Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tichá planeta

16. 07. 2011 | Knižní tipy

Název knihy: Tichá planeta
Autor: Julie Nováková
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2011
Formát: 110x165 mm
Počet stran: 256 str.
Cena: 149 Kč


Asgardia je šancí lidstva na expanzi mimo sluneční soustavu a nový život. Podle dat z výzkumných sond je svět vhodný pro budoucí osídlení. Do posádky Messengera, první lidské expedice na extrasolární planetu, je proto vkládána obrovská naděje. Plná nadějí je i samotná posádka.


knihaPo příletu však začíná zjišťovat, že Asgardia není přesně taková, jaká se zdála – a lidští vetřelci jsou zde vystaveni smrtelnému nebezpečí. Jak se blíží k odhalení důvodu, proč se na tiché planetě nikdy moc nerozvinula akustická komunikace, šance na jejich únik ve zdraví se stále snižují.


O autorce:


Julie Nováková (1991) je nadějnou spisovatelkou detektivní a fantastické prózy. Science fiction Tichá planeta je po detektivní sci-fi Zločin na Poseidon City (2009) a krimi Nikdy nevěř ničemu (2011) jejím třetím románem. Autorka se umístila na předních místech soutěží Cena Karla Čapka, Vidoucí, Ikaros a O vavřínovou korunu. V současné době studuje biologii na Přírodovědecké fakultě UK, pracuje a připravuje nové sci-fi i fantasy povídky, detektivní novelu a hard sci-fi románovou sérii.


Ukázka z knihy:


Ve stropním okně nad hlavou Harryho Partona zářily jasné orbitální neony, ale on si jich nevšímal. Jeho pozornost se teď plně soustředila na zrnité záběry běžící na obrazovce, která zabírala celou jednu stěnu místnosti.
V memphiském Centru pro výzkum extrasolárních planet pracoval už přes třicet let, od svých dvaadvaceti. Práce ho ovšem nikdy nepřestala bavit, na rozdíl od všeho ostatního, co se dalo dole na Zemi zažít.
Sledoval líně se pohybující obraz rozlehlé kamenité pláně, kde ze země sem tam vyrůstaly trsy podivné rostliny s dlouhými tvrdými listy. Vypadala jako nějaká genetickými inženýry vyprodukovaná tráva. Ale tuhle projektovala přirozená evoluce.


Jenomže jiná než na Zemi.
Dnes měl být ten den. Ale Harry ho ještě neuvidí. Ne dřív než za dalších dvanáct let. Právě tak byly totiž staré záběry, na které se díval. Tak daleko byla cizí planeta od Slunce – bezmála dvanáct světelných let.
Sonda Earth Visitor se vznášela nad tou člověku neznámou krajinou a pořizovala záběry, které její mateřská loď na oběžné dráze odesílala každý den na Zemi. Dnes tam vedle ní zakotví i loď s lidskou posádkou – poprvé v historii se loď s lidmi na palubě dostala k planetě v cizí sluneční soustavě. Země bude oslavovat.


Harry, do té doby napůl ležící v křesle přizpůsobujícím se jeho poloze, se náhle užasle napřímil. To nemůže být pravda, pomyslel si v šoku.
Earth Visitor fungoval už jedenačtyřicet let. Celou tu dobu odesílal na Zemi snímky ze vzdálené planety. Ale nikdy, ještě nikdy nezachytil tohle! Harry tomu nedokázal uvěřit.


A tak nevěřícně hleděl na ten obraz, který prostě musel být skutečný, a jeho mysl se mu zuřivě bránila.
Pak uviděl pohyb, hodně rychlých pohybů… ne, to se tak hýbala sonda…
A obraz nahradil statický šum.
Harrymu chvíli trvalo, než se z toho vzpamatoval. Pak jeho první myšlenkou bylo, že udělali něco opravdu nezodpovědného a nepromyšleného. Lidská posádka. Mysleli jsme si, že už o té planetě víme dost…
Varování vyslat nemohou – dorazilo by až za dvanáct let.
Obával se toho, co po té době uvidí.


Více informací nejen o této knize Tichá planeta se dozvíte také na stránkách nakladatelství Epocha.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !