Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Thajsko pro gastronauty a foodies

3. 12. 2016 | Vaše tipy
Patříte k těm, kteří tráví dovolenou převážně poleháváním na pláži či obíháním památek anebo k těm, kteří se vždy rádi  seznámí i s místními pochoutkami a kuchyní? Pokud se hrdě hlásíte k těm druhým, je pro vás Thajsko země zaslíbená. Tedy samozřejmě jen v případě, že Váš obzor nekončí u knedlo vepřo zela, guláše nebo svíčkové. Pokud jste ochotni objevovat nové chutě, Thajsko pro Vás bude nikdy nekončící dobrodružná výprava.

Užijete si nejen při ochutnávání v restauracích, ale i při nákupech. Především ryby a tropické plody jsou neuvěřitelně svěží a čerstvé. V každém městečku je nějaký větší trh, ale kromě něj řada menších a desítky či stovky stánků, které si Thajci vozí s sebou na motorce.   
Základem thajského jídelníčku je rýže a nudle. Rýže chutná jako rýže, dát si můžete ale třeba jasmínovou. Obvykle se vaří na páře a v různých oblastech mívá různý stupeň lepivosti. U nudlí je to složitější. Každá restaurace jich nabízí několik druhů. Vyrábějí se z rýže i pšenice, ale také z fazolí mungo.
                             
Pro Evropana jsou thajská jídla ostrá. Hojně se používá čili, citronela, česnek, koriandr, kurkuma, šalotka nebo thajská bazalka. Pikantnost jídlům dodává i rybí omáčka. Místní kuchaři se ale vždy snaží zachovat určitou rovnováhu mezi čtyřmi chutěmi: sladkou, kyselou, slanou a pálivou.                
Mezi nejslavnější thajská jídla patří pálivá  kyselá polévka Tom Yang Kung s krevetami ochucená citronelou a čili papričkami. Kaeng Lueng Pla je ostrá rybí polévka s bambusovými výhonky, česnekem a čili. Thajci jídlo obvykle nedělí na chody, ale přinesou na stůl všechno najednou a strávníci si nabírají podle chutě. Rýže je na stole ale vždy, pomáhá totiž mírnit pálivost thajských pokrmů.         
                          
Turisté se dnes většinou nemusí obávat kupovat jídlo u stánku na ulici. Stačí, když vidí, že je jídlo připraveno na ohni přímo před nimi. Ve stánku si můžete dát polévku, kari, nějakou osmahnutou směs, pikantní thajský salát, ale i grilované ryby, krevety a další plody moře. Thot man kung jsou nepříliš pálivé fritované krevetové medailonky, které se podávají s oblíbenou sladkou omáčkou u stánků zejména na jihu Thajska. Určitě si kupte také lahodné čerstvé mango. Bohužel vám pak asi přestane chutnat mango z českých obchodů a to i v případě, že se pyšní visačkou „vyzrálé a vhodné k přímé konzumaci“. Jinou chuť má také ananas, banány, liči nebo papája. Mým úplně nejoblíbenějším ovocem se stal mangostan. Z ovoce se vyrábějí i osvěžující šťávy a smoothie. 
                          
Zejména pro slavnostní příležitosti Thajci velice rádi vytvářejí dekorace stolu z ozdobně vyřezávaného ovoce (např. melounů). Někdy bývá pokrm dozdoben i jedlými květinami.  V každém případě ale platí, že ať vyzkoušíte v Thajsku jakékoliv jídlo, určitě to pro vás bude zážitek.

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Thajsko pro gastronauty a foodies:

Thajsko pro gastronauty a foodies
Thajsko pro gastronauty a foodies
Thajsko pro gastronauty a foodies
Thajsko pro gastronauty a foodies
Thajsko pro gastronauty a foodies
Thajsko pro gastronauty a foodies
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, já bych si ale nedala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mne exotika neláká.. asi bych jedla jen to ovoce ..ale článek jsem si ráda přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles