Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství, jak se naučit cizí jazyk efektivně

19. 08. 2008 | Výchova
Každý z nás se dostal do situace, kdy si řekne, tak a teď se začnu učit cizí jazyky. A s novým školním rokem to bývá skoro rutina. Důvody jsou různé, odhodlání veliké a výsledky většinou bídné. Je to jako novoroční předsevzetí, snaha zhubnout nebo přestat kouřit. Chvíli to člověk zkouší, pak ale to zakázané ovoce nebo slast v podobě jídla nebo nic nedělání u studia jazyků, přeci tak dobře chutná!

Čtěte také o bezplatné možnosti využití programu TESTUJ:
Procvičujte si anglickou slovní zásobu ZDARMA

Ano, přiznejme si to. Za neúspěchem zvládnout cizí jazyk stojí v drtivé většině pohodlnost, mnohdy až lenost, kterou si kompenzujeme kupováním zázračných učebnic a pomůcek, které slibují například angličtinu do 30 dnů. Ale ano, zní to hezky, žádná práce, knížka za pár korun a pocit studu z lenosti a nic nedělání je pryč. Všimněte si, kolik takových lidí máme kolem sebe. Vždy o studiu mluví, chtějí, začínají, kupují, končí, znovu se snaží, zase končí a pak to vzdají. Ale studium jazyk efektivně není kupování rohlíku v samoobsluze. Za zaplacené peníze nemusíte pokročit ve studiu ani o píď, pokud pro to nebudete chtít něco udělat. Takže prvním krokem je motivace. Důvodem může být práce, cestování, láska, hudba, prostě cokoliv. Ne nadarmo se říká, kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. A opravdu čeština nestačí. A nikdy světovým jazykem nebude. Teď beru iluzi všem, kteří z patra nahlížejí na cizince a říkají, ať se oni naučí česky, když po nás něco chtějí….

studium cizích jazykůPokud se již rozhodnete učit, přijde otázka času. Moderní doba tento problém vyřešila za nás. Zapomeňte na složité docházení do jazykové školy. Ve velkých městech jde o ztrátu času a někdy i nervy. Vzpomínáte, kdy jste na svou hodinu angličtina přišli naposledy včas, připraveni, s čistou hlavou z práce? Asi nikdy. A teď si představte, že sedíte doma na zahradě nebo v kanceláři, kde už všichni odešli domů, a pomocí internetu se přihlásí Váš lektor a vy si v klidu a pohodě absolvujete svou hodinu angličtiny. Dokonce si ji můžete nahrát a pouštět znovu a znovu. Můžete si vytisknout poznámky ze vzájemné komunikace, vést konverzaci a mnoho dalšího. Pokud se chcete s lektorem vidět, stačí si pořídit web kamerku a je to. Pokud se mu ale ve svém domácím župánku nechcete ukazovat, postačí běžná sluchátka a mikrofon a nainstalovaný program SKYPE.

Chcete si procvičovat třeba ve tři v noci, když zrovna nemůžete usnout? Nebo na služební cestě někde v hotelovém pokoji? Není problém. I na tyto studenty dnešní doba myslela. E-learning v moderní podobě tzv. blended learningu umožňuje spojit práci na počítači a práci v lekcích s lektorem. Nejrozsáhlejší e-learning na trhu ENTER ENGLISH CAMPUS nabízí více jak 3 tisíce cvičení a kurzy pro falešné začátečníky až po přípravy na mezinárodní zkoušky a obchodní jazyk. Cvičíte si gramatiku, slovní zásobu, poslechy, práci s textem…prostě cokoliv chcete. Můžete studovat sami nebo Vám lektor vybere cvičení, která máte udělat. A vše bedlivě kontroluje. Včetně přístupů do programu, chyb, opakování cvičení apod. A nechybí ani hravá forma online her na procvičení slovní zásoby a gramatiky nenásilnou formou. Komenský by asi koukal na tuto formu školy hrou. Určitě s velkým uznáním.
Ať už studujete jakoukoliv formou výuky, důležitá jsou následující pravidla:

Poslouchate, poslouchat, poslouchat.


A to nejen učitele, který Vám většinou dobře radí, ale hlavně daný jazyk. Někdy stačí i jen nechat puštěné audio jako kulisu a slovíčka se pamatují sama. A to přeci zní krásně.  
Poslechem cizího jazyka nejlépe formou s přepisem a překladem si rozšíříte slovní zásobu, zautomatizujete gramatiku a začnete se rozposlouchávat. Stejně jako malé děti se uč odposlechem.
Postupně začnete text i překlad odkládat. Výborné jsou i písničky, kdy si zapamatujete části textu nebo text celý po několika posleších a pak nevědomky stále procvičujte slovíčka, věty i fráze při každém poslechu písničky. Současně Vás písnička „tlačí“ do rychlého chápání textu a souvislosti v něm. A navíc Vás to baví, protože přeci zrovna tuto písničku milujete nebo znáte z rádia.

učení cizích jazykůJazyková škola ENTER –CENTRUM CIZÍCH JAZYKŮ ve spolupráci s rádiem Hlas Ameriky nabízí audio CD i online poslechy Hlas Ameriky efektivně, kdy je rychlost mluvy snížena na 2/3 rodilého mluvčího a slovní zásoba obsahuje jen 1500 základních slov. A navíc témata Vás opět baví. Zapomeňte na články o rodině Prokopovic. Doba pokročila.  A ani Michal a Susan už nepracují na exportním oddělení a během léta nepracují na stavbě přehrady v komunistickém Sovětskem svazu. Poslechy Hlasu Ameriky přinášejí informace z historie, kultury, objevy v současnosti i slavné předky minulosti. Témata jsou bohatá stejně jako život sám.

Naučit se správnou výslovnost a přízvuk slov i vět.

Pokud sami zvládnete správnou výslovnost i přízvuk slova nebo věty, pak ji i sami umíte pochytit, porozumět a nebojíte se ji užít. A že hledání výslovnosti zabere čas? Ale no tak. Zase ta lenost? V dnešní době je přeci tolik online slovníků a rychlých překladačů. A většinou ozvučených. Například již zmíněný e-learning ENTER ENGLISH CAMPUS nabízí Macmillan slovník, který obsahuje výslovnost britskou i americkou angličtinou.

Dalším krokem je pravidelnost.

Méně a často znamená víc než hodně a zřídka.
Nezanedbávejte studium, nenechávejte jej na poslední chvíli. Lepší než 4 hodiny najednou je například půl hodinka denně. Můžete si z ní udělat pravidelný blok místo polední pauzy v práci, nebo si ráno přivstat, nebo poslouchat mp3 při cestě z práce metrem apod. Možností je hromada, ale chce to ukázněnost a pravidelnost. Pokud máte problém i s pravidelným tištěním zubů, doporučuji využít zase moderní vymoženosti, jako například SMS lekce, kdy Vám chtě nechtě přijde nové slovíčko, frázové sloveso nebo gramatický jev do mobilu, kdekoliv budete. A vy to musíte otevřít a přečíst.  Při pěti nových slovíčkách denně se naučíte skoro 2tisíce nových slov za rok!

Důležité je se z daných znalostí neustále zkoušet, procvičovat, nebát se užívat. K tomu Vám může pomoci Váš lektor, nebo různé programy na zkoušení (například program TESTUJ!), ale i práce s textem, videem a konverzace s rodilými mluvčími. A nebojte se chyb. Těmi se opravdu učíme.

Tento program máte nyní možnost stáhnout úplně ZDARMA.
Více se o programu dozvíte v našem článku:
Procvičujte si anglickou slovní zásobu ZDARMA


Takže, abych to shrnul. Jak se moderně učit jazyky? Neztrácejte čas cestováním za lektorem. Neztrácejte čas snahou dohnat zanedbané naráz. Nevyhazujte peníze za zbytečné zázračné knihy, programy a jiné pomůcky, které Vás připraví nejen o peníze, ale i iluze.
 
Jedině pilné a soustavné studium Vás přivede k úspěšné znalosti s výsledky. A nezapomeňte, že cizí jazyk se učíte celý život. Stejně jako řidič, který se každou jízdou stává suverénějším, budete i vy jednou ovládat tu největší zbraň a prostředek dnešní doby – Váš jazyk i jazyk jiných národností.


Děkujeme za spolupráci jazykové škole www.studiumONLINE.cz.



ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, jsem nešťastná z mé angličtiny. Nevím jestli jsem opravdu tak blbá nebo čím to je, že se ten jazyk neumím naučit. Začala jsem chodit na kurzy http://www.parakalo.cz/o-nas/. Kámoška začala se mnou, tak už mluví úplně krásně a já furt nic :-(. Nemáte někdo nějakou radu? Co mám dělat...nedochází mi význam slov, když čtu text, neumím ho vůbec přeložit.
Obrázek uživatelky
profil
No, musím říct, že jsem s tím dříve taky měla dost problémy... ale potom jsem se naučila zapamtovávat si věci pomocí asociací. Že si je dáš do souvislosti s něčím, co už znáš a díky tomu vlastně se ti to lépe vštípí.
Dobrý jsou taky výukový CDčka - http://www.sevt.cz/obchod/knihkupectvi/vyukove-programy/ - ale to je zas dost peněz na horu.
Doporučuji spíš procvičit paměť, když Ti to dělá problém.
s jinýma věcma problém nemáš? Jako se zapamatováním.
Obrázek uživatelky
profil
mě to prostě nejde, snažím se, ale prostě si to nepamatuju hned druhý denSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles