Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trápí vás bolesti v esíčku? Začněte cvičit ještě dnes a vyhněte se operaci

26. 09. 2018 | Nemoci
Bolesti bederní páteře jsou zdravotní komplikací, která obtěžuje život stále více lidem. Na vině může být špatné držení těla, špatný pohyb i úraz. Správnou a včasnou péčí se ale bolestí můžete vyvarovat.
 
Takzvané „esíčko“ neboli sakroiliakální skloubení jsou dva klouby v oblasti beder. Tyto klouby obklopují z obou stran páteř. Jejich hlavním úkolem je udržet vzpřímenou svrchní část těla při chůzi či stání, a její váhu přenášet na nohy.

Když vás chytnou záda

Pokud člověka zabolí v oblasti bederní páteře, má podle Evy Jurákové tendenci hodnotit zasaženou oblast právě jako takzvané „esíčko“. Bolest může být centralizována v oblasti bederní páteře, vystřelovat ale může i do dolní končetiny.

Ač se totiž může dle bolestivých symptomů zdát, že diagnóza blokády SI kloubu je jasná, je třeba mít se před tímto závěrem na pozoru. Dislokace tkáně, tedy ploténky či obratle v oblasti bederní páteře se může projevovat podobně. Pokud jste rozhodnutí obtíže skutečně řešit, první kroky by měly vést do ambulance odborníka, který provede důkladné vyšetření, stanoví diagnózu, případně doporučí vhodné cvičení.

Trápí vás bolesti v esíčku? Začněte cvičit ještě dnes a vyhněte se operaciChraňte svá záda. Preventivně!

V případě komplikací bederní páteře je vhodná víc než kdykoliv jindy prevence. Zachovat byste si měli optimální tělesnou váhu, čímž snížíte zátěž kloubů a snížíte i riziko poškození kloubních chrupavek, které může vyústit až v artrózu. Během dne také přemýšlejte o své postuře a snažte se páteř nezatěžovat chybným držením těla.

Protože mezi nejčastější příčiny patří vedle nesprávného stereotypu sedu také vysoká četnost flexe neboli předklonů a absence extenčních pohybů, pacient by měl především obezřetně manipulovat s břemeny a snížit četnost flexe při běžných denních činnostech. Kromě toho se doporučuje pravidelná fyzická aktivita. Vhodná je například jóga. Každodenní jemné protahování a posilování napomáhá preventivně působit proti bolestem a zánětům kloubů daných jejich chronickým nadužíváním.

U jógy a jakéhokoliv cvičení je také velmi důležité rozehřátí, díky němuž svaly, šlachy a vazy lépe vstřebávají otřesy a kloubům poskytuje podporu. U náročnějšího, silového tréninku se vždy zaměřujte na správnou formu provádění cviku.

Co dělat, když už záda bolí?

Pak už na prevenci není čas, a je třeba konat. Na internetu můžete najít řadu doporučení ke cvičení, které přislibují uvolnění zablokovaného kloubu. Lidé se k nim bohužel často uchylují bez předchozí konzultace s odborníkem, a to je špatně. Bolest se zintenzivní, rozsah pohybu se sníží, objevuje se mravenčení v dolní končetině či dokonce snížení hybnosti nebo čití. Je tomu tak z důvodu nesprávně stanovené diagnózy, kdy bolestivé projevy nemusí mít původ v blokádě SI, ale mohou být vyvolány například tlakem meziobratlové ploténky na nervový kořen či jednoduše nesprávným stereotypem sedu, který způsobuje enormní tlak na ligamentózní aparát páteře.

Vstávat a cvičit

Pokud nicméně odborník blokádu SI kloubu skutečně diagnostikuje, cviky pro uvolnění bederní páteře pomoci mohou. O jaké se jedná? Cviky protahují v sedě, stoji či lehu hýždě, trénují podsazení a stabilizaci pánve a napřímení páteře společně s uvolněním a protažením svalů, které ji obklopují.

Názor odborníka je důležitý také proto, že pokud se nejedná o „esíčko“, ale například o blokádu bederní páteře, cviky rotační a flekční cílené na SI kloub stav spíš zhorší. V takovém případě je vhodnější volit jiný typ terapie, jako je stanovení pacientovy směrové preference, tedy pohybu, který přináší od bolestí úlevu. Je-li na vině bolestí naopak zánět SI kloubu, čili sakroiliitida, pozitivní efekt vykazuje terapie neinvazivním laserovým paprskem (laserterapie).


Zdroj, foto: Lékařský Dům



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles