Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na prázdniny - víkendy v Čechách

23. 07. 2011 | Vaše tipy

V létě je řada příležitostí pro poznávání krás naší vlasti, protože řada památek je otevřena téměř denně i dlouho do večera. Zpravidla bývá zavřeno v pondělí, ale toto pravidlo neplatí vždy, proto je lepší pro aktuální informace zajít do nejbližšího informačního centra, kde většinou bývá i možnost internetu. Například objekty Pražského hradu jsou otevřeny denně, proto začnu pozvánkou do Prahy.

Nejnavštěvovanějším městem u nás je Praha, a to především díky svému historickému centru. V létě ale také láká Křižíkova fontána, která je večer ozvučená a osvětlená, konají se zde hudební představení. Prázdniny též lákají k piknikům na trávě, což sice není možné všude, ale například pod Petřínskou rozhlednou či v trojské botanické zahradě je pro letní posezení místa dost. Pražský hrad zase láká nově zrekonstruovanou Zlatou uličkou, ale za návštěvu stojí i rozlehlé zahrady, které jsou krásné obzvlášť v létě. Pokud zaprší, můžete navštívit další objekty Pražského hradu jako nově opravený Letohrádek královny Anny, Míčovnu, Chrám svatého Víta, Starý královský palác, Baziliku svatého Jiří, Klášter svatého Jiří, Obrazárnu Pražského hradu, Prašnou věž Mihulku, Daliborku či Jízdárnu Pražského hradu. Vyplatí se nechat si na Hradčany celý den, aby si člověk mohl v klidu projít i Jelení příkop, kam se dříve nesmělo.

Během letního období probíhá u bran Hradu střídání stráží každou celou hodinu od 5.00 do 24.00, ale nejnavštěvovanější bývá denně ve 12 hodin, kdy se odehrává s fanfárami a výměnou standarty na 1. nádvoří.
Areál Pražského hradu je pro veřejnost přístupný od dubna do října od 5.00 do 24.00, objekty zpravidla denně od 9.00 do 17.00. Když z Hradu sejdete Nerudovou ulicí, dostanete se na Malostranské náměstí. Zde se nachází Chrám svatého Mikuláše, jedna z nejvýznamnějších staveb pražského baroka s dominantní kopulí a zvonicí. Je zde nově pro veřejnost otevřeno místo, kde měla za minulého režimu pozorovatelnu STB.

Z Malostranského náměstí projdete ke Karlovu mostu skrz Malostranskou mosteckou věž, odkud je hezký rozhled na stověžatou Prahu. Na druhé straně mostu je Staroměstská mostecká věž, kde též můžete vyšplhat až nahoru a prohlédnout si Staré Město. Karlovou ulicí projdete na Staroměstské náměstí, kde se nachází další nejnavštěvovanější objekt - Staroměstská radnice s orlojem. Zde se nachází také informační centrum pro turisty, kteří mají na vybranou další stovky objektů a míst v Praze jako např. Židovské město, ZOO, Vyšehrad, Václavské náměstí, Vinohradská třída, Národní divadlo, Obecní dům.

Pouze stará budova Národního muzea je nyní uzavřena, neboť zde probíhá dlouhodobá rekonstrukce. Mimo Prahu je nejpopulárnějším místem pro trávení víkendů v Čechách jih, a to především Český Krumlov, Třeboň, Jindřichův Hradec, České Budějovice a mnoho zámků a hradů, z nichž nejnavštěvovanější je Hluboká nad Vltavou. Ještě v loňském roce se dalo v letním období jet z Prahy do Českého Krumlova rychlíkem Šumavan bez přestupu, nyní se vlakem do města zapsaného ve Světovém dědictví Unesco dostanete jedině s přestupem v Českých Budějovicích.

Nejrychlejší cesta je tedy přímým autobusem, kdy se z Prahy do centra dostanete za 3 hodiny. Na Český Krumlov si rezervujte celý den, abyste absolvovali jednak prohlídku hradu, případně stihli i prohlídku Maškarního sálu a nově otevřeného Hradního muzea. Minimálně hodinu si nechte na přilehlé zámecké zahrady s jedinečným otáčivým divadlem. Za zmínku stojí i nedaleký celodřevěný zastřešený most. Posledním tipem na víkend v Čechách je Kutná Hora.

Též se jedná o město zapsané na Seznamu světového dědictví Unesco. Je zde výborné autobusové i vlakové spojení. Kromě nejnavštěvovanějšího objektu, jímž je Chrám svaté Barbory, můžete projít pěší zónu, historické centrum, navštívit muzea a galerie, kostely, odpočinout si ve venkovním plaveckém areálu či navštívit nedalekou Kostnici. Další den můžete vyrazit na zámek Žleby, kde se nachází obora s bílými jeleny.


Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles