Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Těhotenství a leidenská mutace

12. 02. 2015 | Těhotenství
Porucha srážlivosti krve – leidenská mutace často vede u žen k obavám a strachu před těhotenstvím. Nicméně tato porucha umožňuje většině žen jeho normální průběh, a to za předpokladu, že budou pod trvalou lékařskou kontrolou a budou dodržovat lékařem stanovenou preventivní léčbu.

Přestože těhotenství u řady nastávajících maminek s diagnózou leidenské mutace probíhá bez problémů, některé ženy opakovaně potrácejí. Mohou se také objevit další komplikace těhotenství, ke kterým patří např. preeklampsie (ta se projevuje zvýšeným krevním tlakem a zvýšenou hladinou bílkoviny v moči), může také docházet k poruchám růstu plodu, nebo k předčasnému odloučení placenty. Všechny těhotné ženy s uvedenou mutací musejí být „hlídány“ v trombotických centrech či hematologických ambulancích.

Pravidelné kontroly jsou většinou po 4-6 týdnech, dle rozhodnutí ošetřujícího lékaře.
Na základě výsledků hodnot krevních testů pak lékař předepisuje budoucím maminkám aplikaci injekcí nízkomolekulárního heparinu či Warfarinu. Ty především v prvním Těhotenství a leidenská mutacetrimestru zabraňují potratům, kterými jsou ženy s mutací ohroženy ve zvýšené míře. Injekce jsou předem připravené, předvyplněné, takže se pacientky nemusejí obávat komplikací s dávkováním. Většina žen se rychle naučí aplikovat si injekce samy. Datum porodu je u těhotných s poruchou srážlivosti pečlivě hlídáno, tyto ženy by zásadně neměly rodit po 40. týdnu těhotenství.

Takzvané přenášení ohrožuje matku možností zvýšeného krvácení. Pokud žena porodí dříve, nebývá v tomto ohledu problém. S aplikací injekcí většina žen musí pokračovat ještě v šestinedělí, protože i v tomto období stále existuje zvýšené riziko vzniku trombózy. Také pro tuto dobu platí nutnost kontrol dle pokynů lékaře. Péče těchto žen o sebe však během těhotenství nespočívá pouze v aplikaci injekcí, velmi důležité je, aby budoucí matka dodržovala takový denní režim, který by zabránil otékání nohou a tím zvýšenému riziku trombózy. Doporučovanou prevencí je každodenní alespoň 30minutová procházka, či přiměřený aktivní pohyb. Při ležení je dobré si nohy podkládat polštářem, při dlouhém sezení si je alespoň pravidelně protahovat. Samozřejmostí je nepít alkohol a nekouřit.

Autorka: PhDr. Jana Vytlačilová
Zdroj: Žilní poradna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !