Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá

9. 07. 2018 | Česká republika
Slavkovský les, chráněná krajinná oblast ležící v pomyslném lázeňském trojúhelníku, je právem označován jako ostrov zeleně. Návštěvníci míří především do západočeských lázní, Chebu, Lokte či Bečova nad Teplou, a tak v rozsáhlých lesních komplexech a rašeliništích nalezneme skutečnou oázu klidu.


Slavkovský les je z mnoha hledisek zajímavým a pestrým územím. Jednak jsou to četné přírodní vývěry minerálních vod, pozůstatky vulkanické činnosti, bohatá fauna a flora, ale také řada tajemných a romantických míst, zaniklých obcí a pozůstatků po důlní činnosti.
Právě zaniklým obcím a technickým památkám se budeme věnovat při našem toulání touto půvabnou krajinou.
Prvním svědkem hornické činnosti, za kterým vyrážíme, je důl Jeroným v Podstrání u Rovné, jihozápadně od Horního Slavkova. Některé zdroje (např. Muzeum Sokolov) uvádějí adresu Čistá u Rovné, což je trochu zavádějící, neboť Čistou už tu dnes nenajdeme.
Město Čistá (Lauterbach - Stadt) stávalo v místech, kde je dnes křižovatka silnic z Krásna do Pramenů a Sokolova. Když tudy projíždíte nebo procházíte, vůbec by vás nenapadlo, že relativně nedávno zde stálo nádherné městečko pulzující životem. První osadníci sem přicházeli ve 12. - 13. století. Vzhledem k dobývání stříbra a cínu v okolí oblast rychle bohatla a Čistá byla záhy povýšena mezi privilegovaná královská horní města.

Důl JeronýmŽivot zde ale jednoduchý nebyl. Drsné a chladné prostředí nepřálo zemědělství, lidé se věnovali zpracování cínu, plátenictví, výrobě drobných předmětů denní potřeby. Město mělo vlastní pivovar, sladovnu, nálevnu kořalky, jatka, lázně, několik mlýnů a pil na dřevo. Na dobových pohlednicích a fotografiích vidíme kostel, desítky domů, budovu školy... při současném pohledu do krajiny stromy, keře, trávu a kopřivy. Jediným svědkem zašlých časů je řada kaštanů podél silnice, v místě bývalé hlavní třídy.
Vzhledem ke skladbě obyvatelstva došlo po II. světové válce k jeho vystěhování a Čistá byla zařazena do vojenského újezdu Prameny. Armáda a dělostřelectvo zde trénovali ostrou střelbu a co zbylo, srovnaly v roce 1954 buldozery.

Další střípek smutné historie nalezneme v lese 2 kilometry od bývalé Čisté. Dvanáct prostých žulových kvádrů symbolizuje smrt dvanácti židovských žen, které zde, jako jedny z mnoha dalších, nepřežily mrazivou noc při pochodu smrti v posledním měsíci druhé světové války.
Pokračujeme 1 km od křižovatky silnic v místě bývalé Čisté ve směru na Sokolov a jsme u cínového dolu Jeroným. Již zmiňovaní osadníci na přelomu 12.a 13. století se věnovali metodě rýžování v údolích zdejších potoků, pod zem sestoupili zhruba v druhé polovině 15. století.
Před nedávnem jsme navštívili uranový důl Svornost v Jáchymově viz článek Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí a tak můžeme srovnávat.
Rozdíly jsou výrazné. Středověký důl byl opuštěn v polovině 17. století a tudíž se zachoval v původní podobě. Odhaduje se, že zde bylo vytěženo asi 500 - 700 tun cínu. Sestupujeme pod zem jen pár desítek metrů hluboko, na stěnách a stropech jsou patrné stopy od sazí a rýhy po nástrojích tehdejších havířů. Ve štolách je chladno a mokro. Ručně ražené chodby a komory jsou členité, blátíčko klouže a místy jsme rádi za pomocný řetěz jako zábradlí. Je jasné, že zcela čistí nevylezeme.
Každé důlní dílo je trochu jiné, určitě nelitujeme, že jsme sem zavítali.
S ohledem na omezené prostory je maximální počet osob ve skupině 10 a nedoporučuje se klaustrofobikům. Je nutné mít pevnou obuv a vhodný oděv. Děti do 5 let a pejsci nemají vstup povolen.
U vchodu do dolu je nové parkoviště a pěkné zázemí s pokladnou, WC a výstavkou.
Více informací naleznete na internetu, stačí zadat do Google Důl Jeroným.
A jedna praktická rada na závěr: pokud vám ve štole spadne z hlavy přilba, nejprve si ji nasaďte, a teprve pak se narovnejte :-)
Za dalšími zajímavostmi Slavkovského lesa se vydáme příště.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá:

Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé informace. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé putování..
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles