Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tarbousaurus - nejmocnější z dinosaurů

13. 09. 2010 | Novinky

Před 80. miliony let vládl asijskému kontinentu jeden z největších predátorů naší planety – TARBOSAURUS. Příroda mu dala vše potřebné k přežití: slunce, déšť, věčně zelenou džungli i dostatek potravy.


Pojďte s námi sledovat život nejmocnějšího z dinosaurů od jeho narození, přes boje o vlastní území s jinými pravěkými predátory až po jeho smrt.


O Tarbosaurovi:


tarbousaurusTarbosaurus - neboli také „děsivý ještěr“ byl velký teropodní dinosaurus z čeledi Tyrannosauridae. Byl vývojově nejbližším příbuzným obáváného (avšak populárního) severoamerického tyrannosaura.


Tarbosaurus byl poněkud menší, než by se dalo předpokládat. Největší objevené exempláře jsou dlouhé asi "jen" 12 metrů, přestože i 10 metrů dlouzí jedinci patří k velkým kusům. Odhadovaná hmotnost Tarbosaura pak činí 4-5 tun.


Některé údajné nálezy sovětských expedic měly být podstatně větší a naznačovaly délku i přes 15 metrů, čímž by se Tarbosaurus zařadil mezi největší teropody vůbec. Vědecká společnost však tyto zmínky nebere příliš vážně. Tarbosaurus žil na území dnešního Mongolska a severní Číny před asi 75-65 miliony let (a žil tedy o pár milionů let dříve než Tyrannosaurus).


Tarbosaurus měl stisk čelistí stejný jako tyrannosaurus. Je tedy možné, že to byl mrchožrout, ale také aktivní lovec.


První kosti tohoto velkého dravce byly objeveny v roce 1948 v poušti Gobi a popsány v polovině 50. let. V nedávné době byly fosílie tarbosaura objeveny i v Číně.

V roce 2008 byl japonskými paleontology oznámen unikátní objev téměř kompletní kostry mláděte tohoto rodu. Bylo dlouhé jen 2 metry a zemřelo zřejmě v 5 letech věku.


Vydejte se s námi za králem všech dinosaurů!

Uvidíte v novém filmu na DVD

TARBOSAURUS NEJMOCNĚJŠÍ Z DINOSAURŮ





Zdroj: Urania.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !