Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - Praha a okolí

1. 07. 2011 | Vaše tipy
Pokud budete o prázdninách v Praze, vězte, že to není rozhodně na škodu. Praha patří dle zahraničních výzkumů mezi pět nejnavštěvovanějších měst po Paříži, Londýně, Římu a Barceloně. Řada zahraničních turistů ale navštěvuje Hradčany, Karlův most a Staroměstské náměstí - tím pro ně Praha končí. Pro nás by Praha těmito památkami mohla naopak začít, ale zaměřím se na místa, kde až tolik turistů nepotkáte, a přesto budete nadšeni.

Začněme na Hradčanech. Je to pár týdnů, co byl pro návštěvníky otevřen Martinický palác, od kterého se po prohlídce nově zrenovovaného interiéru můžete dostat po pár minutách do Jeleního příkopu. Ten byl leta nepřístupný pro veřejnost a po příjemné procházce se dá jít buď směrem k metru Malostranská, nebo na Nový Svět, kde se zastavil čas.

Nově byla 1. června otevřena zrekonstruovaná Zlatá ulička, kde se kromě tradičních prodejních míst setkáme s životem našich předků prostřednictvím několika nově připravených dobových expozic připomínajících stará řemesla a dennodenní život služebnictva.

Když se dostanete na malostranskou stranu Karlova mostu, sejděte doprava a přijdete k jedné z nejužších ulic u nás, protože zde průchod chodců řídí semafor. Nejen že se zde nevejdou dva lidé jdoucí proti sobě, ale i obézní jedinec projde stěží, jen když se natočí bokem. Traduje se, že jedna zahraniční turistka se v uličce tak zaklínila, že nemohla tam ani zpět, ale nakonec jí bylo pomoženo. Dalším z neopomenutelných míst je Staroměstské náměstí, kde si na informacích můžete opatřit nejrůznější informace o Praze včetně map a možností ohledně ubytování.

U Staroměstského náměstí je též zajímavost, a to sice jeden z nejužších domů vůbec, kde se momentálně nachází hotel a je tak úzký, že podávání hlavních chodů je řešeno spoluprací s jinými zařízeními v okolí.

Pokud padne teplota nad třicet stupňů Celsia, je v Praze nejen řada zahradních restaurací, ale svlažit se dá i v několika aquaparcích (Čestlice, Barrandov, Letňany) či bazénech (Podolí, Slavia, Petynka). Těm, co nechtějí na místa, kde je hlava na hlavě, doporučuji bazén v Šárce. Tam je plovárna ještě ve starém stylu s letitou dřevěnou šatnou.

Další možností pobytů u vody je využít vltavských přívozů. Mají pevně stanovené jízdní řády, které najdete prostřednictvím Dopravního podniku hl. města Prahy. Příjemným letním aktivitám se můžete oddat na několika pražských ostrovech ať už se jedná o tenis, běh, procházky nebo opalování. Mezi nejznámější patří Kampa, Slovanský ostrov známý jako Žofín, Dětský ostrov známý jako Židovský ostrov, Střelecký ostrov alias Malé Benátky, Štvanice alias Velké Benátky. Pokud chcete své obzory rozšířit, navštivte méně známé ostrovy, a proto i klidnější - Veslařský ostrov, Petržilkovský ostrov, Křižovnický ostrov a Císařský ostrov.

Na posledně jmenovaný můžete využít krásné procházky Stromovkou od Výstaviště kolem hvězdárny a Šlechtovky. Právě Šlechtovka před válkou byla častým letním cílem pro mnohé obyvatele Prahy a okolí, neboť mohli spojit pěší turistiku s výbornou kuchyní. V současné době je celá restaurace v rekonstrukci, ale pití si zde obstarat můžete, i vypůjčit například gril. Ve Stromovce jsou připravena místa na grilování a posezení s přáteli, můžete si zde udělat piknik, ale hlavně si vyjet na kolech, na in line bruslích i jen tak s kočárkem. Celý lesopark je vkusně osázen a cesty jsou upravené s orientačními i vlastivědnými popisky.

Dozvíte se například, kde se nachází Rudolfova štola, kudy se dostat do Bubenče či Dejvic.

Z dalších klenotů Prahy bych jmenoval Prokopské údolí, které společně se Šárkou a Stromovkou tvoří trojlístek nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších přírodních míst v Praze.

Velice populárním místem poblíž Prahy jsou Průhonice, kde se v místním parku můžete procházet třeba celý den. Ale i další místa v okolí Prahy stojí za návštěvu - například příměstskými autobusy dosažitelný Svatý Jan pod Skalou, Bubovice - odkud se dostanete k lomům Mexiko a Malá a Velká Amerika, nebo naopak opačným směrem Hrusice, rodná obec Josefa Lady, kde můžete navštívit Památník Josefa Lady s jeho sbírkou Ladových děl.
Pro milovníky přírody se nabízí i nedaleký Medník, kde právě byly otevřeny nové vlastivědné cesty v délce mnoha kilometrů. Už tam asi nepotkáte oba bratry Nedvědy, ale určitě vás osloví atmosféra Posázaví stejně jako je to procítěno v jejich písničkách.

Autor:pppeettrr



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles