Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - Navštivte muzea!

4. 07. 2011 | Vaše tipy
V létě bývá řada slunných dní, kdy je určitě lépe pobývat v přírodě někde u vody, ale když přijde déšť nebo se ochladí, můžete zajít za kulturou například do muzea. V tomto článku se omezím na pražská muzea, kterých je více, než mohu zde vůbec jen vyjmenovat.

V Praze je největší muzeum v historické budově Národního muzea, které je od 8. července uzavřené, neboť prochází dlouhodobou rekonstrukcí.
Naštěstí existuje řada menších muzeí, která jsou otevřena. Asi každý si občas dá kávu, chcete-li se o kávě dozvědět více, navštivte Muzeum kávy Alchymista v pražské ulici Jana Zajíce.

Po dlouhodobé rekonstrukci bylo nedávno otevřeno Národní technické muzeum v Kostelní ulici.

Pokud vezmete děti, ocení určitě možnost osahat si některé exponáty, a to ve vyhrazené expozici právě pro dětské návštěvníky. Některé detaily jako např. přebalovací pult v době otevření ještě nebyly vyřešeny, ale v muzeu úpravy pokračují v dalších etapách při provozu, takže další vymoženosti budou následovat v krátké době. Každopádně svačinu si také raději vemte s sebou, protože do muzeí v zahraničí, kde najdete jako samozřejmost restaurace s čerstvými jídly a přiměřenými cenami, máme bohužel ještě daleko. V těsném sousedství Národního technického muzea se nachází Národní zemědělské muzeum. Musím konstatovat, že toto muzeum na mě nepůsobí návštěvnicky moc přívětivě, ale bohužel je to jednak nedostatkem peněz v kultuře, jednak utlumeným zájmem veřejnosti o zemědělství.

Nejen pro chlapce a muže je určitě zajímavé Muzeum Policie České republiky v ulici Ke Karlovu, kde se návštěvníkům zpřístupnily dokumenty, které by za komunistického režimu nebylo možné ukázat.

Pro milovníky umění kromě známé Národní galerie v budově Veletržního paláce doporučuji hlavní budovu Uměleckoprůmyslového muzea v ulici 17. listopadu. Kromě sbírek, které jsou často v hledáčku zlodějů - například nedávno navrátivší se Drtikolův originál s názvem Vlna - zde můžete z oken místní toalety spatřit Starý židovský hřbitov, kam se běžně platí nemalé vstupné. Pod Uměleckoprůmyslové muzeum patří také galerie Rudolfinum na Alšově nábřeží, kde se často konají nevšední výstavy za poměrně vysoké vstupné, a galerie Josefa Sudka, která se nachází na Úvoze, kde je naopak vstupné opravdu symbolické - naposledy mě prohlídka stála pouhých 10 Kč.

Tato galerie je zajímavá nejen fotografickými výstavami, ale i tím, že jde vlastně o původní ateliér Josefa Sudka, který se nachází v zahradním domku na malostranském dvoře. Můžete nahlédnout do míst, kde umělec vyvolával své dnes ceněné fotografie, a přitom si prohlédnout výstavu některého z jeho následovatelů. Další muzejní návštěvou může být prohlídka Trmalovy vily ve Vilové ulici, která byla postavena v duchu anglické moderny s prvky české lidové architektury, tudíž zde najdete i roubenku v přilehlé zahradě.

 O samotné Praze se nejvíce dozvíte přímo v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy v ulici Na Poříčí, kde je trvale instalován Langweilův model Prahy z let 1826–1834. Jedná se o unikátní a nejatraktivnější exponát muzea, který byl nedávno zpracován v 3D technologii jako film, tudíž můžete na plátně přímo procházet uličkami předminulého století. Zajímavá je hlavně židovská Praha ještě před asanací, kde v místech dnešních hotelů a drahých obchodů bylo staré židovské město, z kterého se do dnešní doby dochovala jen malá část.

Začali jsme muzeem kávy a ukončíme naše muzejní putování  v kavárně, ale nikoli ledajaké. Jedná se o kavárnu v Domě U Černé Matky Boží na Ovocném trhu, která je stejně jako celý objekt v kubistickém stylu. V několika patrech najdete  obrazy Josefa Čapka a další díla umělců, kteří tvořili v kubistickém stylu. Posezení v kavárně je příjemnou tečkou za prohlídkou jediného kubistického domu s kubistickou kavárnou na světě.


Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles