Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tip na prázdniny - víkendy v zahraničí

15. 07. 2011 | Vaše tipy
V létě je báječná příležitost vyrazit nejlépe na prodloužený víkend do zahraničí, a to klidně i na sever, kde je během prázdnin přijatelné klima. Pokud se rozhodnete pro letadlo, počítejte na cestu několik málo hodin i s odbavením, ale kvůli ceně je dobré si letenky rezervovat předem.

Pokud se chcete vyhnout letecké dopravě ať už z důvodu, že chcete po cestě sledovat okolí, nebo se cest letadlem obáváte, můžete použít auto, autobus či vlak. Protože většina vlakových spojů je s přestupem, uvedu zde pro představu orientační dobu přímých cest autobusem:

Belgie: Antwerpy - 15 hodin, Brusel - 12 hodin, Gent - 16 hodin, Dánsko: Kodaň - 13 hodin,
Francie: Paříž - 14 hodin, Maďarsko: Budapešť - 7 hodin, Německo: Drážďany - 2 hodiny, Frankfurt nad Mohanem - 7 hodin, Kolín nad Rýnem - 11 hodin, Mnichov - 5 hodin, Norimberk - 4 hodiny, Nizozemsko:Amsterdam - 15 hodin, Rakousko: Vídeň - 4 hodiny. Protože většina z nás buď již navštívila Vídeň, Paříž či Londýn, nebo alespoň tato města všeobecně zná, představím destinaci, která by mohla zaujmout sice až na druhý pohled, ale o to bude její návštěva zajímavější. Jedná se o Kodaň.

Ač je samotné Dánsko malé, s Grónskem a Faerskými ostrovy, které k němu po leta náleží, by co do plochy předčilo Francii i Španělsko. Představím část Skandinávie už proto, že v létě je  zde pro cestování vhodné počasí. Dalším plusem je samozřejmě moře a přístav, který také v každém městě nenaleznete, obzvlášť když se tam ukrývá nejfotografovanější žena. Myslím tím samozřejmě sochu Malé mořské víly (dánsky Lille Havfrue), kterou si vybavíme z pohádky světoznámého spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Tento symbol města se v posledních letech stal nejčastěji fotografovaným objektem, neboť z neznámých důvodů socha již dříve přišla o hlavu, potom byla poškozena ještě několikrát, ale vždy ji opravili. Neznámé pachatele lákala asi její nevýraznost, protože v minulosti byla nejen natřena barvou, ale dokonce přišla o ruku. Socha se od roku 1913 nalézá na Dlouhé promenádě (dánsky Langelinie).

Malou mořskou vílu vytvořil z bronzu sochař Edvard Eriksen. Ovšem do Kodaně se zdaleka nejezdí jen kvůli soše Malé mořské víly, ale celkové atmosféře města, která vás pohltí naprosto vším, nač si vzpomenete. Kodaň (dánsky Kobenhavn či anglicky Copenhagen) je hlavním i největším městem Dánska. Už samotná cesta po souši není tuctová, neboť ji okoření použití trajektu, což při delší cestě autobusem každý uvítá. Možnost opustit autobus na lodi a vnímat moře z paluby je pro nás suchozemce bezesporu nezapomenutelným zážitkem. Poslední dobou z novin i zpráv slyšíme, že v Dánsku je u knih nejvyšší DPH, ale na druhé straně zde lidé mají vysokou životní úroveň a knihovny odebírají téměř všechny novinky pro své čtenáře.

Tím je zaručeno nakladatelům, že mohou vydávat jak domácí, tak překladovou literaturu bez existenčních rizik. Kromě kultury, která v Kodani číhá takřka všude, je město spojeno s gastronomií. Nejen restaurace plné čerstvých ryb a darů moře, ale obrovské množství kaváren a pubů zaručuje, že i při nevlídném počasí budete mít po starostech, co s volným časem. Nadarmo se neříká: " Pije jako Dán", ale výběr piv je zde daleko širší, než známe u nás. Dámy si přijdou na své u nejrůznějších ochucených piv a pestré nabídky alkoholu, který zde nejlépe chutná v čokoládových lahvičkách, jimiž je Dánsko proslavené. Pokud vás ještě dostatečně nenalákala Kodaň, vězte, že se zde nachází taktéž pohádkové muzeum Hanse Christiana Andersena, překrásná botanická zahrada, středověký hrad Rosenborg slot, královský palác Amalienborg slot a řada dalších paláců a muzeí.

Ač v Dánsku panuje královna Markéta II., najdete zde místo, které je jakýmsi samostatným státem. Jedná se o čtvrť Christiania, která se nazývá Svobodným státem Christiania. V této oblasti žije alternativním životem komunita mladých lidí a squatterů, která má jednak blízko k ekologii, ale potýká se i s různými problémy včetně drog. Pokud se rozhodnete tuto svébytnou čtvrť plnou výstav a kaváren navštívit, nefotografujte zde, protože místní komunita si to nepřeje.

Porušení by nemuselo mít dobré následky už vzhledem právě k drogové problematice, která se zde u některých jedinců vyskytuje. Máte-li rádi alternativní umění a pořádání workshopů, nenechte si návštěvu této jedinečné čtvrti ujít.

A na závěr chci dodat, že stávky se v Kodani bát nemusíte, metro tu jezdí automaticky bez řidičů :-)

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé....Smajlík DíkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles