Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tip na prázdniny - rozhledny

28. 06. 2011 | Vaše tipy
Mezi nejkrásnější pohledy do přírody patří nejen ten ze sedla koně, ale určitě i z rozhledny. U nás můžeme navštívit okolo 300 rozhleden a vstup na ně určitě nikoho finančně nezruinuje. Každým rokem přibývají nové, ale z některých není příliš velký rozhled ať už vlivem rozrůstajících se okolních lesů či už jen tím, že byly od začátku postaveny na nevhodném místě, či jsou jednoduše nízké. Nebudu se zde zabývat těmi, které za návštěvu nestojí.  Nakonec každý má jiný vkus, a proto vyberu některé novější z let 2009-2010  a některé starší, ovšem něčím výjimečné.

Nedávno byla postavena dřevěná rozhledna v jižních Čechách, která měří okolo 30 metrů. Rozhledna se nachází na kopci Sedlo nad obcí Albrechtice u Sušice. Pokud pojedete autem, zaparkujte u penzionu Pod Sedlem, odtud je to po červené značce 1500 metrů. Na Sedle se navíc nacházejí pozůstatky keltského hradiště a výhled budete mít na šumavské kopce, Pošumaví, Brdy i Písecké hory.

Další z nedávno postavených rozhleden s krásným výhledem na Šumavu je rozhledna na vrchu Chlum, která je sice postavena z betonových cihel, ale měří přes 30 metrů a je z ní výhled na Šumavu téměř v celé délce. K rozhledně je velmi snadný přístup. Zaparkovat můžete v obci Chanovice nedaleko od Horažďovic, odkud půjdete asi 500 metrů. Navíc můžete navštívit chanovický zámek a skanzen.

Na severu Čech byla v roce 2010 postavena rozhledna Císařský kámen. Nachází se asi pět kilometrů na západ od Jablonce nad Nisou u osady Milíře, z které je to k rozhledně po zelené značce asi 1000 metrů.

Nabídne se vám výjimečný rozhled na Jizerské hory, Krkonoše i Český ráj.
Na Moravě byla nedávno postavena rozhledna z akátového dřeva a podle toho byla pojmenována jako Akátová věž. Nachází se asi 15 kilometrů na jih od Brna nad městečkem Židlochovice. Vyjet můžete až k ní po úzké asfaltové cestě z obce Blučina. Výhled budete mít na oblast Brněnska, Pavlovské vrchy a Ždánický les.

Nádherný výhled na Beskydy, Javorníky, Bílé Karpaty, Vizovické, Hostýnské a Vsetínské vrchy budete mít z rozhledny na Vartovně. Rozhledna se nachází 10 kilometrů na jih od Vsetína, z obce Semínka půjdete k rozhledně asi 1500 metrů. Postavena byla v roce 2009.

Pokud zavítáte do Prahy, můžete se kromě známé Petřínské rozhledny podívat na Prahu z daleko menší rozhledny, která byla otevřena v roce 2009. Jedná se o rozhlednu Obora a nachází se v areálu pražské ZOO. Název nese podle borového háje v této části zoologické zahrady. Obora je replikou dřevěné rozhledny, která stávala od roku 1892 na nejvyšší hoře české strany Jizerských hor – Smrku (1 124 m n. m.). Ta zanikla počátkem 50. let minulého století a na jejím místě vyrostla nová kovová věž. Kopie pro Zoo Praha byla vytvořena podle věrného modelu rozhledny z muzea v Novém Městě pod Smrkem. Na rozhlednu se dostanete za hezkého počasí, kdy se před vámi objeví Praha jako na dlani.

Jednou z nejzajímavějších rozhleden, ale také nejnáročnějších pro výstup je Minaret v Lednicko-valtickém areálu. Od zámku Lednice je vzdálen 1500 metrů. K nejvyššímu ochozu musíte zdolat 302 schodů. Pokud si chcete cestu zjednodušit, využijte plavbu loďkou nebo projížďku koňským spřežením.
Za nejvýš položenou rozhlednu u nás považuji stavbu České poštovny na Sněžce, kde je na střeše umístěna vyhlídková plošina.

Osobně mám nejraději rozhlednu Štěpánku na vrcholu Hvězda v Jizerských horách, která je krásná jak v zimě, tak v létě. Výhled je zde jednak na Jizerské hory, jednak na Krkonoše, ale při hezkém počasí dohlédnete až na Říp.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluju rozhledny.
Obrázek uživatelky
profil
Znám jenom rozhlednu na Vartovně nedaleko obce Seninka.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý tip na prázdniny. Krásné výhledy na přírodu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles