Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Téměř polovina Čechů se rozvádí: Jak bojovat proti syndromu vyhoření ve vztahu

30. 12. 2015 | Vztahy
Téměř polovina českých manželství končí podle dat Českého statistického úřadu rozvodem a v posledních letech u nás přibývá rozpadů dlouhotrvajících vztahů – partneři spolu v průměru vydrží 13 let. Podle psychologů se totiž i v partnerství projevuje tzv. burn out neboli syndrom vyhoření a je nutno mu včas předcházet.

Syndrom vyhoření nemusí být jen pracovní, ale i v osobním životě. Nejčastěji se bohužel vyskytnou oba ve stejný čas. Většina lidí v takovém stavu hledá východisko ve změně, která podle nich bude spásná – a ť už je to výpověď v práci nebo rozchod či dokonce rozvod s partnerem. Před ukvapenými rozhodnutími je ale vždy varuji, problém totiž zpravidla spočívá jinde – v nás samotných, kdy přijdeme o svou identitu a jsme pak nespokojení.

Každá osobnost se skládá z několika složek. Jednu utváří minulost, tedy výchova, genetika, události, kterými jsme prošli. Další tvoří aktuální role, ve kterých se nacházíme – partner, otec, matka, ale také pracovní zařazení a pozice, jež zastáváme.  Poslední složku vytváří naše vlastní já zahrnující naše přání, tužby, vize. Právě to je s vyšším věkem v největším rozporu s předchozími složkami.

Téměř polovina Čechů se rozvádí: Jak bojovat proti syndromu vyhoření ve vztahuŽijte za sebe, ne za druhé

Směrem k burn outu, pracovnímu i osobnímu, se podle odborníka člověk dostává, když ztratí kontakt sám se sebou a žije tím, co po něm vyžaduje okolí. Je to tehdy, jakmile nasloucháme více slovům musíš, měl bys, to se od tebe čeká, ve tři je porada…, místo abychom dělali, to po čem toužíme a co chceme my. Tato fáze u lidí přichází nejčastěji v druhé polovině života, kdy nám začíná chybět elán ke změnám a jsme více ovlivnitelní okolím.

„Než se lidé rozhodnou k radikálnímu kroku a opustí práci nebo partnera, radím jim zaměřit se nejprve na sebe. Dát se fyzicky i psychicky dohromady, najít sám sebe a říct si, co mě učiní šťastným bez ohledu na druhé,“ doporučuje psychoterapeut.

Pokud si chcete něco podobného vyzkoušet doma, doporučuje jednoduchou osvědčenou techniku. Udělejte si každý den dvacet minut čas, sedněte si tam, kde je vám příjemně a představte si, že za vámi stojí jedno vaše já, které zahrnuje vše, co musíte udělat. A na druhou si postavte já s jeho osobními tužbami. Nechte je rozehrát dialog a vše zkuste vnímat jakoby zpovzdálí. Po určité době pocítíte, že obě složky dosáhly jakéhosi smíru a jsou vyrovnané. To je podstatou spokojenosti, samozřejmě nemůžeme žít jen tužbami a dělat, co se nám chce, na druhou stranu ale nesmíme být pořád ve vleku ostatních a jejich představ. Každý jsme jiná osobnost a pro každého je dobré něco zcela jiného, což samozřejmě platí i ve vztazích. Každý by se měl řídit heslem „Žij a nech žít“.“

10 rad, jak se vyvarovat vyhoření ve vztahu:

1. Mluvte, mluvte, mluvte. Nenechávejte si pro sebe, co vám vadí. Druhý to tak nemusí vůbec vnímat. Ovšem volte správná slova, tón i čas.
2. Nepřipisujte věcem větší význam, než mají.
3. Nežijte minulostí a nevytahujte staré věci.
4. Znovu získejte o druhého zájem, přemýšlejte nad jeho pozitivními vlastnostmi více než nad těmi negativními.
5. Respektujte partnera takového jaký je – vždyť právě tím vás oslovil.
6. Za jiný názor druhého neodsuzujte, snažte se pochopit, proč tak smýšlí.
7. Každý večer si na sebe udělejte hodinu dvě času a jeden celý den v týdnu stravte spolu.
8. Najděte si společný koníček.
9. Řešte věci spolu, sblíží vás to.
10. Buďte si stále fyzicky blízcí, tělesná vzdálenost vede i k té emoční.

Zdroj, foto: Hotel Larimar


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Přesně ,mluvit o problému můj muž nechce,a myslím že žádný chlap,PŘESTO JSME SPOLU ,PŘES 40LET.
Obrázek uživatelky
profil
Je to pěkně napsáno. Vždycky jsou na to dva. A když si jeden nedá říct Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bylo by dobré všechno zvládnou jak je psáno,ale je bohužel všechno ovlivňováno i okolím.Ne všichni máme dost síly něco změnit v zaběhlé rutině.Máme za sebou doma osm let totální krize,kdy rozvod byl ne denním pořádku.Spousta lidí v okolí nám ho doporučovala, jako jediné rozumné východisko.Teď,po osmi letech,jsme si oba jistí,že bychom bez sebe nemohli žít.Všechno je o domluvě.Musí se to brát :Ty to,já to,a spolu to!!!Nesmí to fungovat:Když ty tak,tak já just neopak.
Všechno se dá zvládnout!!
Obrázek uživatelky
profil
Dělat, že nevidím, to je to nejhorší, co může člověk udělat. Po rozvodu prožívám nádherné roky svého života, vystudovala jsem VŠ, věnuji se svým koníčkům a sama sobě.. Super... doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
Hlavně se mít pořád rádi
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles