Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost

3. 09. 2018 | Evropa
Törggelen, to jsou tradiční kulinářské oslavy sklizně, které začínají v Jižním Tyrolsku na konci září a trvají až do adventu. Teče při nich proudem lahodné víno a v útulných vesnických hospůdkách a na statcích se podávají nejrůznější druhy sýrů, voňavého špeku a horké kaštany. Buďte letos přitom a vydejte se do jihotyrolského Völsu, kde tento svátek letos pojali skutečně velkolepě.

Největší vysokohorská pastvina Seiser Alm v Evropě pod obrovitou stěnou Sasso Lunga vás svými nádhernými výhledy na jihotyrolské Dolomity a nespočetnými kilometry turistických stezek okamžitě uchvátí. Vystoupáte sem lanovkou z obce Seis/Siusi a před vámi se otevře obrovský amfiteátr obklopen vrcholy Sassolungo, Sassopiatto, Schlern a Rosengarten. Vlezlo by se sem osm tisíc fotbalových hřišť, tak je tento ráj pro pěší, rodiny s dětmi i aktivní turisty obrovský. Legendární masív Schlern pod nímž se nachází půvabné středisko Völs, je jako stvořený pro podzimní dovolenou.

Jižní TyrolskoVinobraní jaké Evropa nezažila  

A právě tedy už za několik málo dnů vypuknou tradiční podzimní gastronomické slavnosti.  Törggelen je starobylá tradice, kterou milují a prožívají domácí i hosté stejnou měrou. Je to vlastně velká oslava podzimu, kdy se ochutnávají výsledky vinobraní a plody sklizně místních sedláků. Tento svátek se slaví každý podzim od konce září až do začátku adventu.

Jihotyrolští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. Nové víno se ochutnávalo v lisovně, tedy přímo u lisu (jihotyrolsky označovaného „Torggl"). Törggelen tedy bylo původně závěrečným aktem směnného obchodu.

Na slavnosti budete moct ochutnat nejrůznější typické koblihy, v soli nakládané maso Surfleisch, špek, klobásy a vyvrcholením jsou  závěrečné pečené kaštany Keschtn. Mnohé další lahůdky je prý nejlepší zapít mladými víny.

Z vinic na túry i za uměním

Za dalšími gastronomickými zážitky se můžete vydat do překrásného přírodního parku. Místní usedlosti (tzv. Buschenschanke) vítají v tomto období hosty k bohatě obloženým stolům. A pokud už by bylo toho jídla na vás přespříliš, příjemně vám slehne při prohlídce uměleckých skvostů.

A pokud byste se po všech těch hostinách chtěli dostat trochu do formy, i to si zde můžete jednoduše splnit: na Seiser Alm i pod masívem Schlern najdete více než 450 kilometrů turistických stezek lemovaných 365 salašemi a horskými chatami, kde je už od září obzvláště rušno. Törggelen nenechá chladným zkrátka nikoho.

Zdroj, foto: Hotel Turm



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost:

Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost
Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost
Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost
Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost
Törggelen - vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Když slyším Jižní Tyrolsko, hned se mi vybaví Ötzi. Omylem jsme jednou sjeli z dálnice do Bolzana a když už jsme se tam ocitli, chtěli jsme ve městě něco zajímavého vidět. V infocentru nás poslali do Archeologického muzea, kde je expozice o chlapíku žijícím před 4000 lety - o Ötzim. Sympaťák a moc zajímavé exponáty.
Obrázek uživatelky
profil
jistě zajímavé místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles