Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

To nejlepší z Valašska

4. 08. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: To nejlepší z Valašska
Autor: Radovan Stoklasa
Nakladatelství: STOPA
Datum vydání: 4. 8. 2014
Počet stran: 144
Pevná vazba
Formát: 230 x 205 mm
Cena: 289 Kč

Kniha To nejlepší z Valašska má charakter průvodce po naučných stezkách na východě Moravy, v Hostýnských vrších, Vizovických vrších, Javorníkách, Beskydech a v Podbeskydí.  Trasy, vyznačené na mapách, často zavedou návštěvníky do míst, kam běžné turistické stezky nevedou.


Mohou absolvovat okruh po nových rozhlednách na Valašsku, podívat se do valašských obcí, v nichž spisovatel Jan Karafiát čerpal inspiraci pro knihu Broučci, nebo navštívit unikátní jezero v údolí Jezerné ve Velkých Karlovicích, které proslavil Karel Jaromír Erben svou pohádkou Karlovské jezero. Kniha obsahuje mnoho dalších kulturních i přírodních památek východní Moravy a tipy na výlety s podrobnými popisy tras. Doplněna je praktickými informacemi o možnostech ubytování a nabídkami restaurací.

To nejlepší z ValašskaUkázka z knihy To nejlepší z Valašska:


Socha Radegasta

Při cestě z Pusteven na Radhošť dorazí návštěvníci asi po dvou kilometrech na malé prostranství, na kterém stojí socha pohanského boha Radegasta, vytvořená sochařem Albínem Poláškem. K jeho současné podobě, s býčí hlavou, rohem hojnosti a s kačenou, dospěl umělec po několika letech. V minulosti zobrazovali lidé tohoto boha pohostinství, průmyslu a obchodu, nebo i plodnosti, slunce, války a vítězství, různým způsobem. Polášek svůj první model budoucí sochy zhotovil už v roce 1925, a to ze dřeva, které považoval za hlavní stavební materiál starých Slovanů.

První Radegast byl také výrazně kolorovaný. Postupně jeho podobu měnil, až ho po třech letech vymodeloval tak, jak ho známe v současnosti. Socha je vysoká 3,2 metrů a váží 20 q. Originál, který se nyní nachází ve vestibulu radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm, je zhotoven z umělého kamene se železnou vložkou a přísadou žulové drti. Na Radhošti stojí pouze kopie sochy vytesaná z přírodní žuly.

Na svůj podstavec se Radegast stěhoval už dvakrát. Při první cestě v roce 1931 uvízlo nákladní auto se sochou ve strmé zatáčce na Pustevnách, odkud ho druhý den muselo vytahovat šest párů koní. Navíc se strhl silný déšť provázený bouřkou, při níž blesk zabil jednoho z vojáků, kteří u Radegasta drželi čestnou stráž. Druhé putování Radegasta, tentokrát žulové kopie sochy, se odehrálo v červenci 1998.

O autorovi knihy To nejlepší z Valašska:


Radovan Stoklasa

Narodil se v roce 1965. V letech 1987 až 1992 vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, pracoval jako novinář, nejdéle v Zemských novinách a v Rádiu Svobodná Evropa. Na svém kontě má přes deset autorských knih a obrazových publikací s regionální tematikou, ve kterých využívá při práci s texty svých novinářských zkušeností.

V posledních letech se také intenzivně věnuje fotografování a většinu knih doplňuje vlastními snímky krajiny i přírodních a kulturních památek, o nichž píše. Kromě vydávání obrazových publikací a kalendářů se jako fotograf prezentuje také ve skupině Landscape Photography.


Tuto knihu To nejlepší z Valašska zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství STOPA.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !