Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toho pána málem kleplo

15. 02. 2013 | Vaše příběhy
Že je spánková apnoe nebezpečná a často podceňovaná porucha, to je známá věc, ale že málem způsobila infarkt člověku, který jí netrpí, to mě opravdu dostalo.
Lenka už se mi zdála delší dobu nějaká přepadlá. Jednou si postěžovala, že se pořádně nevyspí, protože manžel strašně chrápe. Pak mi popsala, že Pepan ve spánku najednou přestane dýchat, jakoby se dusí a pak hlasitě zachrápe. Během noci třeba stokrát. Přes den každou chvíli usíná, je bez nálady a o sexu škoda mluvit. Lenka chodí spát se špunty v uších, polštářem na hlavě a často se v průběhu noci stěhuje do obýváku na sedačku.

spánková apnoeVzpomněla jsem si na syndrom spánkové apnoe, kterým trpěl můj strýček. Když jsme u nich někdy spali, byl v noci slyšet i přes dvoje dveře. Našly jsme si pár článků o této nemoci a Lenka usoudila, že musí dostat Pepana k doktorovi. Příznaky odpovídaly a popsané následky se tvářily dost nebezpečně. Jenže nastal problém. Manžel prohlásil, že nikam nepůjde. Chrápou prý skoro všichni chlapi a je to naprosto přirozené, protože v pravěku tak chránili své rodiny a odháněli divou zvěř.

Při opakovaných zástavách dechu si totiž pacient tyto epizody většinou nepamatuje. Na rozdíl od ložnicového partnera. Tak jsem poradila Lence, ať Pepana v noci nahraje. Netušila jsem, jaké mu tímto nápadem způsobím trauma. Když se uslyšel, hrozně se vyděsil a další dva dny se bál usnout v přesvědčení, že ve spánku určitě zemře. Pak se objednal na vyšetření do spánkové laboratoře. Diagnóza se potvrdila, ale Pepan odmítal všechny nabízené varianty léčby. Ovšem jen do doby, než zažil následující situaci. Byl červenec, trochu pod mráčkem a Pepa se vracel ze služební cesty. Únavou usínal za volantem a domů to ještě bylo dost daleko. Rozhodl se proto, že si v autě chvilku zdřímne. Jel po státní silnici a najednou uviděl takovou malou odbočku a polní cestu. Vydal se po ní asi tři sta metrů, pak zastavil, a protože nikde nebylo ani živáčka, tak stáhnul střechu a usnul. Asi po půl hodině si to cestičkou vykračoval chlapík z nedaleké vesnice. Šel z práce, pohupoval si aktovkou a najednou uviděl auto bez střechy a v něm mrtvolu se zvrácenou hlavou a otevřenými ústy. Krve by se v něm nedořezal. Krůček po krůčku se blížil k autu, a když už byl docela blizoučko, tak Pepan přešel z fáze výpadku dechu k strašlivému zachrápání. Ten chudák z toho mohl mít smrt. Leknutím zahodil aktovku do obilí tak daleko, že ji potom, až se uklidnil, nemohl vůbec najít.

Pepa se nakonec přece jen rozhodl, že takhle by to dál nešlo a zvolil léčbu trvalým přetlakem v dýchacích cestách. Je to ventilátorek v malém přenosném přístroji, který je spojen hadicí s nosní maskou. Pacient si nastavuje tlak podle potřeby. Od té doby manželé jen kvetou a ráno jsou oba vyspinkankaní do růžova.


Kob - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na blogu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem přítele s touto nemocí, bohužel nešel se léčit a srdíčko to nevydrželo
Obrázek uživatelky
profil
se pobavila, ale částečně to moc vtipné nebylo. Věřím tomu, že by se časem opravdu člověku, který trpí spánkovou apnoí něco mohlo stát. Hlavně, že si manžel dal říci a šel se léčit! SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
znam nekolik lidi s timhle problemem. trpel jim i muj otec, tenkrat jsem ani netusila, ze to muze byt tak nebezpecne. ale moc dobre si pamatuju to zacrochtani po apnoi. ten pan v lese musel mit ale stazeny pulky! nechtela bych byt v jeho kuziSmajlík. pobavila sem se
Obrázek uživatelky
profil
znám tento problé,hlavně u televize,jo jo už jsem manžílka i nahrála,prý to není on ale Já!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Môj manžel tiež chrápe, ale väčšinou nie nejako dramaticky, takže sa pri ňom vyspím. Len keď je prechladnutý, vtedy je to horšie, tak sa tiež občas sťahujem do obývačky.

Chudák ten nevinný okoloidúci. Možno mu aj cvrklo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles