, že přes veškeré tyto normy jsou hygienické podmínky v táboře nevyhovující. V tomto případě by měli rodiče bez váhání kontaktovat příslušnou hygienickou stanici a požádat o prošetření celé situace.

Velké oblibě se těší klasické tábory skautů. Například plzeňští skauti letos pořádají 32 táborů, kterých se zúčastní více než 750 dětí, členů plzeňských skautských oddílů. Tábory se konají nejen v Plzeňském kraji, ale také v kraji Karlovarském, Středočeském, Jihomoravském nebo dokonce v Německu. Ze skautských táborů děti přijíždějí se schopností postarat se o sebe, umět se prosadit v kolektivu nebo pracovat v týmu. Na holky i kluky čeká bohatý program s kamarády – sport všeho druhu, tvořivé aktivity, ale třeba i práce v kuchyni. Domů si pak přivezou nezapomenutelné zážitky a pocit, že se něco nového naučily a dokázaly.

Tábory najdeme na mnohých místech Plzeňského kraje, oblíbenou destinací je například Šumava, Bezdružicko, Nepomucko, Křivoklátsko a další. Pro mladší děti tábor trvá zpravidla dva týdny, pro starší tři i čtyři týdny. Jeden z oddílů táboří již tradičně na německé straně Šumavy v katastru obce Grafenau. „Letní tábor je pro všechny členy oddílu završením jeho celoroční činnosti. Děti zde zažívají mnoho neobvyklého, ocitají se najednou v jiném světě daleko od rodičů, kde všechno funguje jinak než ve městě. Pro holky i kluky je to velká škola odpovědnosti, samostatnosti a práce v týmu. Ale především samozřejmě velká zábava,“ říká o skautských táborech Petr Vaněk, předseda Okresní rady Junáka Plzeň-město.

Skautské tábory jsou určené pro děti, které navštěvují oddíly pravidelně v průběhu roku. Děti nejezdí na tábor s nikým cizím, ostatní účastníky i své vedoucí dobře znají. O děti se na táborech starají skautští vedoucí s náležitou kvalifikaci. Vedoucí tábora musí mít složené tzv. vůdcovské zkoušky, které představují zvládnutí oborů jako je pedagogika, psychologie, právo, hospodaření, zdravověda, metodika, tělovýchova a další. Bez této kvalifikace, garantované MŠMT, nelze uspořádat skautský tábor. I proto se jako nejspolehlivější jeví tábory organizací, které s dětmi pracují celoročně.

V případě, že rodiče jsou s kvalitou služeb na táboře nespokojeni, tak mohou samozřejmě i dětský tábor reklamovat. Postup je úplně stejný jako v situaci, kdy reklamují svoji vlastní dovolenou. Lhůta na reklamaci jsou tři měsíce od návratu ratolesti domů.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už opravdu nejsou,co bývaly.Samé hygienické předpisy a děti pak jsou jak na hotelu a ne na táboře.My jsme se i myli v potůčku,jedli z ešusů,ty jsme pak taky myli v potoku.Nic nám nebylo,byli jsme zdraví a v pohodě.Jediné co se kontrolovalo byla klíšťata.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle