Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Tipy pro úspěšnou balkonovou sezónu

17. 05. 2011 | Zahrádka

Pozor na „kbelíkové rostliny“. Pokud umístíte balkónovky v černých plastových kbelících na přímé slunce, je dost pravděpodobné, že se jim začne přehřívat kořenový systém. Zabránit tomu můžete například tak, že do kbelíku zasadíte navíc převislý typ rostliny (například břečťan), který následně svým růstem odstíní spodní část.


Výsadba a přesazování


1. S výsadbou většiny balkónovek počkejte až do půli května, kdy nehrozí noční mrazíky.


květiny2. Základem pro prosperující výsadbu je kvalitní substrát. V obchodech je k dostání přímo speciální pro pěstování kvetoucích balkónových rostlin. Obsahuje rašelinu, písek a pařeništní zeminu s přídavkem rozpustného hnojiva, které rostlinu vyživuje. Částečky perlitu nebo granulovaného polystyrenu substrát provzdušňují.


3. Naplnění truhlíku by mělo vždy předcházet vystlání drenážní vrstvou, která slouží k odvodu přebytečné vody. Jako drenáž se používá hrubší písek nebo keramzit, které vysypeme minimálně do výšky dvou centimetrů. Teprve poté přijde na řadu substrát.


4. Předpěstované nebo zakoupené rostlinky v květináčích opatrně vyklepneme tak, abychom co nejméně porušili kořenový bal, a položíme je na drenáž a první třetinu substrátu. Poté dosypeme zbytek zeminy a květinu jemně ale důsledně přitiskneme. Rostliny sázíme přibližně na dlaň od sebe.


5. Hned po přesazení rostliny řádně zalijeme a umístíme zatím do stínu, kde jim necháme čas na zakořenění. V prvním týdnu je rozumné čerstvě vysazené rostliny zlehka otužovat, než je přemístíme na finální stanoviště. Některé květiny by teplotní šok nemusely přežít.


Udržujte balkónovky v kondici


zalévání1. Zavlažování balkónovek je docela věda. Buď trpí nedostatkem vody, nebo se snadno přelijí a následně jim uhnívají kořeny nebo hnědnou listy. Nejjednodušší je pořídit si truhlíky na samozavlažovací bázi, které budou tekutiny samy přesně dávkovat. Voda na zalévání by neměla být příliš tvrdá a měla by být temperovaná, aby vaše rostliny nedostaly teplotní šok.


V létě zalévejte ráno a večer shora, listy přitom musí zůstat suché. V horkých dnech vám bude vaše rostlina vděčná za dvojnásobnou dávku vody. V chladných dnech zalévejte ráno, každé 2–3 dny, aby se voda do večera vsákla a nevytvářela se plíseň.


2. Aby vaše květiny zůstaly v dobré kondici, je nutné pravidelně hnojit. Voda na zalévání s tekutým hnojivem by se neměla dostat na listy, protože by se mohly při pozdějším vystavení slunečnímu světlu spálit. Dobrým pomocníkem je hnojivo s dlouhodobou působností, které chrání před nedostatečným nebo nadměrným hnojením.


3. Zvadlé květiny brzdí růst nových výhonů. Odstraňování žlutých nebo zvadlých listů slouží jako prevence proti plísním. Kontrolujte pravidelně, jestli nejsou vaše rostliny napadeny škůdci, které lze v počátečním stadiu likvidovat mnohem snadněji. Sprej proti hmyzu nanášejte ze vzdálenosti 30 cm od rostliny.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !