Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tak nás tady máte...

20. 05. 2014 | Zvířátka

Tak a jsme už 4 týdny na světě. Jmenujeme se Ben, Bessi, Bonnie a Brigitte. Ano, většina z Vás už tuší, že je tu řeč o štěňátkách rasy Boloňský psík. Štěňátka přišla na svět o 2 dny později, než se předpokládalo. Samozřejmě tyto 2 dny mě nenechávaly klidnou, moc jsem se bála, že něco není v pořádku.

Nedalo mně to, a volala jsem do nejmenované veterinární ordinace, kde mně bylo sděleno, že pokud fenka neporodí do dalších dvou dnů, budeme s ní muset dojet na vyšetření. Naštěstí to nebylo potřeba, a tentýž den se začala chovat jako rodička. U pejska to znamená, že hodně hrabe všude, kde se dá a hlavně tam, kde si myslí, že by mohla rodit.    I když má svoji porodnici, kde u prvního vrhu jinde nehrabala, tak u těchto Béčkových štěňátek se jí líbila vyšší poduška, na které odpočívá nejčastěji. Tato poduška je daná u sedací soupravy, v rožku pod oknem, kde zrovna moc místa není. Nadšená z její volby jsem teda nebyla vůbec, občas jsem ji přenesla do porodnice, kterou má k porodu náležitě vybavenou dekami, plenami a jinými hadry, aby měla co hrabat a ustlat si po psovsku. My lidé máme bohužel o stlaní zcela jiné představy, než mají pejsci.  Ale ne, ona tam rodit prostě nechtěla. Nakonec opravdu na této podušce začala rodit, a po odtoku plodové vody jsem ji přenášela do porodnice a už jsem se od ní takřka nehnula a strávila tak celý večer, celou noc a až do 7 hodin ráno. 

tak nás tady máteU naší fenečky je dlouhá předporodní doba, a pak, když se zdá, že to půjde jak po másle, tak jsem vyvedena z omylu. Životaschopná štěňátka této rasy jsou ta, která mají  od 100 g výše. A v tomto vrhu nejmenší štěňátko vážilo 196 g a největší 216 g!

A tak díky těmto  cvalíčkům velmi těžko rodí a první štěňátko nemůže vytlačit. Pokaždé jí musím pomoci a to tak, že zasunu do ní 2 prsty až k rodícímu se štěňátku a dráždím ji, aby měla stahy a druhou rukou jezdím prsty okolo páteře. To vše pomáhá. Fenečka u toho otvírání se hodně naříkala, je to vyčerpávající, a proto se během porodu feně podává voda s glukopurem, který vlastně dodá novou a tak potřebnou energii. Tu bych pokaždé potřebovala také, naše fenka zatím rodila vždy celou noc a až tak okolo 7. hodiny ráno skončila. Vlastní porod dlouho u ní netrvá, ale ta doba tlačení je opravdu dlouhá a vyčerpávající. To nespím i 20 hodin a jdu spát, až vidím, že je vše v pořádku. Po porodu se fenka musí měřit a sledovat její teplota. Pokud by vyskočila nad 39 °C, je nutné s ní jít k veterináři. Ne pokaždé se podaří, že vyjdou hned všechny placenty. A právě ony můžou být nebezpečné a způsobit infekci. Tentokrát však všechny 4 z ní vyšly, než jsem po jejím porodu šla spát.

Samozřejmě fenka je po porodu potřísněná krví, tak jen lehce ji očistím a nechám tak 12 hodin v tomto stavu. Po 12 hodinách pak fenku umyji ve vaničce nebo sprchou a to jen asi do poloviny těla, aby nebyla celá mokrá. Několikrát se jí během očistků po porodu musí denně vyměnit podestýlka z dek a různých hader.

Jakmile je štěňátko na světě, zaštípne a podváže se pupeční šňůra a štěňátko se rychle otře, promasíruje, vyčistí se od hlenů nosík a tlamička a hned se přiloží k cecíku feny. Kojení pomáhá feně k rychlejšímu porodu dalších štěňátek a pak i pozření 1-2 placent je feně ku prospěchu, neboť látky v ní obsažené taktéž napomáhají k zdárnému průběhu porodu. Každé  štěňátko si zvážím a pak sleduji, jak rostou. Když krásně nabírají na váze, je to známka jejich zdraví a životaschopnosti.

Je pak úžasné je sledovat, jak prospívají, jak po asi 12 dnech začínají otevírat očka a před ukončením prvního měsíce se začnou stavět také na nožičky. A také se v této době začínají mezi sebou hašteřit, což je pro nás, milovníky psů, asi to nejkrásnější štěněcí období. To už se pomalu také vytahují z porodnic a pouští se po bytě, aby udělala ve svém rodišti první průzkumné prohlídky, kde později svými zoubky se budou snažit zničit vše, co jim pod ně přijde. Na kousání jsou pak vhodné různé měkké hračky nebo nepohrdnou ani starou bačkorou. Vždyť v 8 týdnech už mohou jít do svých nových domovů a do té doby se musí naučit už papat běžnou psí stravu. U nás se začíná přikrmovat od 4. týdne.

Se štěňátky má chovatel sice hodně práce, pokud je chce mít čistá, zdravá a také krásná, ale toto nepřeváží tu velkou radost a společně strávené chvíle se štěňátky. Je úžasné je sledovat, jak se vyvíjejí, jak skotačí a dovádí a pak jak krásně unavení po hrách spinkají jeden vedle druhého, nebo v klubíčku. Možná mně nebudete věřit, ale právě tohle mě hodně dobíjí a v tomto jsem objevila své vlastní já.

U tohoto vrhu jsem se rozhodla, že svůj chov rozšířím, jednu fenečku si nechám, a než začne rodit, tak opět začneme s ní jezdit na výstavy. A na to se moc těším, jak úspěšní budeme a jaké jméno pro svou chovnou stanici získáme. Z vrhu A již jedna fenečka na výstavy jezdí a sklízí úspěchy. Budeme ji následovat...? Tak kdo čtete tyto řádky, tak nám držte pěstičky. Oba rodiče jsou Čeští Grandšampioni, tak šanci máme a dosti velkou.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tak nás tady máte...:

Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
Tak nás tady máte...
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek, moc krásná štěňátka.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aničko, máš vše pěkně popsané, ze Tvého vyprávění čiší radost ze štěňátek i když je s nimi veliká práce.
Obrázek uživatelky
profil
přeji hodně štěstí štěňátkům do života u jiných páníčků
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkný článekSmajlíkštěňátka jsou krásnýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky fenky se štěňátky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles