Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - botanické zahrady

27. 06. 2011 | Vaše tipy
Kdo jste ještě nezavítal do žádné botanické zahrady? Určitě jste alespoň někdy navštívili nějaký park, například v Průhonicích. Ale možná nebudete všichni vědět, že v Průhonicích se vedle návštěvy parku se zámkem nabízí návštěva Dendrologické zahrady, která je každoročně zpřístupněna pro veřejnost od dubna do října denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin.

Zahrada byla založena v polovině sedmdesátých let na ploše 73 hektarů. Už z názvu vyplývá, že v zahradě se setkáte především s dřevinami, ale samozřejmě zde naleznete i širokou škálu nejrůznějších rostlin i pestrou faunu. Pro lepší orientaci návštěvníků je v zahradě vybudovaný informační systém a jednotlivé rostliny jsou označeny jmenovkami. Dětem slouží k zábavě hřiště s názvem Pirátská vesnice, které se nachází u vchodu do zahrady. Před deštěm či horkem je možné se skrýt pod přístřešky pergol a altánů. Návštěvní řád umožňuje volný pohyb po všech nízkých parkových trávnících. Do zahrady není umožněn přístup se psy, není dovoleno sbírat houby a odebírat jakékoliv části rostlin. V zahradě nemůžete jezdit na kole.

Nejstarší botanickou zahradou u nás je Botanická zahrada v Liberci, která existuje přes 110 let. Právě díky této dlouhé historii zahrady můžeme obdivovat kvalitu zachovanou prostřednictvím minulých zahradnických generací, které nashromáždily nádherné sbírky živých rostlin. V létě patří mezi obdivované například obří leknínová rostlina viktorie,
nádherné orchideje, oleandry, ale i netřesky a palmy. Zahrada patří mezi nejnavštěvovanější, ročně sem zavítá asi 100 000 návštěvníků, kteří návštěvu obvykle spojí s blízkou ZOO. Přes léto je otevřeno denně od 8 do 18 hodin. Do zahrady není dovolen vstup se psy, ale mezi její přednosti patří, že je bezbariérová. Pokud pojedete do Liberce z Prahy autobusem, vězte, že všechny spoje odjíždějí pouze z Černého Mostu. Cesta trvá pouhou hodinu a na botanickou zahradu si rezervujte několik hodin.

Další krásnou botanickou zahradu můžete navštívit v Brně. Ať přijedete autobusem nebo vlakem, budete v samém centru Brna. Do Botanické zahrady v Brně se dostanete z centra města tramvají č. 3, 11, 12 a 13 a vystoupíte na zastávce Konečného náměstí - přímo u botanické zahrady. Zahrada včetně skleníků je v letním období otevřena denně od 9 do 16 hodin kromě státních svátků 5. a 6. července.

Nenechte si ujít 4. srpna kultovní akci Sedmý jazzový večer aneb Možná vykvete i viktorie královská. Pokud jste milovníky jazzu, pochutnáte si na občerstvení za doprovodu dam a pánů v extravagantních kloboucích. Vemte si též dobové oblečení a nazdobené slunečníky. Akce trvá od 18 do 21 hodin.
Mezi své nejoblíbenější zahrady řadím Botanickou zahradu v pražské Troji. Tamní Japonská zahrada je skutečnou oázou odpočinku. V zahradě nechybí občerstvení, přes léto o víkendech můžete dokonce navštívit čajovnu, kterou zde provozují nadšenci, a dát si třeba některý z výtečných čajů. V botanické zahradě Troja můžete od druhé poloviny června do 3. července navštívit výstavu kaktusů, sukulentů a netřesků.

Ve dnech 16.-17.7. je pro všechny zájemce o indiány připraven Indiánský víkend. Od 8. do 31. srpna můžete obdivovat výstavu pelargonií.
Dne 14. srpna se koná tradičně Posvícení, kdy můžete zakoupit nejrůznější občerstvení a dobroty. Z této botanické zahrady je též úchvatný výhled na Prahu od kaple svaté Kláry.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík