Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Trápí vás dioptrické vady? Poradíme, jak na ně!

7. 01. 2011 | Péče o tělo
Nejrůznějšími vadami zraku trpí velké procento lidí, zvláště v civilizovaných částech světa. Vady zraku mohou způsobovat nejrůznější činitelé. Zatímco za časů našich babiček děti rády četly pod peřinou s baterkou, dnes si navykly trávit dlouhé hodiny před televizní či počítačovou obrazovkou. To samozřejmě očím škodí, ale není to jediný nepříznivý fenomén, který kvalitu zraku ovlivňuje. Mnohé nám dají do vínku naši předkové rodovými genetickými dispozicemi, své udělá i hektický způsob života, stres či znečištěné ovzduší (smog, prach), ve kterém jsme nuceni se pohybovat.

Naštěstí dnes existuje řada postupů, které mohou oční vadu částečně napravit, a v lepším případě se jí zbavit docela. U dvou nejběžnějších dioptrických vad - krátkozrakosti (myopie) a dalekozrakosti (hypermetropie) – se problém v dětském věku většinou upraví brýlemi, s dalším řešením se čeká do dospělosti.

refrakcni-centrum-operace-ociProč?
Dr. Petr Novák prozrazuje: „K stabilizaci dioptrické vady dochází individuálně mezi 15. až 30. rokem života, proto se až poté snažíme hledat optimální řešení. Jednou z nejefektivnějších možností je odstranění vady některou z chirurgických metod. Jde o zákrok excimer laserem, vložení fakické čočky nebo extrakci čiré čočky.“

A co jednotlivé metody obnášejí?
EXCIMER LASER - (z angl. EXCited dIMER) je počítačem řízený ultrafialový světelný paprsek o vlnové délce 193 nanometrů. Podstatou zákroku excimer laserem je modelace rohovkové tkáně působením laserového paprsku. Laserový paprsek dokáže po dopadu na povrch rohovky šetrně odstranit předem určenou velmi tenkou vrstvu tkáně. Energie laserového záření dokáže přerušit spojení mezi jednotlivými molekulami rohovkové tkáně, čímž dochází k jejich odpaření (vaporizaci). Každý puls excimer laseru je tak schopen odstranit rohovkovou tkáň s přesností na 0,25 mikronu. Rozložení laserových pulsů řídí počítač přes clony a postupným snášením tkáně dochází k požadované změně zakřivení rohovky a tím i ke změně její optické mohutnosti.

U krátkozrakosti je rohovka v centrální části oplošťována, stává se méně lomivější, u dalekozrakosti je naopak cílem zákroku její zestrmení a zvýšení lomivosti. U astigmatismu je vada korigována vyrovnáním nepravidelného zakřivení rohovky. Díky tomu, že excimer laser produkuje "studené" záření, nehrozí nebezpečí tepelného poškození rohovkové tkáně ani dalších očních struktur. Vysoká přesnost, dobrá předvídatelnost změn v povrchovém zakřivení a bezpečnost řadí excimer laserové zákroky do čela současných refrakčních chirurgických metod.

FAKICKÁ ČOČKA
- umělá čočka, která se vkládá do nitra oka při zachování přirozené lidské čočky. Kombinace umělé fakické čočky a čočky přirozené znamená možnost úpravy dioptrií se současným zachováním akomodace (zaostřování) lidské čočky. Při implantaci fakické čočky do nitra oka se tato vkládá buď do přední části oka před duhovku (tzv. fakické čočky "předněkomorové"), nebo za duhovku těsně před čočku lidskou (tzv. "zadněkomorová" fakická čočka). Jedná se o nitrooční chirurgický zákrok, užívaný ke korekci vysokých vad (krátkozrakosti nebo dalekozrakosti) u pacientů, u kterých není vhodné provedení laserové operace (např. pacienti s příliš vysokou vadou, tenkou rohovkou, širokými zornicemi).

EXTRAKCE ČIRÉ ČOČKY (CLE - Clear Lens Extraction) - je další z možností řešení refrakční vady v dospělosti, především vysoké hypermetropie u pacientů po čtyřicátém roce věku. Podstatou zákroku je odstranění čiré lidské čočky a její nahrazení umělou nitrooční čočkou tak, aby byla odstraněna dioptrická vada oka. Operace se provádí prakticky stejně jako operace šedého zákalu - tj. odstranění čočky zkalené. Existuje možnost náhrady původní čočky čočkou monofokální, kdy se následně pacient bez brýlí obejde na jednu ze tří vzdáleností (dálka, počítačová vzdálenost a čtení). Multifokální a akomodativní čočky zlepšují vidění na všechny vzdálenosti.

Zdroj: Refrakční centrum Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám tupozrakosť...s tým sa nedá už nič...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja nosim cocky uz asi rok a k brylym bych se uz nevratila,spatne vidim na dalku o operaci jsem zatim nepremyslela zatim mi to vyhovuje ale do dalsich let se tomu nebranim
Obrázek uživatelky
profil
Já měla na dálku něco přes pět dioptrií. Byla jsem na operaci. Bude to už sedm let. Zatím mám pocit, že to byly nejlépe využité peníze ... a to mám za sebou dva porody (tvrdí se, že po porodu hrozí opět zhoršení zraku, nic takového se naštěstí nestalo). Nikdy dřív jsem neviděla, tak dobře ani s brýlemi ani s čočkami (nehledě na to, že jsem čočky špatně snášela). Moje nadšení přesvědčilo další dvě ženské v mém okolí - obě jsou moc spokojené. Takže teď jen čekám, kdy přijde to slibované zhoršení vidění na blízko - doufám, že to ještě pár let vydrží. Bylo mi řečeno, že to přichází až kolem padesátky. Každopádně kdo nezná ty problémy s hledáním brýlí, zamlžováním apod. neví, jaká je to úleva. Ještě po těch sedmi letech se občas zadívám na nějakou ceduli na městě a uvědomím si, že před operací bych ji nepřečetla ani s brýlemi (našli mi a odstranili ještě jednu vadu - nepamatuji si název, kterou brýle nekorigovaly).
Obrázek uživatelky
profil
nosím brýle na blízku i na dálku a ještě mám zelený zákal
Obrázek uživatelky
profil
Článek sice obsahuje informace, jak jsou operace výborné pro zlepšení zraku, ale není tady ani jedna informace o riziku. Myslím si, že pokud půjde pacient do oční ordinace s tímto problémem, pak by mohl být třeba i nemile překvapen, co může následovat po takovémto zákroku. Já bych třeba ráda věděla ještě před tím, než bych šla k lékaři, jaká je pravděpodobnost úspěšnosti, a ne se to dozvědět teprve od lékaře a poté s mařenou nadějí odejít.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles