Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajuplné Jihlavské podzemí

9. 10. 2008 | Vaše tipy

Jihlavské podzemní chodby se rozkládají pod historickým centrem města Jihlavy. Už nalezení jejich vchodu se rovná detektivní práci, musíte projít změtí křivolakých uliček (pokud jdete z nesprávné strany jako my) a nakonec zabočit do správného dvora. Průvodce vezme do podzemí jen skupinu o minimálním počtu tří lidí, takže jestli je vás méně, musíte čekat.

Pokud jste fotograf amatér, který má fotoaparát v ruce jen dvakrát do roka, nezdržujte se s kupováním poukazu na focení. Světelné podmínky v podzemí nejsou vážně nic moc, takže si radši kupte pár pohlednic. Ale na druhou stranu si můžete čekání zkrátit focením vitrínek u vchodu, ve kterých najdete spoustu hornického náčiní. Aby taky ne, když se v Jihlavě od třináctého století těžila stříbrná ruda.

Tajemné příšeří Jihlavského podzemíSamotné podzemí (schválně nemluvím o katakombách, protože tak nazývali staří Římané podzemní chodby, kam ukládali své mrtvé) vás hned ze začátku přivítá strmým schodištěm. Je tu pořád vlhko (80-85% vzdušná vlhkost), takže musíte dávat pozor, abyste neuklouzli.

Obyvatelům Jihlavy sloužilo podzemí krom jiného jako skladiště potravin, tak jak tu tedy může být takové vlhko? Pravdou je, že až donedávna tomu tak nebylo. Ale v roce 1961 se na Husově ulici propadl do podzemí dům a na základě této nešťastné události přistoupilo město k tzv. sanaci podzemí, takže 98% podzemí tvoří dnes beton. Když k tomu připočteme zasypané odvětrávací šachty, ze kterých měli (stejně jako z celého podzemí) pozdější Jihlavané strach, dostaneme se k dnešnímu vysokému procentu vzdušné vlhkosti.

Jihlavské podzemí se dělí na tři patra: 1. patro je hluboké 1 - 4 m, 2. patro zasahuje do hloubky 4 - 7 m a patro 3. bylo raženo v hloubce 7 - 12 m. Stěny chodeb tvoří žula a rula a celoroční teplota se pohybuje okolo 8-10°C. Právě v prvním patře je k vidění jedna z chodeb v původním stavu; je úzká a je do ní zakázán vstup.

Několik dalších chodeb a z podzemního příšeří se postupně vynoří staré dřevěné potrubí na vodu, hliněné nádoby na ukládání potravin a nakonec základní kameny kostela sv. Ignáce. Tady se můžete podívat na dochovanou odvětrávací šachtu; vcelku nejde pochopit, co lidem na těchhle úzkých komínech vadilo.

Hliněná nádoba na potravinyA na závěr prohlídky zbývá zdolat opravdu strmé a zubaté schodiště (opět původní) a hurá do nejslavnější části Jihlavského podzemí Svítící chodby. Svítící chodba je vlastně jediná pojmenovaná chodba podzemí. Průvodce zhasíná světla, a jak si oči přivykají na náhlou změnu, ukazuje se, že chodba skutečně svítí. V některých místech skoro nic nevidíte, ale jiné pableskují jako vzdálená polární záře. Neví se, proč zdejší chodba svítí. Nebyly tu nalezeny ani svítící řasy a bakterie, ani fosfor a dokonce ani nejvíce propagovaná německá svítící barva Leuchtgelb, kterou měla být údajně chodba natřena, protože se nacházela v blízkosti německých kasáren.

Lampy se opět rozsvěcují a pobízejí k prozkoumání posledního, nejzáhadnějšího místa; výklenku, ze kterého kdysi reportér z TV Nova uviděl a natočil vycházet „ducha“. Je pravda, že senzibilové indikují na tomto místě tok energie. Jestli je pozitivní nebo negativní, na tom se už neshodnou.

Nedá mi to a musím si to zkusit. Přikládám ruku, pomalu. Zavřu oči a zhluboka dýchám. Chvíli se nic neděje. Možná ucítím vycházet teplo nebo dokonce brnění. Pořád nic. Pak najednou je to jako vlna. Brní mě prsty a celá dlaň. To by mohlo stačit, říkám si a odstupuji, ale ruka mě brní ještě celou cestu nahoru. Manžel necítil nic.

A tak se s návštěvníky také Jihlavské podzemí loučí. Nechává v nich nádech něčeho mimořádného, tajemného, pro někoho snad i mystického a lákajícího k příští návštěvě. Doufám.


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkPsalo a píše se o něm až moc a návštěvník má určité představy. Marketing úžasný, realita hrozná. Nikdy víc.
Obrázek uživatelky
profil
to čo je pod zemou to ma tiež fascinuje
Obrázek uživatelky
profil
tak se tam nepodíváme...Počkáme až někdo napíše nějaké pozitivní inf.
Obrázek uživatelky
profil
Tajemno mne láká vždycky, ale nemohu si dovolit riskovat své zdraví, je škoda, že se pro turismus toho moc nedělá.
Obrázek uživatelky
profil
plně souhlasím s čtenářkou kacik85-je to tam příšerně zanedbané a pro bezpečnost turistů se tam nic mic neudělalo!!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles