Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tchyně a uzený

16. 01. 2011 | Televizní tipy

Hlavní hrdinka příběhu Tchyně a uzený - Sylvie, si bere za muže mladého lékaře, pětatřicetiletého jedináčka, který je silně citově svázán se svou matkou. Hynkova matka Alžběta, která ho k sobě připoutala svou chorobnou mateřskou láskou, si nedokáže představit, že by měla svého syna takto ztratit a dělit se o něj s jeho manželkou.

Současně si Alžběta začíná uvědomovat, že po synově svatbě zůstane sama. A toho se obává. Až majetnický vztah Alžběty k synovi Hynkovi a její strach ze samoty ji vede k tomu, že se synovu sňatku se Sylvií snaží zabránit všemi možnými způsoby.  A když se jí to nepodaří, usiluje o rozbití synova manželství. Snacha Sylvie na vlastní kůži zažívá boj s tchýní o jejího syna a svého manžela. Zákonitě si klade otázku, zda si muž, který se v pětatřiceti letech nedokáže vzepřít své matce, zaslouží manželku, nebo jen soucit.

Televizní film ze současnosti - Tchyně a uzený, natočila  režisérka Lenka Wimmerová v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize. Hlavní role v tomto komorním příběhu svěřila Sandře Novákové, Libuši Švormové, Jitce Čvančarové a Martinu Trnavskému. Scénář k televizní adaptaci literární předlohy Simony Monyové - Tchyně a uzený, napsala Eva Papoušková.

J.F.

Prolog dramatu Tchyně a uzený se odehrává v roce 1975, kdy se neznámý pár v autě baví o ženině těhotenství a eventualitě potratu. U téhož železničního přejezdu pak proběhne současný dialog dvou mladých žen, jehož obsah i smysl se ozřejmí až ve finále... Lékař Hynek Pokorný (Martin Trnavský) žije se svou stárnoucí matkou, která ho sama vychovala a na svého syna je extrémně fixovaná. Pětatřicetiletý muž má přítelkyni Sylvii Háchovou (Sandra Nováková), které nabídne manželství. Chorobně žárlivá matka (Libuše Švormová) se jejich sňatek snaží překazit a pohádá se přitom s dívčinými rodiči.

Když se novomanželé nastěhují do horního patra jejich domu, své snaše dělá nejrůznější naschvály. Nespravedlivě ji šikanuje, dlouho jí odmítá dát klíče od domu a dokonce ji nařkne z krádeže. Pak jako pomocnici do domácnosti najme přímočarou Valerii (Jitka Čvančarová). Mezi manželi se vyhrocují konflikty a Sylvie se marně snaží, aby se z domu její tchyně odstěhovali. S Hynkem mezitím manipuluje i bezskrupulózní Valerie...

Tchyně a uzený je příběh ze současnosti, který v brněnské produkci ČT natočila režisérka Lenka Wimmerová, vznikl podle stejnojmenného románu Tchyně a uzený Simony Monyové. Název parafrázuje sarkastické úsloví "Tchyně a uzený jsou nejlepší studený", které předvídavě pronese Sylviin otec. Drama o ženských intrikách, mužské uhýbavosti a absurdní nesnášenlivosti, vrcholící překvapivým epilogem, těží z přesvědčivých hereckých výkonů. Libuše Švormová zosobnila prototyp zhrzeného ženství, jež se nedokáže vyrovnat s dávným zklamáním. Sandra Nováková ztělesnila vstřícnou, leč nezkušenou mladou ženu, která zákeřnostem své tchyně nedokáže adekvátně čelit. Ústřední ženský trojlístek doplňuje Jitka Čvančarová v roli mazané "plebejky", jež chytře využívá svého sex-appealu.

Režisérka Lenka Wimmerová (nar. 1971) je autorkou pozoruhodného televizního filmu Nespavost (2009), který rovněž vyprávěl o partnerské a rodinné disharmonii. Příběh, jehož hlavní roli ztvárnila Klára Melíšková, měl na obrazovkách premiéru letos v květnu a získal tři nominace na televizní ceny Elsa.

Tchyně a uzený se vysílá: 16.1., 20.00 hod., ČT1

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezké.. Člověk z toho má ponaučení do života..
Obrázek uživatelky
profil
Dneska jsem na to koukala a musím říct, že mi z toho filmu bylo nějak ouzkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem četla knížku od S. Monyové, mám její knížky ráda (přečtené už skoro všechny), tuhle jsem četla mezi prvníma... jen pokud si pamatuju konec byl krapánek jiný...
Obrázek uživatelky
profil
a přišlo mi, že jsou všechny postavy nějak psychicky zatížené!
Asi to je trochu groteska, ale neměla jsem dobrý pocit z četby.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles