Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Trápí vás prasklé koutky? Jak mít krásné rty po celý rok

27. 11. 2018 | Péče o tělo
Popraskané koutky dokáží pořádně potrápit. Vzniklé trhlinky se špatně hojí, protože kůže kolem rtů je velmi citlivá. Koutky pak svědí, mohou hnisat, krvácet a znepříjemňovat běžné činnosti jako je konzumace potravin a nápojů. Navíc nevypadají hezky, což trápí především ženy. Tento problém lze ale řešit hledáním příčiny a účinnou péčí o tuto oblast.

Popraskané rty a koutky nás trpí většinou v zimě. Na vině jsou časté přechody z tepla do zimy, které jemné kůži na rtech a v okolí nesvědčí. Většinu z nás ale trápí opakovaně po celý rok. Trhlinky v okolí rtů jsou velmi bolestivé, svědí a následným škrábáním se mohou zanítit a hnisat. Problémem pak bývá pouhé zívnutí.

rtyProč vznikají a koho trápí?

Jako nejčastěji uváděná příčina rozpraskaných koutků se uvádí nedostatečná výživa. Proto by hlavním krokem měla být úprava jídelníčku o potraviny bohaté na železo, zinek a vitamíny skupiny B. Mezi ně patří například vejce, červené maso, pivovarské kvasnice, obilniny, luštěniny, červená řepa, špenát a mléčné výrobky. Kromě potravin je možné také užívat tyto vitamíny v podobě doplňků stravy. „Popraskané koutky se také objevují u lidí, co nedodržují pitný režim, u diabetiků nebo se často objevují u těhotných žen,“ uvádí lékárnice Mgr. Pavla Horáková. Na vzniku se mohou podílet také infekce, bakterie, viry, případně alergie.

Samostatnou skupinou, která tímto problémem trpí, jsou děti, ať už se jedná o ty nejmenší, jimž koutky dráždí noční slinění, nebo ty větší, které nosí rovnátka. U dětí je navíc problém v tom, že si koutky neustále olizují, což oddaluje jejich hojení. V případě tohoto zdravotního problému můžeme někdy slyšet slovo „Perléche“. Toto slovo pochází z francouzštiny a v překladu znamená „olizovat“. Označuje zanícené koutky vzniklé právě nadměrným olizováním.

Koutky a rovnátka

Vzhledem ke zvýšené popularitě estetické stomatologie a zájmu o rovnání zubů se právě nositelé ortodontických rovnátek potýkají s prasklými koutky velmi často. „Pokud nosíte rovnátka a trpíte na popraskané koutky, je třeba zkontrolovat, zda rovnátka dobře sedí a samozřejmě dodržovat zvýšenou ústní hygienu,“ říká americký stomatolog William Ralstin.

Někdy může být příčinou vzniku prasklých koutků užívání antibiotik, v některých případech je na vině i hormonální změna vlivem antikoncepce. Další příčinou je oslabená imunita a to buď celoročně, nebo v případě, že v těle probíhá nějaký zánět.

Jak na hojení

Základním krokem k zahojení popraskaných koutků je neolizovat a neškrábat. Škrábáním se do nich totiž mohou zanést další infekce a prodloužit tak dobu uzdravení. „Nejčastější chybu, kterou lidé dělají, je že na popraskané koutky nanášejí lůj, který používají na rty. Tyto přípravky většinou obsahují lanolin, který je takzvanou potravou pro kvasinky, jež tvoří v koutcích bílý povlak. Tím se vlastně dokrmují a koutky pak nemají šanci se uzdravit,“ vysvětluje dále Mgr. Horáková.

Většina přípravků na léčbu kvasinek v oblasti rtů má však nepříjemný zápach a při neopatrném slíznutí odporně chutnají. Proto je důležité vybírat takový přípravek, jehož opětovné nanášení vám bude příjemné.

Zdroj: Dexilip



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za rady
Obrázek uživatelky
profil
Před lety jsem na to trpěla,nejdřív levý koutek a pak i pravý.Proto jsem zkoušela B-komplex jenže z něho jsem měla vedlejší účinek-nádměrné nadýmání,proto nemůžu pít pivoSmajlík zkoušela jsem různé masti aj.metody.Nic nepomáhalo.Až před lety jsem našla řešení-daruji krev a Pojišťovna nám dává multivitamin a od té doby mám klid Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nevedel som to. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles