Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - Navštivte jeskyně!

6. 07. 2011 | Vaše tipy
Budete-li mít potřebu se o prázdninách trochu zchladit, jednou z mnoha možností je návštěva jeskyní. V České republice je turisticky přístupných 14 jeskyní. Mezi nejznámější patří jeskyně v Českém a Moravském krasu.

Právě v Českém krasu leží jedny z nejznámějších jeskyní vůbec - Koněpruské jeskyně. Nejlépe se k nim dostanete autem nebo autobusem z Berouna. Mezi unikáty těchto jeskyní patří Koněpruské růžice, jejichž stáří se odhaduje na 1,5 mil. let. Jedná se o krápníkové útvary připomínající květák či přímo růžičky s opálem. Oblíbeným místem návštěvníků je zdejší patro s penězokazeckou dílnou z dob panování Jiřího z Poděbrad. Z nejkrásnějších krápníkových útvarů bych jmenoval Věčnou touhu a Varhany.

Právě na Věčné touze si ukážeme, jak se nazývají jednotlivé jeskynní útvary - běžně nazývané krápníky.

Od stropu jeskyně vyrůstá krasový útvar zvaný STALAKTIT. Od podlahy jeskyně vyrůstá krasový útvar zvaný STALAGMIT. Věčnou touhu tvoří oba tyto útvary proti sobě, které v případě propojení by dostaly název STALAGNÁT.
V Čechách je méně turisticky přístupných jeskyní než na Moravě, na jihu Čech je to Chýnovská jeskyně nedaleko Tábora, která je největším známým přezimovištěm netopýra řasnatého u nás. Na severu Čech u Semil se nacházejí Bozkovské dolomitové jeskyně, kde najdete největší podzemní jezero v Čechách.

Na Moravě se nachází dalších 11 jeskyní, kam můžete jako turisté zavítat. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, mezi další patří Kateřinská jeskyně, Zbrašovské aragonitové jeskyně, Javoříčské jeskyně, Mladečské jeskyně, jeskyně Na Pomezí, jeskyně Na Špičáku, jeskyně Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně, jeskyně Na Turoldu a jeskyně Výpustek.

Pokud se rozhodnete vydat do Moravského krasu, navštivte určitě Punkevní jeskyně. V Punkevních jeskyních můžete využít plavbu v podzemí po řece Punkvě, která jeskyněmi protéká.

Punkevní jeskyně jsou nejnavštěvovanější jeskyně České republiky a jsou otevřené celoročně.

Součástí jeskyní je i známá propast Macocha, která dosahuje hloubky přes 138 metrů a dodnes zde ukončilo život okolo 60 sebevrahů.
Co nás nejvíce láká při návštěvách jeskyní? Někoho, že uvidí netopýra, vrátí se o milion let zpět či se pokochá krásou nádherných jeskynních útvarů. Bohužel některé nenechavé návštěvníky nenechá některý útvar klidný, dokud si ho neulomí, neodnesou nebo jen nerozbijou. Chraňme tyto útvary a pokud uvidíte některé návštěvníky takto konat, upozorněte průvodce. Jen tak se může dochovat krása pro další generace lidí.

Jistě, jsou další asi 4000 jeskyní, ale ty jsou pro turisty nepřístupné jednak z bezpečnostních důvodů, jednak z badatelských důvodů. Bohužel kromě České speleologické společnosti a dalších sdružení se do jeskyní vydává i řada nerozvážných dobrodruhů, kteří mohou nejen zabloudit, ale i zřítit se do neznáma, aniž by je někdo mohl včas zachránit.

Vyhledávaným komiksem z jeskyňářského prostředí je Foglarovo trojdílné dílo - Modrá rokle, Ztracený kamarád a Jeskyně Saturn, které je zasazené právě do oblasti Českého krasu a pravdivě popisuje výpravy mládeže, které často končí tragicky. Pokud budete mít za sebou jak návštěvu Českého krasu, tak i Moravského krasu, vydejte se na Slovensko, kde jsou nádherné jeskyně zapsané v seznamu UNESCO. Mně osobně se nejvíce líbila Dobšinská Ledová jeskyně. Tam se opravdu zchladíte i v tom největším vedru. Jen pozor, abyste nakonec ještě díky velkým výkyvům teplot neonemocněli. Vždycky je třeba mít s sebou vhodné oblečení a do jeskyně se nebojte vzít i svetr nebo bundu.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jeskyně mám ráda, i když je to už dávno, co jsem byla v Punkevní jeskyniSmajlík
Ale určitě se tam znovu podívámeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Návštevu jaskýň milujem, keď sa ocitneme nejakej nablízku, stále sa tam zastavíme. pekný článokSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dnes jsme navštívili Zbrašovskou jeskyni a vyšlapali jsme na Hůrku k nejhlubší české propasti v Teplicích nad Bečvou. Nádherný výlet !!!!
Obrázek uživatelky
profil
Taková bude část naší dovolené. V Moravském krasu jsem byla před 10lety s přítelem a jeho dcerou a letos tam jedeme s naším synem, kterému se v jeskyních moc líbí. Už máme i objednanou lodičku do Punkevní jeskyně a chceme se podívat i do jeskyně Výpustek, která před těmi 10lety ještě nebyla zpřístupněna.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles