Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tady maloval Chitussi

14. 07. 2014 | Česká republika

Jezdím už léta do malé vesničky u Ronova nad Doubravou. Před nedávnem mi padl do oka článek o malíři Antonínovi Chitussim – rodákovi tohoto malého městečka. Můj oblíbenec – jezdím kolem rodného domu a nevím to… hodlám to napravit.

Hledám na netu a zjišťuji, že Ronov má toho hodně k poznávání.

Chitussi – už jenom to cizokrajně znějící jméno má také své vysvětlení – jeho děd přišel ze severoitalského města Ferrary a usadil se v Ronově. Otec Antonína byl starostou Ronova a snad jeho první malbou byl titulní list do kroniky Ronova, který namaloval malý Antonín. Jeho studia malby ho vedly  Mnichova, Vídně a Paříže. Nicméně jeho silný citový vztah se objevil v malbách kolem Ronova a řeky Doubravy.

Tak, kde začít z poznáváním kraje, kde tento můj oblíbenec maloval? Procházkou Chitussiho údolí, které nás vede podél řeky Doubravy. Vyrážíme jedno dopoledne – čtyři lidičky a dvě fenky.

Z Mladotic po zelené značce jdeme hned kolem řeky. Otevírá se nám romantické údolí s balvanitým řečištěm a skalkami.

Antonín ChitussinTady se se koná každoroční akce Odemykání Doubravy, informuje mě Míra. Co je to za akci? Je to sjezd vodáků z Pařížova až do Ronova. Koukám na balvanité dno Doubravy, tak tady bych do lodi nesedla. Ále prosím Tě, to je Doubrava plná vody – upouští se Pařížovská přehrada. Nevěřím – ty balvany jsou opravdu obrovské.  My jsme to jeli a dobrý, říká Míra… Letos se již konal 23. ročník – úctyhodná tradice.

Přicházíme k technické památce – náhon k mlýnu vytesaný ve skále. Od splavu, ke kterému přecházíme po uzounké lávce – bojím, bojím… je jen pár kroků ke skále, kde se náhon ztrácí.

Stojíme na břehu a špekulujeme – dala by se ta průrva proplavat, či ne – my to radši nezkoušíme, ale naši pejsci mají chuť se vrhnout do vody a ukázat nám to, že to opravdu jde.  Nakonec zasahuje páníček. Průrva ve skále prý měří asi 40 metrů. Vypráví se tady, že průrvu vysekávali dva odsouzenci na smrt a když byli hotovi, byli omilostněni.

Jdeme ještě dál, ale u Ronova jsou nějací dělníci a je tam rachot – tak tam ne... Pomalu se vracíme a radši si chvíli sedneme u náhonu a koukáme, zda neuvidíme nějakého ledňáčka, který se tu prý vyskytuje. Nic – jen pár divokých kachen, ale i ty jsou pro mě městského člověka vzácností.

Byla to krásná vycházka – příště zase najdu něco jiného.

Antonínovi Chitussimu dojdu zapálit svíčku na Vyšehradský hřbitov a řeknu mu, že údolí Doubravy je stejně krásné jako za jeho časů…..

Až pojedeme příště do tohoto kraje, naplánujeme zase nějaký výlet.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tady maloval Chitussi:

Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
Tady maloval Chitussi
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné.
Obrázek uživatelky
profil

velmi zajímavé a hezké fotečky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký, zajímavý článek..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles