Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Technika na dovolené - opravdu potřebujete všechny digitální hračky?

16. 07. 2014 | Praktické rady

Digitální hračky, které vám mohou zpříjemnit volný čas


Vybrali jste si už, kam půjdete letos na dovolenou? A víte i jakou techniku ​​si s sebou vezmete? Přinášíme vám pár tipů na digitální hračky, které vám mohou zpříjemnit cestu (pobyt) a pár tipů, jak s technikou během dovolené naložit.

Příliš mnoho možností?

Výběr optimalizujte!

Kdysi to bylo jednoduché. Neměli jsme tolik všemožné techniky a tak i balení bylo jaksi jednodušší. Když jste začali balit kufry, z techniky jste si přibalili s sebou fotoaparát a možná ještě walkman s balíkem náhradních baterií a nějakými 2-3 kazetami, knihu, pár časopisů a o zábavu bylo postaráno. Jenže dnes?

Základem pro každého výletníka je fotoaparát nebo kamera, případně obě zařízení. Své vzpomínky si chceme uchovat co nejvěrněji, abychom se s nimi po návratu domů mohli podělit s rodinou a přáteli. Dnes s sebou nosíme všude mobilní telefon, takže s námi půjde pravděpodobně i na dovolenou. A samozřejmě doma nesmíme zapomenout notebook, nějaký externí disk plný filmů, MP3, tablet, čtečku elektronických knih, kapesní konzoli a tak dále.

technika na dovolenouZkrátka je toho příliš mnoho, co bychom si rádi s sebou vzali, protože nám to může pomoci zpříjemnit cestování i odpočinek. Větší rodina si to ještě dokáže nějak rozdělit, čili pokud jeden vezme to, druhý ono, rázem se to samé nějak vyřeší a všichni jsou spokojeni, jenže pokud cestujete dva-tři, je asi zbytečné balit s sebou takové množství elektroniky, nabíječek a všelijakých doplňků.  Je třeba dobře zvážit, co se opravdu vyplatí vzít s sebou a co raději nechat doma.

Potřebujete opravdu notebook?

Je příjemné mít u sebe počítač, protože je to komplexní zařízení, kde se dá dívat na film, hrát hry nebo číst knihy. Jenže je to robustní velké zařízení, jehož možnosti během dovolené využijete často jen na nějakých 30 %. Ruku na srdce - opravdu ho potřebujete mít na dovolené s sebou? Nebude to jen zbytečná zátěž do zavazadla? Vždyť pokud jde o interaktivní zábavu, určitě si s sebou vezmete mobil nebo tablet a s nimi se v pohodě dostanete i na internet, podíváte se na film, zahrajete hru ...

Vzít pouze smartphone nebo i tablet?

Tohle rozhodnutí je čistě otázkou komfortu, protože obě zařízení mají v podstatě velmi podobné možnosti, existují pro ně téměř identické aplikace a příbuzné příslušenství, takže je to spíš o velikosti displeje. Větší obrazovka představuje určitě vyšší komfort, ale zároveň to znamená méně obratnou manipulaci, větší hmotnost v zavazadle a nezřídka i potřebu různých ochranných obalů pro bezpečnou dopravu.

Tipy na cesty:

1. Zkontrolujte si, zda-li máte ke každé elektronice adaptér nebo nabíječku.
Mobilní telefon, GPS navigaci nebo multimediální přehrávač dnes obvykle můžete nabíjet i přes klasický USB port, takže vám stačí obvykle jedna nabíječka na všechno. Díky specifickým konektorům však potřebuje každá digitální hračka svůj USB kabel, takže si zkontrolujte, zda-li máte všechny potřebné kabely nebo redukce.

2. V různých zemích mají elektrické zásuvky různé konektory.
Obvykle vám s tím umí pomoci na recepci hotelu, ale nespoléhejte na to. Předem si ověřte, jaký typ zásuvky se v dané zemi používá, a přibalte si příslušný adaptér do zásuvky. Ideální je vzít si s sebou i elektrickou rozdvojku, abyste mohli současně používat více zařízení.
Důležité upozornění: Některé státy (např. USA) používají v elektrické síti napětí pouze 110 voltů. Zkontrolujte si, jestli váš adaptér nebo nabíječka dokáží v takové síti vůbec pracovat. Pokud ne, pořiďte si náhradní nebo nějaký univerzální adaptér nebo cestovní transformátor. Shánět tyto doplňky na opačném konci světa (daleko od letiště) není obvykle jednoduché a ani levné.

3. Drahou digitální techniku ​​si zabalte do příručního zavazadla.
Zabráníte tím jejímu možnému poškození při přepravě a budete ji mít pod kontrolou při případné krádeži, která by vám jistě znepříjemnila dovolenou. Při bezpečnostní kontrole na letišti budete muset pravděpodobně svůj notebook vystavit samostatné prohlídce, takže ho sbalte tak, aby vám jeho vyjmutí z příručního zavazadla nedělalo problémy.

4. Nepodceňujte ochranné pouzdra a speciální obaly na elektroniku.
Obal za pár drobných pomůže ochránit techniku ​​před nepříjemným poškozením (např. škrábance). Kvalitnější pouzdra jsou odolné i vůči nárazům, pádům, prachu a vlhkosti. Elektronika se v nich dá přenášet i samostatně, takže si můžete na výlet vzít pouze to nezbytně nutné a zbytek můžete ponechat v hotelu. Pokud se chystáte k vodě, pořiďte si i ochranné pouzdro pro fotografování pod vodou nebo odolnější "podvodní" fotoaparát. Budete překvapeni, jaké pěkné záběry se dají udělat i obyčejném bazénu. V extrémních podmínkách (při vodě nebo na poušti) je vhodné mít elektroniku ve vzduchotěsných obalech, nebo alespoň v uzavíratelném igelitovém sáčku, který ji ochrání před tím nejhorším.

5. Při přepravě skladuje akumulátory samostatně mimo zařízení.
Pokud vám elektronika navlhne bez napájení, je menší pravděpodobnost jejího poškození. Pozor také na extrémní teploty, které bateriím rozhodně neprospívají. Nevystavujte je dlouhodobě slunci, protože by se mohly nenávratně poškodit (vytéct, či dokonce explodovat). Ani přílišný chlad a mráz (v ledničce) jim neprospívají, takže se je snažte mít jen ve stínu a v suchu.

6. Nabalte si množství záznamových médií.
Spoléhat se pouze na jednu paměťovou kartu s velkou kapacitou je sice pohodlné, ale zároveň velmi nebezpečné. Pokud máte s sebou notebook nebo tablet, dělejte si průběžně zálohu fotek a videí. Využít také můžete internetové kavárny, kde můžete zajímavé záběry rovnou odeslat domů rodině a přátelům jako "Pozdrav z dovolené".

7. Totéž platí pro i pro baterie.
Obvykle se vybijí tehdy, když to nejméně potřebujete. Při běžných bateriích je možné dokoupit je i na místě, ale doma mohou být mnohem levnější než v turistických centrech a hotelích. Zajímavou alternativou mohou být malé externí dobíjecí univerzální akumulátory, které vám mohou v terénu pomoci překlenout "energetickou krizi".

8. Pro zajímavější fotografie si obstarejte stativ.
Ačkoli mnoho kamer a fotoaparátů má optický stabilizátor obrazu, není na škodu přibalit si alespoň miniaturní stativ. Pomůže vám zejména při večerním fotografování, při tvorbě panoramat a oceníte ho i při autoportrétů se samospouští fotoaparátu.

9. Před odjezdem na dovolenou si udělejte inventář cenností.
To nejdůležitější jsme nechali na úplný závěr. Ještě před cestou si u elektroniky sepište seznam a poznamenejte si přesné označení modelů a výrobní čísla pro případ její ztráty, či krádeže. Tento seznam si uložte na bezpečné místo (např. v obálce na recepci). Snažte se také nepodcenit pojištění. V případě, že nějakou elektroniku nechcete nosit všude s sebou, využijte sejf v hotelovém pokoji nebo si cennosti nechte uložené v sejfu na recepci.


Zdroj, foto: Logitech


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles