Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - hory v létě

8. 07. 2011 | Vaše tipy
Tak jako v zimě dáváme přednost horám kvůli lyžování a atmosféře zasněžených kopců, mohou nás v létě oslovit hory díky pěší turistice a zážitku z nádherných výhledů do kraje, které bývají v zimě díky mlze mizivé.

Když vezmeme hory v České republice podle směru hodinových ručiček a začneme na západě u Krušných hor, můžeme postupně navštívit i z Prahy velice pohodlně všechna pohoří, neboť vzdálenost je maximálně pár set kilometrů. Následují tedy České Švýcarsko a Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky, Beskydy, Javorníky a Bílé Karpaty, Pálavské vrchy, Moravský kras a Podyjí, Žďárské vrchy, Českomoravská vrchovina a Železné hory, Šumava, Český les a Slavkovský les. Z tohoto je patrné, že většina pohoří lemuje státní hranice, ve vnitrozemí najdeme České Středohoří, Ralskou pahorkatinu, Kokořínsko a Český ráj.

Nejvyšší horou Krušných hor je Klínovec. Z vrcholu lze za zvláště dobré viditelnosti zahlédnout dokonce Sněžku (cca 200 km), šumavský Javor, Říp či pražský Petřín. Známá je tu obec Boží Dar, u které leží největší Národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště v Krušných horách, kde se nachází přírodovědné naučné stezky Božídarské rašeliniště a Blatenský příkop.
V Lužických horách můžete navštívit méně známé, ale o to turisticky zajímavější památky  jako Kamenický hrad nebo zámek Lemberk. Mně osobně nejvíce uchvátila Panská skála u Kamenického Šenova, která je nejznámější geologickou rezervací v Čechách.

Těžbou odkrytá skála je tvořena čedičovými sloupci a je škoda tuto zajímavost znát pouze z fotografií. Určitě neváhejte navštívit Lužické hory už proto, že nebudete všude potkávat davy turistů, ale přitom nebudete rozhodně o nic ochuzeni. Jizerské hory nabízejí kromě Ještědu i krásný rozhled z rozhledny Štěpánka. I návštěva Liberce může být příjemným zpestřením už pro místní botanickou a zoologickou zahradu a bohaté možnosti vodních atrakcí.
Krkonoše jsou sice pověstné, ale v době prázdnin na ně raději zapomeňte.

Ceny jsou nepřiměřeně vysoké, ubytovacích kapacit bez hlasitých zahraničních turistů moc nenajdete a hlavně se úplně ruší stará lanovka na Sněžku, proto bych s výletem do Krkonoš počkal a nechal bych se vyvézt již novou lanovkou. Každopádně nová Poštovna na Sněžce stojí za návštěvu i při pěším výstupu a kdo v Krkonoších ještě nebyl, měl by tímto pohořím začít. Rozhled z vyšší hory u nás již nezažije. V Orlických horách mně nejvíce uchvátily Adršpašské skály a jsou výborným místem pro pěší turistiku, aniž byste se míjeli s davy turistů. Pakliže v Čechách máte hory prochozené, doporučuji na Moravě Jeseníky, jejichž nejvyšší horou je Praděd.

Není bez zajímavosti, že Praděd měří 1491 m n. m., ale se svým vysílačem převyšuje nejvyšší bod vysílače i Sněžku. Horní plošina 162 m vysokého televizního vysílače na vrcholu Pradědu je dokonce nejvyšším (byť umělým) bodem v České republice. Dalším krásným pohořím jsou Beskydy s královnou slezských hor Lysou horou (1323 m n. m.), která je nejvyšší horou Beskyd. Osobně mám raději Radhošť a Pustevny, ale pozor, i v létě je zde velmi proměnlivé počasí a jsou zde časté mlhy.

Potom je škoda, že z výhledu nic nemáte, proto je výlet na Pustevny dobré naplánovat na co možná nejslunečnější počasí. Nedaleký Frenštát pod Radhoštěm a Rožnov pod Radhoštěm stojí za to navštívit též, obzvlášť skanzen zabere i půl dne.

Na Šumavě doporučuji navštívit Prášily s jezerní slatí, Boubínský prales a úchvatná šumavská jezera. Pokud pojedete na vodu, vynechejte Vydru, tam se raději proskotačte na kamenech.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hory jsou nádherné kdykoliv,sice již nelyžuji,ale byla jsem s kamarádkou na vánoce a silvestra 2011-2012 v Peci pod Sněžkou v Obřím dole a bylo to nádherné,každý den jsme dělaly pěší tůry Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já na hory jezdím zásadně v létěSmajlíktřeba ale někdy pojedu i v ziměSmajlík

příští rok máme v plánu JeseníkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ja hory v lete tiež milujem, chodíme veľa na túry a učíme to aj našu dcéru.
Obrázek uživatelky
profil
nemam rada snih a nelyzuju, ovsem hory v lete, to je snad nejkrasnejsi dovolena!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles