Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tipy pro bezpečnou jízdu

1. 08. 2010 | Praktické rady

Bezpečná letní cesta: mnoho řidičů se stále vydává na cesty nepřipravených. Každý rok se tisíce motoristů z celé Evropy vydávají na dlouhé, často vyčerpávající cesty bez adekvátní přípravy vozu a dostatečného odpočinku. Průzkum však ukazuje, že špatně udržované vozidlo a únava řidiče jsou dvě zásadní příčiny nehod v letním období.


Dobře udržovaný, správně připravený vůz zaručuje hladký start


K jedné ze tří poruch dochází při odjezdu. Mnoho lidí zamíří na dovolenou rovnou z práce. Ve spěchu před odjezdem pak často zanedbají kontrolu a přípravu vozu, která by měla cestě předcházet. Není ničím překvapujícím, že právě to se odráží v problémech hlášených během cesty. Průzkum ukázal, že ke 32 % poruch a technických závad dochází právě na cestě do prázdninové destinace1.


parkovisteBezpečná a klidná cesta začíná kontrolou všech vozů – automobilu, karavanu či přívěsu – a jejich údržbou před odjezdem,“ říká Pierre Poncelet, ředitel testovacího oddělení, který každý den zodpovídá za více než 40 000 bezpečně ujetých kilometrů. „Nikdo z nás si nepřeje, aby nám dovolenou zkazila porucha během cesty. Mnoha problémům však lze předejít už pravidelnou údržbou. Zvláštní kontrola před odjezdem nám může ušetřit spoustu starostí a pomoci dostat se do cílové destinace hladce a bezpečně.“


Jeďte tak, abyste zůstali naživu – správný přístup k řízení


Cestování v létě, ať už se jedná o 500 kilometrů dlouhý výlet nebo výpravu delší než 1 000 km, s sebou vždy přináší řadu specifických obtíží. Silný provoz, dlouhé vzdálenosti a kombinace řízení během dne a noci může pro schopnosti řidiče představovat náročnou zkoušku.


Podcenění únavy jako hlavní příčina nehod


Průzkum ukázal, že mnoho řidičů stále podceňuje účinky únavy, ospalosti a poklesu ostražitosti na svoje schopnosti při řízení vozu. Tvrdá fakta: kupříkladu ve Francii je jedna ze tří smrtelných nehod způsobena právě únavou a ospalostí.


Vyjet v létě na dovolenou je něco jiného než řízení do práce a domů a vyřizování každodenních povinností. Vydat se motorovým vozidlem na dlouhou cestu vedoucí přes několik zemí přináší zvláštní rizika, která musíme brát v potaz,“ uvádí Poncelet. „Neznámé silnice, dlouhé hodiny strávené za volantem a řízení ve dne i v noci v kombinaci s rodinou, která netrpělivě očekává příjezd do cílové destinace, nepředstavují zcela standardní podmínky.“


Řízení v noci si vybírá svou daň


Mnoho řidičů dává přednost jízdě v noci, protože se tak vyhnou silnému provozu a horku během dne. Řízení v nočních hodinách si však na těle vybírá svou daň, a to je bohužel příliš často podceňováno. Asi 40 % nehod se odehraje v noci. To není ničím překvapujícím vzhledem k tomu, že řízení v nočních hodinách snižuje schopnosti řidiče. Důsledkem je přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého, neschopnost udržovat stálou rychlost a vyšší počet korekcí směru při řízení.


Pokud se rozhodnete pro jízdu v noci, ujistěte se, že je vaše auto dobře připravené. Čistá přední i zadní světla, blinkry a okénka jsou pro bezpečné cestování za tmy zásadní. Ověřte si, že přední světla míří tak, aby dobře osvětlovala vozovku a neoslepovala ostatní řidiče. Snižte rychlost a udržujte větší rozestupy. Pamatujte na to, že za tmy je obtížnější odhadnout rychlost a vzdálenost vozidla,“ radí Poncelet.


Plánování pro bezpečnou cestu


automobilNaplánovat si cestu předem, včetně odpočinku a zastávek, pomáhá rozložit trasu na realistické a dobře zvládnutelné úseky, kterými se dostanete do cíle bezpečně a v klidu. „Rozplánování zastávek na odpočívadlech po celé délce trasy ještě před odjezdem pomáhá řidičům dodržet rozumnou délku jednotlivých úseků cesty. Faktem je, že řidiči, kteří si nenaplánují své zastávky předem, se pak často nutí k ujetí ještě několika kilometrů navíc, a to je právě okamžik, kdy se začnou rizika zvyšovat. Únava snižuje koordinaci a schopnost vykonávat více činností naráz, což jsou při řízení zcela zásadní věci,“ říká Poncelet.


Pierre Poncelet doporučuje:


- Vydávejte se na cestu dobře odpočatí! Před odjezdem si dopřejte dostatek kvalitního spánku.
- Respektujte svůj biorytmus. Vyrazte v době, kdy jste obvykle aktivní a vaše tělo je svěží.
- Nepijte před odjezdem alkohol.
- Neužívejte žádné léky, které by mohly přivodit ospalost.
- Při odjezdu se vyhněte dopravní špičce.
- Pravidelně zastavujte. Odpočiňte si hned, jakmile pocítíte známky únavy. Jděte se na chvilku projít.
- Snažte se zamezit vysokým teplotám uvnitř vozu. Výzkum ukázal, že vysoká teplota má stejný vliv jako 0,5 promile alkoholu v krvi.


Zdroj: goodyear.com


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne byť odpočinutý
Obrázek uživatelky
profil
jsou ridici, co jezdi riskantne......Kdo by chtel jezdit s rizikem......Jen ti, co si nevazi sveho zivota
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles