Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - lázeňská města

25. 06. 2011 | Vaše tipy
Nejnavštěvovanější lázně u nás jsou bezesporu Karlovy Vary. Z Prahy jezdí minimálně každou hodinu autobus a na místě jste za dvě a čtvrt hodiny, vlakem to trvá o hodinu déle.

Většina z nás Karlovy Vary navštívila, ale víte, že přímo ve městě se můžete projet na dvou lanovkách? Jedna vede přímo z centra k hotelu Imperial, ale vy ji můžete využít ještě na jiný cíl - pro návštěvu krásné Japonské zahrady. Nachází se pár set metrů za hotelem a z ní se můžete vydat ke Grandhotelu Pupp. Vedle Grandhotelu Pupp projdete úzkou Mariánskou uličkou přímo k další lanovce, která vede na nádhernou vyhlídku s názvem Diana. Z Diany to je pěšky asi dvacet minut na Vyhlídku Karla IV. Až se vrátíte zpět do centra, vyšlápněte si ještě na Jelení skok, kde po chvíli pátrání spatříte i sošku kamzíka, která je často znázorňována jako jeden ze symbolů města. Všechny výše uvedené tipy jsou pro turisty spíše našeho ražení.

Pokud chcete potkávat cizince, a to především ruské národnosti, vydejte se přímo do města na kolonády, kterých je zde plno. Nejznámější je Vřídelní kolonáda, ale můžete si projít i kolonádu Mlýnskou, Sadovou, Tržní a Zámeckou. Pokud budete mít čas, zavítejte do některého z muzeí - na výběr máte ze sklářského muzea Moser, muzea Jan Becher či muzea Karlovy Vary, kde se dozvíte o městě více informací z historie i současnosti. Kromě Japonské zahrady se lze vypravit do sadů Jeana de Carro, sadů Smetanových i Dvořákových. Máte-li rádi podzemí, navštivte podzemí Vřídelní kolonády či podzemí kostela sv. Máří Magdalény. Pokud plánujete pobyt v lázních, jsou na výběr Alžbětiny lázně,  Zámecké lázně a Lázně III. Kromě Jeleního skoku, Vyhlídky Karla IV. a Diany můžete ještě navštívit Goethovu vyhlídku a Tři kříže.

Karlovy Vary jsou skvělým výchozím bodem k návštěvě dalších lázeňských měst - Mariánských Lázní, Františkových Lázní,
Lázní Kynžvart a Jáchymova.
V Mariánských lázních patří mezi nejznámější symboly Zpívající fontána, ale můžete navštívit i skvostný park Boheminium.

Jedná se o naučně poznávací okruh dokonalými replikami významných památek České republiky v měřítku 1:25 v překrásném prostředí krajinného parku. V centru města se projděte po Lázeňské kolonádě, navštivte Centrální a Nové lázně a ve večerních hodinách si zajděte ke Zpívající fontáně na projekce s osvětlením ve 21 nebo 22 hodin. Přes den si můžete vybrat u Zpívající fontány čas, kdy je na programu vaše oblíbená skladba. Mezi autory skladeb patří Smetana, Mozart, Bocelli, Hapka, Thuri, Strauss, Bach, Puccini, Verdi, Malásek či Čajkovskij.

Raritou Mariánských Lázní je velké množství léčivých pramenů rozdílného složení. Mezi nejvýznamnější patří Křížový pramen, Karolinin pramen, Rudolfův pramen, Ambrožovy prameny, Lesní pramen a Ferdinandův pramen.

Pokud se vydáte do Františkových Lázní, nepřehlédnete dominantu města - sošku Františka. Navštívit můžete Františkův pramen a Glauberovy prameny. Památkově chráněné lázeňské centrum vybízí k příjemným procházkám okolo zrekonstruovaných historických lázeňských domů a rozsáhlých lázeňských parků.

Dalšími významnými lázněmi jsou lázně Jáchymov, kde se prostřednictvím radonových koupelí léčí onemocnění kloubů, kožních nemoce, vylepšují se stavy u nemocných cukrovkou nebo dnou, zlepšují se stavy po úrazech a operacích a provádí se léčba Bechtěrevovy choroby.

Osobně jsem všechna místa navštívil, ale pobyt v lázních jsem absolvoval pouze v Lázních Kynžvart. Nacházejí se  v trojúhelníku lázeňských měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Dominantou města je na západním svahu položená lázeňská čtvrť, která vděčí za svůj vznik třem darům přírody: blahodárnému klimatu, minerálním pramenům a ložiskům slatiny v okolí. Do roku 1950 se zde po dobu skoro 100 let léčili dospělí, v současné době však jsou lázně určeny pouze dětským pacientům, kteří trpí problémy horních cest dýchacích a kožními onemocněními.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem byla v Karlových Varech před lety, je tam moc hezky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles