Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tenisový loket

8. 02. 2011 | Nemoci

Tenisový loket je onemocnění, které můžeme zařadit do skupiny tzv. entezopatií. Jde o zánětlivé změny ve spojení šlachy s kostí, a může se vyskytovat i v jiných místech než jen v oblasti loketního kloubu.

Existuje akutní forma nemoci, která vznikne po fyzicky náročné jednorázové zátěži, nebo chronická forma, ta je většinou diagnostikována po šesti týdnech trvání obtíží. 

Akutní forma se projevuje hlavně bolestí při pohybu i dotyku zevního loktu a může vystřelovat až do ramene. Tato forma  vznikne podrážděním extensorů zápěstí při namáhání paže zvedáním těžkých předmětů nahoru. Na zevní i vnitřní straně dolního konce pažní kosti si můžete nahmatat dva hrbolky, přičemž ten na vnější straně je kostní výrůstek, na který se upínají svaly zadní strany předloktí, které je přesně to místo, které když bolí, tak jde o tenisový loket.

Tenisový loket většinou  postihuje hráče pálkových sportů,  písaře, ale může se objevit i při kterémkoliv jiném pohybu s rotací zápěstí směrem ven nebo také při pouhém používání počítače!!!!

Příznakem tenisového loktu je bolest, otok, zarudnutí kůže na zevní straně loketního kloubu, ranní ztuhlost a úleva v klidu.

 

Prevence

Hlavní prevencí je, že se budete snažit vyhnout všem činnostem, které by tenisový loket mohly vyvolávat.  Jde především o jednorázovou a nezvyklou námahu, která by loket přetěžovala, a to jak při sportu, tak i v práci, nebo třeba při delší době u PC, nebo jen štípání dříví, rytí záhonu, nahazování omítek a jiných činnostech. Pokud se jedná o PC, je hodně důležité správné sezení a práce s myší, umístění klávesnice, područek, výška stolu a jiné. Zápěstí byste měli mít při práci pokud možno narovnáno v nezkřivené poloze.

 

Léčba

Většinou se tenisový loket léčí tlumením bolesti, rehabilitacemi a prevencí dalšího poranění nebo přetěžování. Hlavní terapií je svalové cvičení nebo také masáže. Pokud obtíže ale trvají už  šest týdnů a déle, je diagnostikována chronická forma. Tato forma může být zapříčiněna například špatnou léčbou, metabolickými změnami, dlouhodobým přetěžováním nebo změnami v kloubu.

 

Při jakékoliv činnosti, která může vyvolat tohle onemocnění, je  velmi dobré bandážování loktu pomocí profesionální epikondilární pásky. Tato páska způsobuje stlačení šlach na postižených místech a tím se zlepšuje funkčnost loktu a omezuje bolest. Tenisový loket má tendenci ke chronicitě a opakovaně se objevuje při sebemenším zatížení při nedostatečném doléčení a rekonvalescenci. Proto je vždy nutné léčbu dokončit a pak začít postupným zatěžováním. Na tenisový loket jsou také velmi dobrá nesteroidní antirevmatika v podobě gelů, mastí nebo sprejů. Pokud ale už máte chronickou formu, tak tady už pomůže jen elektroléčba, magnetoterapie nebo laser na místo bolesti.



Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zravím. Mě to trápilo několik let. Operaci jsem odmítla, masti, prášky, ...nepomáhaly. Kamarádka mi poradila léčbu bylinkam, které léčí záněty, čistí organismu a doplňují vitaminy, minerály, enzymy.V článku uvedená doporučení neřeší příčinu problému, jen jej potlačují. Léky a mastičky vám vedlejšími účinky naopak zas jinde škodí. Nyní jsem bez problémů.Máte-li zájem o bližší informace, napište na luate@atlas.cz
Hezký den.
Obrázek uživatelky
profil
tak to znám a pořádně to bolí
Obrázek uživatelky
profil
jsem to prodělala
Obrázek uživatelky
profil
je to prevít Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
problém nielen u tenistov
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles