Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?

18. 10. 2010 | Novinky

Na podzim roku 2003 si Mark Zuckerberg, který má za sebou Harvard je géniem v oblasti počítačového programování, sedá k počítači a horečně začíná pracovat na nové myšlence. To, co v návalu blogování a programování začíná v jeho pracovně, se brzy stane globální sociální sítí a revolucí v komunikaci.


Za pouhých šest let a s 500 milióny přátel se Mark Zuckerberg stává nejmladším miliardářem v historii… ale tomuto podnikateli způsobuje úspěch jak osobní, tak právní komplikace. Od režiséra Davida Finchera a scénáristy Aarona Sorkina pochází The Social Network, film, který dokazuje, že k 500 miliónům přátel se nedostanete, aniž byste si udělali pár nepřátel. Film produkuje Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca a Ceán Chaffin a je podle knihy od Bena Mezricha jménem „The Accidental Billionaires“.


filmKaždá doba má své vizionáře, kteří za sebou ve stopách své geniality zanechají pozměněný svět – ale málokdy k tomu dojde bez boje o to, co se přesně událo a kdo byl přítomen okamžiku zrození změn. Ve filmu The Social Network divákům režisér David Fincher a scenárista Aaron Sorkin umožňují nahlédnout do okamžiků, kdy vznikal Facebook, nejrevolučnější sociální fenomén nového století, prostřednictvím odlišných pohledů hyperinteligentních mladých mužů, kteří svorně tvrdí, že právě oni byli u toho, když Facebook vznikl.


Výsledkem je drama plné tvoření i destrukce, drama, které se zcela záměrně vyhýbá jediné interpretaci, ale místo toho poukazuje na rozpory v subjektivních výkladech událostí, aby tak zrcadlilo stále se měnící sociální vztahy, které jsou pro naši současnost charakteristické.


Film, který vychází z několika různých zdrojů, se přesouvá z chodeb harvardské univerzity až do kanceláří v Palo Alto a zachycuje jak vzrušení v raných fázích vzniku fenoménu, který změnil svět, a také způsob, jakým dokázal semknout skupinu mladých revolucionářů, aby ji vzápětí se stejnou lehkostí zcela rozbil.  V centru tohoto chaosu stojí Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), geniální harvardský student, který vše uvedl do pohybu, Eduardo Saverin (Andrew Garfield), Zuckerbergův kdysi blízký přítel, který poskytl finance k založení celé společnosti, zakladatel služby Napster Sean Parker (Justin Timberlake), který na Facebook upozornil investory v Silicon Valley, a dvojčata Winklevossovy (Armie Hammer a Josh Pence), Zuckerbergovy spolužáky, kteří prohlašovali, že jim ukradl jejich nápad a poté ho za totéž i zažalovali.


Každý z nich má vlastní verzi příběhu o tom, jak Facebook vznikl – ale pokud tyto příběhy složíte do jediného, získáte více, než jen pouhý součet jednotlivých složek – získáte mnohavrstevný pohled na to, co v atmosféře 21. století obnáší úspěch.


Jedné opilecké noci v říjnu 2003 se filmMark Zuckerberg v reakci na rozchod se svou přítelkyní naboural do počítačů Harvardské univerzity, aby vytvořil stránky, které fungují jako databáze všech dívek a žen na univerzitě. Stránky poté zobrazí vedle sebe fotografie dvou různých dívek a žádají uživatele, aby rozhodl, která z nich je „větší kus“. Stránky nazve Facemash.


Odkaz na ně se okamžitě rozletí po celé univerzitě, zájem o ně shodí celou harvardskou síť a vytvoří kontroverzi na základě ponížení, kterému jsou na nich ženy údajně vystavovány. Mark je za jejich tvorbu obviněn ze záměrného narušení síťové bezpečnosti, porušování autorských práv a porušování osobního soukromí. Přesto ale v tomto okamžiku došlo k něčemu jinému – zrodila se kostra, na jejímž základě později vznikl Facebook.


Krátce nato Mark spouští stránky thefacebook.com, které se jako nekontrolovaná povodeň šíří po celém Harvardu, z Ivy League do Silicon Valley a doslova do celého světa. Ale v chaosu tvoření se rodí i velice vášnivý spor – spor o tom, jak se to vše vlastně seběhlo a kdo si zaslouží uznání za něco, co se zcela očividně mění v jeden z nejzásadnějších nápadů století.


Premiéra filmu The Social Network je v našich kinech naplánovaná na 4. 11. 2010


Zdroj: Falcon.cz 


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?:

The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
The Social Network aneb - jak vznikl Facebook?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zatím jsem neviděla
Obrázek uživatelky
profil
filmek je superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
prizen pro Facebook
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles