Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na péči o gril - od běžné údržby až po zazimování

21. 07. 2017 | Domácnost
Grilování je veskrze radostná aktivita. Kdyby se ale přece jen měla najít činnost spojená s grilováním, na kterou se tak úplně netěšíme, bylo by to nejspíš následné čištění grilu. Tomu byste se ve vlastním zájmu určitě vyhýbat neměli. Když si ale osvojíte pár jednoduchých triků, ušetříte spoustu času i energie a prodloužíte život vašemu grilu.

Hrubé očistění stačí


Takže až bude příště grilování u konce a na grilu už žádné jídlo nebude, rychle ho nahrubo očistěte. K tomu vám poslouží třeba mosazný kartáč.
Kartáčem mechanicky odstraníte zbytky jídla a to úplně stačí. Na grilu sice zůstane mastný film, ten grilu ale neškodí, naopak, pomáhá kovové části ochránit proti rezavění. Čištění připečených kousků je lepší nepodceňovat. Seškvařené zbytky nejenže zkazí chuť připravovaného jídla, ale navíc mohou být karcinogenní.

péče o grilKdy použít saponáty


Pokud grilujete celé léto a častěji než jednou za týden, doporučujeme gril alespoň jedenkrát měsíčně „vypulírovat” pomocí čistících prostředků určených na gril. Části, které přijdou do styku s jídlem, třeba grilovací mřížku, čistěte pouze pomocí certifikovaných zdravotně nezávadných saponátů.

Jak čistit jednotlivé tipy grilů?


plynový gril
U plynového grilu je potřeba kromě mechanického odstranění zbytků jídla také opatrně očistit hořák. Zejména před zazimováním zkontrolujte, jestli nejsou plynové hořáky ucpané. Části grilu, které se dají vyjmout, při větším čištění vyjměte, omyjte saponátem na gril a poté nechte oschnout.

gril na dřevěné uhlí
Tento gril vyžaduje čištění ještě druhý den po grilování, je totiž potřeba zbavit se popela, až když vychladne. Proceduru je třeba opakovat po každém grilování, jinak by popel navlhnul a začal by plesnivět. Před zazimováním a během důkladnějšího čištění také omyjte části grilu saponátem, opláchněte vodou a nechte oschnout.

elektrické grily
O elektrické grily se starejte jako například o toustovač. Po grilování odstraňte zbytky jídla a papírovou utěrkou odstraňte největší mastnoty. Elektrické spotřebiče by se saponáty ani vodou čistit samozřejmě neměly - pouze jejich části, které jdou vyjmout, umýt a následně suché vrátit zpět.

Složitá konstrukce = složitý úklid


Je logické, že čím má gril méně členitou vnitřní konstrukci, tím lépe se čistí.

Zazimování


Nejpozději před zazimováním je potřeba gril vyčistit důkladněji, i pomocí saponátů. Velký pozor dejte, aby byly po čištění všechny části opravdu suché, jinak by hrozila koroze. Gril umístěte ideálně do uzavřených prostor nebo alespoň pod střechu. A určitě mu pořiďte obal - pláštěnku, která ho ochrání před vlhkostí.

Jestli se vám do úklidu nechce a dumáte nad tím, proč gril vlastně zazimovávat, měli byste vědět, že se tím grilu zvyšuje životnost. Navíc budete mít gril krásně připravený na další grilovací sezónu.

Zdroj, foto: Outdoorchef


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud rádi grilujete ve společnosti, tak doporučuji zahradní krb. Moc super mají tady http://www.flamen.cz/cz/produkty-rozcestnik/designove-zahradni-krby/ a je to mnohem příjemnější posezení Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles