Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tetování je možné šetrně odstranit laserem

26. 03. 2020 | Péče o tělo
Podobnou situaci zažívají kožní lékaři poměrně často: do ordinace přijde třicetiletý muž či žena a stěžuje si, že kvůli tetování z mládí má problémy v práci, nebo dokonce nemůže najít odpovídající uplatnění. Obvykle má obrazce na snadno viditelných částech těla, což mnohé firmy nejsou ochotny tolerovat. Pokud patříte mezi ty, kteří se v mládí nerozvážně nechali tetovat, máme pro vás dobrou zprávu: tetováž lze odstranit tak, že po ní nevzniknou žádné jizvy ani pigmentové skvrny. A ani to moc nebolí.


Tetování se dříve odstraňovalo chirurgicky, to znamená skalpelem, či takzvanou dermabrazí, tedy vybroušením. To ale bylo velmi bolestivé, a navíc na kůži vznikaly velké a nevzhledné jizvy. To ale neplatí o nejmodernější metodě – laseru. Paprsek laseru rozezná tetovací barvivo, rozbije ho na malé částečky, které z těla částečně odplaví lymfatický systém nebo se odloučí povrchním stroupkem. Takzvané Q-switched lasery nepoškodí okolní tkáň, riziko jizev nebo ztráty pigmentu je tedy minimální.

tetováníVlastní ošetření trvá řádově minuty – podle rozsahu tetováže. Pigmenty jsou ovšem v kůži v několika vrstvách nad sebou, takže laser je musí rozrušit a tělo vyloučit postupně, a proto je třeba ošetření několikrát opakovat. U profesionálního tetování jsou třeba čtyři zákroky i více, u amatérského obvykle stačí maximálně tři. Mezi jednotlivými sezeními je potřeba dodržet pauzu zhruba šest týdnů, aby tělo mělo čas se se zákrokem vypořádat.

Profesionální tetováž se odstraňuje déle, protože bývá uložena hlouběji v kůži. Na počet nutných sezení má také vliv barva tetování a složení inkoustu, kterým bylo provedeno. Poměrně snadno jde odstranit černá, šedá a tmavě modrá barva, náročnější je odstranění červené, žluté nebo zelené barvy.

Po zákrocích laserem sytost pigmentu postupně slábne, zda ale zmizí úplně, závisí na mnoha faktorech, kromě jiného také na vašem imunitním systému.
Bolestivost ošetření je velmi individuální, často se přirovnává ke štípnutí gumičkou. Pokud jste citlivější, je možné před zákrokem místo znecitlivět krémem či injekcí. Po zákroku se ošetřená oblast chladí.

Vzniklý strup se za dva až tři týdny samovolně odloupne. Do té doby byste jej neměli dlouho namáčet, vyvarujte se proto koupání v bazénu či pobytu v sauně apod. „Ošetřovaná plocha se musí velmi minimálně dva až tři měsíce pečlivě chránit před slunečním zářením.

Cena zákroku laserem obvykle závisí na velikosti ošetřované plochy a pohybuje se v řádech tisíců korun. U větších tetování je vhodné začít takzvaným testem na malé ploše. Uvidíte na něm výsledek ošetření a lékaři to pomůže zvolit optimální nastavení laseru. Laserové ošetření není vhodné absolvovat v době těhotenství a kojení, při dermatitidě či jiných vážnějších onemocněních.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !