Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy, jak doma se školákem správně procvičovat psaní

19. 08. 2014 | Zajímavosti
Zejména v prvních ročnících základní školy je potřeba pomáhat dětem s učením i doma. Jednou z dovedností, kterou by měl školák s rodiči pravidelně procvičovat, je psaní. Jak ale vést dítě ke správným návykům a nenadělat jako rodič víc škody než užitku? Dodržujte několik základních doporučení a školákovi půjde psaní od ruky.

Vytvořte školákovi pohodlné prostředí


Děti je čím dál těžší motivovat k učení v prostředí plném počítačů, televizí a hraček. Začněte navozením přátelské a uvolněné atmosféry, aby měl školák s psaním spojené pozitivní zážitky. Nenechte dítě, aby si psalo úkoly vleže na koberci nebo u konferenčního stolku v obýváku. Dopřejte mu klidné a příjemné místo s vlastní židlí a psacím stolem, kdy oba kusy nábytku odpovídají jeho výšce. Nezapomínejte na správné osvětlení.

Dohlédněte na správné držení těla a dítě případně nenásilně opravujte. Důležité je zejména to, aby školák seděl na celé židli, nohy svíraly pravý úhel v kolenou a pohodlně dosáhly na zem. Hlava musí být narovnaná kvůli správné vzdálenosti očí od sešitu a co nejmenšímu namáhání krční páteře.

Tipy, jak doma se školákem správně procvičovat psaníUvolněné ruce jsou základ


Dalším krokem je nácvik úchopu psacího nástroje. Ten by měl držet školák takzvaným špetkovým úchopem v dolní části tužky tak, aby se prsty neprohýbaly. Psací nástroj by neměl svírat křečovitě, ale uvolněnou rukou. Zkuste s ním před každým psaním jednoduché cvičení na uvolnění celých paží (psaní osmiček pažemi ve vzduchu) a hlavně kloubů (krouživé pohyby v zápěstí, mačkání a uvolňování pěsti) a prstů (imitujte hru na klavír nebo solení chleba).

Dbejte také na to, aby dítě vědělo, která je jeho dominantní ruka a jedině tou psalo i kreslilo. Na trhu existuje spousta pomůcek speciálně určených pro praváky i pro leváky. Rozhodně už dnes děti nepřeučujeme z leváctví na praváctví. Před tím, než se dítě pustí do psaní psacím písmem, je vhodné, aby mělo zvládnuté psaní pravidelných tvarů a tiskacích písmen. Pro nácvik správného sklonu písma pedagogové doporučují natočit roh sešitu mírně vzhůru – u praváků pravý a u leváků levý.

Vsaďte na kvalitní psací pomůcky


Psací potřeby pro mladší školní děti nakupujte ve specializovaných obchodech a poohlédněte se po osvědčených značkách. Zpočátku volte co nejměkčí psací náčiní. V době, kdy ještě dítě nepíše perem, je vhodná tužka s tvrdostí B nebo HB. Vsaďte na ergonomicky tvarované psací potřeby v kombinaci s pogumovaným povrchem, kterých je dnes na trhu velký výběr. Pro školáka mají hned několik výhod: tužka dítěti v ruce neklouže a je přesně definováno, v kterém místě ji má uchopit, nedochází k otlakům a únavě ruky při delším psaní a navíc se díky nepravidelnému povrchu nekutálí po stole.

Tipy na závěr


•    I když už používání plnicích per školy nevyžadují, minimálně na procvičování psaní tuto pomůcku doporučuji. Pomáhá totiž nejlépe ze všech psacích nástrojů zdokonalovat jemné motorické dovednosti a vnímání tlaku na pero. U moderních plnicích per se nemusíte bát inkoustové pohromy, mají poměrně sofistikovaný mechanismus, který psaní s nimi usnadňuje.

•    Děti, které jsou zvyklé si kreslit nebo vybarvovat obrázky, mají lepší předpoklady pro správné psaní. Pokuste se u svých ratolestí vzbudit zájem o kreslení a i při něm trénujte správné návyky, nejlépe už v předškolním věku. Nejlepší je malování štětcem, dítě totiž musí uvolnit ruku tak, aby byl tlak optimální a stopa štětce byla plynulá.

•    Nepřetěžujte dítě dlouhými úlohami, při kterých ztrácí motivaci a pozornost. Úplní začátečníci by neměli psát déle než 10 minut. S postupem školní docházky tuto dobu přiměřeně prodlužujte s přihlédnutím na individuální potřeby a schopnosti školáka.

•    Nezapomínejte, že špatně zafixované psací návyky se dají v budoucnu jen těžko napravit. Snažte se proto ty správné co nejdříve zautomatizovat. Pokud si něčím nejste jisti, neváhejte to zkonzultovat s paní učitelkou.

Zdroj, foto: Pen Shop.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Synovi je sice už 18, ale stále z jasně vzpomínám ty muka v první třídě. Nikdy nechtěl kreslit,ani ve školce, ani doma, natož později ve škole.Nikdy.
Je sice krásné radit-nepřetěžovat.Ale domácí úkol ,byť pro běžného školáka na 10-15 minut, se musí napsat.
A když to není schopno dítě napsat ani za hodinu, tak bohužel u toho musí sedět i dvě či tři. A nepomohlo žádné potvrzení na několik ,,dis,,.
prostě domácí úkol se musí napsat + když se mělo splnit rada s pedagogické poradny ,,procvičovat,, tak se nakonec vše téměř pravidelně protáhlo i na 4 hodiny :(
Obrázek uživatelky
profil
jo za rok nás to čekáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík