Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Téma nevhodné sporty a jejich vliv na pohybový aparát

26. 06. 2011 | Péče o tělo
Nevhodným sportem lze nazvat každý sport, který přetěžuje organizmus a vede k jeho poškození. Míra zátěže je pro každého jedince individuální, záleží na jeho konstituci a trénovanosti. Dále i jednostranná dlouhotrvající zátěž při běžných denních aktivitách a v zaměstnání může vést k trvalému poškození pohybového aparátu. Vznik tenisového lokte nemusí být způsoben pouze sportem, ale trvalé přetěžování svalstva horní končetiny působí mikrotraumata v jejich úponech. Rozvíjí se úporná, dlouhotrvající bolest, jejíž odstranění není jednoduché.

Vyžaduje pohybový klid (fixace ortézou), lokální aplikaci protizánětlivých a protibolestivých mastí nebo gelů a pozvolné zatěžování postižené končetiny.
Adrenalinové sporty bývají spojeny s velkou rychlostí, vibracemi, hrozí zvýšené riziko pádů, a tím i úrazů. K těmto sportům patří například motocyklový sport, motokros, horský cyklokros s vysokou rychlost. Jako nezdravé na páteř a klouby dolních končetin lze označit i parašutizmus, rogalo, skoky na lyžích a lyžování na boulích s prudkými dopady na zem. Na páteři plotének dochází k rychlejšímu opotřebení kloubních ploch. To vede ke vzniku předčasných degenerativních změn (artróza) anebo k výhřezu meziobratlových plotének.

„Doporučuji volit sporty rekreačního charakteru, provozovat střídavě různé druhy těchto sportů.“ říká primářka MUDr. Hana Jarošová z Revmatologického ústavu a dodává: „Důležité je rozcvičení před sportovním výkonem, zahřátí organizmu a následné protažení svalových skupin. Neměli bychom zapomenout dodržet pitný režim u sportovních výkonů (mineralizované vody s omezením bublin) a na relaxaci organizmu po sportovním výkonu.“.

Závěrem je možné doporučit některé sporty, které aktivizují hluboký stabilizační systém trupu a dolních končetin, který civilizačními nešvary ochabuje, vede ke svalové dysbalanci a vzniku bolesti a nepříjemných pocitů v pohybovém aparátu: chůze (rychlé tempo 30 minut denně – působí i jako prevence osteoporózy v mladším i pozdějším věku), indiánská chůze, lehký běh na měkkém terénu, nordic walking, plavání, cyklistika (pouze kratší trasy, při dlouhodobé zátěži při jízdě na kole ochabuje pánevní dno), lyžování (sjezd na upravených sjezdovkách, běžkařský sport), jízda na koni, bruslení na inlinech (pozor na úrazy), míčové hry včetně stolního tenisu, golf, tenis rekreačně. Existuje samozřejmě celá řada sportů a aktivit, které jsou vhodné i méně vhodné. Máte-li již nějakou dobu potíže s pohybovým aparátem, měli se o vhodném sportu poradit s Vaším lékařem nebo fyzioterapeutem.

Zdroj: Revmatologický ústav

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !